Επιλογή Σελίδας

To Ίδρυμα Λαμπράκη, έχοντας σχεδιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορία, Μνήμη, Κοινότητα – Εκπαιδεύοντας το βλέμμα: Το ζωγραφικό έργο του Χ. Μποκόρου 1821, η γιορτή», επιχειρεί τη βιωματική και ερευνητική προσέγγιση για την κατάκτηση της γνώσης, αυτή τη φορά αξιοποιώντας ως όχημα την Τέχνη. Στις διαδικτυακές επιμορφωτικές συναντήσεις που διοργάνωσε την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, έφερε κοντά εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας τους να ασκήσουν το βλέμμα τους πάνω στην Τέχνη, προσεγγίζοντας τόσο σημαντικά ιστορικά, αλλά και κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821. Από το Δροσοχώρι Ιωαννίνων έως την Κρίτσα Λασιθίου, από τα Σιάτιστα Κοζάνης έως την Κάρπαθο και από τη Γαστούνη Ηλείας έως τη Βολισσό τη Χίου, 300 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πάνω από 100 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγιναν κοινωνοί της μυσταγωγίας με την οποία ξενάγησε εικονικά ο ίδιος ο ζωγράφος, ο Χρήστος Μποκόρος στην έκθεσή του «1821, η γιορτή», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κοινό σε ομώνυμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2021, και πήραν έμπνευση από την παρουσίαση ενός εκπαιδευτικού υλικού το οποίο επιτρέπει την ερμηνευτική οπτική των μαθητών και μαθητριών με υποκειμενικότητα, ευνοώντας τη συμπερίληψη, αφήνοντας χώρο για το λάθος, και – συνεπώς – διευρύνοντας τους μαθησιακούς ορίζοντες όλων.

Πλησιάζοντας στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου του 1821, το εκπαιδευτικό αυτό υλικό είναι εξαιρετικά επίκαιρο, δίνοντας την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς να κάνουν μία εναλλακτική προσέγγιση θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα, τη μνήμη, τους ήρωες και την κοινή συνείδηση.

Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λαμπράκη «1821, η γιορτή», μπορείτε να βρείτε εδώ. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2022-2023 ή το σχολικό έτος 2023-2024 και δεν συμμετείχαν στις σχετικές επιμορφωτικές συναντήσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν στο elampasy@lrf.gr, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο βίντεο της επιμόρφωσης και το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού.  

Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικού́ Έργου και Πολιτισμού́ (ΕΚΕΠ).

Πηγή: Ίδρυμα Λαμπράκη