Επιλογή Σελίδας

Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού. Κάθε χρόνο περισσότερα από 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις Μουσειοσκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 15.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Έχουν σχεδιαστεί 7 διαφορετικές Μουσειοσκευές για τα εξής θέματα:

* Κάθε Μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο.

Για το δανεισμό μουσειοσκευών, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων T. 210 7239438.

ΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΜΚΤ

Κυκλαδικός Πολιτισμός

Το έντυπο υλικό για τον εκπαιδευτικό, οι διαφάνειες, τα βιβλία, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά κυρίως τα ακριβή αντίγραφα ειδωλίων, σκευών και εργαλείων δίνουν στο μαθητή την ευκαιρία να γνωρίσει τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.

Αρχαία κεραμική

Τα αντίγραφα αγγείων του μελανόμορφου και ερυθρόμορφου ρυθμού, το έντυπο υλικό, οι διαφάνειες, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βοηθούν το μαθητή να μάθει πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία, τις διάφορες τεχνικές διακόσμησης, αλλά και τα σχήματα και τις ονομασίες τους.

Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα

Έντυπα για τον εκπαιδευτικό, διαφάνειες, χειροτεχνίες και μια σειρά ενδυμάτων (χιτώνες, πέπλος, ιμάτια, χλαμύδα, εξωμίδα ) διδάσκουν το μαθητή, δίνοντάς του την ευκαιρία να ντυθεί και ο ίδιος.

H διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

Το θέμα της Μουσειοσκευής είναι οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, με αφορμή τα εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του ΜΚΤ.

Η Καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα

Το θέμα της Μουσειοσκευής είναι η καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, με αφορμή την έκθεση του ΜΚΤ Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα.

Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα

Πολλά από τα παιχνίδια που αρέσουν και σήμερα στα παιδιά, οι σβούρες, το γιο-γιο, η μπάλα, αλλά και ομαδικά παιχνίδια, όπως η τυφλόμυγα, το κουτσό, το κρυφτό και άλλα πολλά, είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια. Στόχος της Μουσειοσκευής «Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα» είναι να μάθουν τα παιδιά τις ρίζες, την προέλευση των παιχνιδιών, αλλά κυρίως να τα παίξουν, χρησιμοποιώντας τα αντίγραφα, τις εικόνες και το βιβλίο που περιλαμβάνονται στη Μουσειοσκευή.

Πολυαισθητική βαλίτσα για άτομα με προβλήματα

Η πολυαισθητκή μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό δημιουργήθηκε για τα άτομα με προβλήματα όρασης, απευθύνεται όμως σε όλες τις ομάδες που επιθυμούν να εξερευνήσουν θέματα όπως η γεωγραφία και η ιστορία των Κυκλάδων, τα ειδώλια, οι πρώτες ύλες μέσα από μια βιωματική διαδικασία.

Πηγή: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης