Η συζήτηση που γίνεται περί τροποποίησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει αρχίσει σταδιακά να ατονεί και να εγκαταλείπεται καθώς το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας με τη μεταφορά των εκπαιδευτικών – πιστωτικών μονάδων μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων ουσιαστικά παρακάμπτει τη συζήτηση αυτή.
Αυτό ανέφερε προς το Liberal o καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Δουκίδης, τονίζοντας, όμως , ότι το συγκεκριμένο bypass πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, όπως για παράδειγμα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να διδάσκουν αναγνωρισμένοι καθηγητές με πιστοποίηση.
Νωρίτερα, ο ίδιος συμμετέχοντας στο πάνελ «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 8ου Delphi Economic Forum ανέφερε ότι η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα έδωσε ώθηση στα Πανεπιστήμια και τα βελτίωσε.
Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί η έννοια του best practice στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα το reskilling, ενώ χαρακτήρισε σημαντική και την πιστοποίηση σε όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα.
Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό και το ρόλο του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στα προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα, μεταφέροντας το παράδειγμα του μεταπτυχιακού προγράμματος στο οποίο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεργάζεται με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Νωρίτερα ο κ. ΄Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, συμμετέχοντας σε πάνελ με θέμα «Η Ελλάδα ως εκπαιδευτικό hub» τόνισε ότι η εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει τόσο την τεχνολογία όσο και την καινοτομία.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μεταφερθεί η ελληνική εκπαιδευτική εμπειρία σε ξένους φοιτητές.
Για να ενισχυθεί, όμως η ελληνική εξωστρέφεια, θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει, πρακτικά, την ίδρυση και λειτουργία ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση στο πάνελ για το Μέλλον της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και της κυρίας Χριστίνα Λεϊμονή, COO της Microsoft η οποία χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό co-pilot για τον ρόλο και την δύναμη που έχει η τεχνολογία στην εκπαίδευση.
Αναφερόμενη στο reskilling είπε ότι πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας σήμερα απαιτεί και ψηφιακή δεξιότητα. Ακόμη, απευθυνόμενη στο διδακτικό προσωπικό, κυρίως στους καθηγητές, είπε ότι θα πρέπει να δουν πως η τεχνολογία βοηθάει τον τομέα τους και ότι κάποια στιγμή τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να ενσωματώσουν την τεχνολογία στη λειτουργία τος.
Ο καθηγητής κ. Πάνος Βλαχόπουλος, αντιπρόεδρος στον τομέα Academic Affairs στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αυστραλίας και συγκεκριμένα της πόλης του Σίδνεϊ, ως ένα πρωτοποριακό hub διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για ένα hub, όπως είπε ο ίδιος στο οποίο συμμετέχουν Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμη και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο στηρίζουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες μέσω του upskilling και του reskilling δημιουργούν στελέχη έτοιμα να εργασθούν.
Πηγή: liberal.gr