Επιλογή Σελίδας

«Όταν ονειρεύομαι μια επανάσταση, τότε γράφω για τους εφήβους.

Όταν φοβάμαι, τότε είναι που γράφω για τους ενήλικες.

Κι όμως, τελικά… Τίποτε από εμένα δε φαίνεται».

Μάνος Κοντολέων

Τον «διηλικιακό» Μάνο Κοντολέων θα έχουμε την τιμή και τη  χαρά να φιλοξενήσουμε την Κυριακή 28/5, στις 18:00, στο διαδικτυακό σεμινάριο της ΟΙΕΛΕ με θέμα «Πάει η Λογοτεχνία σχολείο;»

Θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουμε τον συγγραφέα Κοντολέων αλλά και να ανταλλάξουμε μαζί του απόψεις και προβληματισμούς για ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με τη Λογοτεχνία και τη σχέση μας με αυτή τόσο ως αναγνώστες όσο και ως διδάσκοντες/-ουσες.  Θα μιλήσουμε για  τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική γραφή στο σχολείο, τα προγράμματα σπουδών σχετικά με το μάθημα της Λογοτεχνίας (είναι, άραγε, «μάθημα» η Λογοτεχνία; Πρέπει να είναι;) αλλά και το γιατί οι δεινοί αναγνώστες των τάξεων του Δημοτικού απομακρύνονται από το βιβλίο καθώς μπαίνουν στην εφηβεία.

Μια συζήτηση για την Τέχνη του Λόγου, από έναν συγγραφέα που χειρίζεται την τέχνη αυτή άλλοτε με τον αυθορμητισμό ενός παιδιού, άλλοτε με την αμφιβολία ενός έφηβου κι άλλοτε με την διεισδυτική ματιά του ενήλικου.

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη όχι μόνο σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αλλά σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να παρακολουθήσει τη διάλεξη. Οι κωδικοί πρόσβασης στην πλατφόρμα zoom:

Link: https://us02web.zoom.us/j/3223127742?pwd=eG9VcmFnNFVNcGxRcXBLNTZEbTRqdz09

Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος με το link:

Meeting ID 322 312 7742

Security checked Passcode 322312

Ποιος είναι ο Μάνος Κοντολέων

Ο Μάνος Κοντολέων δε χρειάζεται συστάσεις. Αν και σπούδασε Φυσική, έχει διαγράψει μακρά πορεία στο χώρο της Λογοτεχνίας, τόσο για ενήλικες αναγνώστες όσο και για εφήβους και παιδιά.

Υπήρξε κατά διαστήματα μέλος των Δ. Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Unicef.

Έχει γράψει σενάρια τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά,  υπήρξε συνεργάτης του Γ΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας,  γράφει κριτικά σημειώματα σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.

Το 1997 και το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για τη “Μάσκα στο φεγγάρι” και τα “Πολύτιμα δώρα”, αντίστοιχα.

Το 2002 ήταν υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν, ενώ ένα από τα μυθιστορήματά του, «Ο Δομήνικος», έχει αναγραφεί στον Διεθνή Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ.

Το «Φεύγει, Έρχεται» έχει βραβευτεί από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ).

Εκτός από το καθαρώς λογοτεχνικό του έργο, υπήρξε σύμβουλος στις Εκδόσεις Πατάκη για θέματα που είχαν να κάνουν τόσο με την ελληνική λογοτεχνία ενηλίκων αλλά και με  την παιδική – εφηβική, ελληνική και ξένη.

Στο πλαίσιο αυτών των αρμοδιοτήτων του, εισήγαγε και στην Ελλάδα το είδος της «Λογοτεχνίας για νεαρούς ενήλικες αναγνώστες» (Cross Over).

Πηγή: oiele.gr