Επιλογή Σελίδας

Η κλιματική αλλαγή είναι η καθοριστική κρίση της εποχής μας. Μια κρίση που οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, όπως ο εκτοπισμός που προκαλεί. Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης γίνεται αισθητός σε ολόκληρους πληθυσμούς, όμως οι ευάλωτοι άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε περιοχές που ήδη ταλανίζονται από συγκρούσεις, φτώχεια και υψηλούς αριθμούς εκτοπισμένων ανθρώπων, είναι αυτοί που πλήττονται δυσανάλογα.

Ο 26ος Μαθητικός Διαγωνισμός της  Ύπατης Αρμοστείας κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να σκεφτούν, να συζητήσουν, να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για αλλαγή και δράση πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς. Περισσότερα από 1.800 παιδιά όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας δημιουργώντας σκίτσα, αφίσες, κολλάζ και κόμικς με τις σκέψεις και το όραμά τους για το μέλλον.

Αποτελέσματα Διαγωνισμού

Ακολουθούν τα έργα των παιδιών που διακρίθηκαν μετά την αξιολόγηση όλων των συμμετοχών από τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του  Διαγωνισμού που αποτελείται από εκπροσώπους των εξής φορέων: Γραφείο της Greenpeace στην Ελλάδα, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, UNRIC – Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (Γραφείο για Ελλάδα και Κύπρο), WWF Ελλάς και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Νηπιαγωγείο

Ομαδική συμμετοχή, Αφίσα

Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Πατρών

Δημιουργία: Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Μπαλτουμάς, Αλέξης Καρκούλιας, Φοίβος Παναγόπουλος, Ανδρέας – Οδυσσέας Μαζαράκης, Αντώνης – Μάριος Κωνσταντινίδης, Άγγελος Κανελλόπουλος, Ευαγγελία Κουλαξή, Μαριάμ Νικολοπούλου, Χάρις Μητρούλια, Αγγελική Βασιλοπούλου

Τίτλος έργου: Σπίτι μας είναι εκεί, που το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωή!

Λίγα λόγια για το έργο: “…Μέσα από την αλληλεπίδραση με τους μαθητές και την ανταλλαγή απόψεων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν κουβαλούν μαζί τους τα όνειρα και τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό και ο τίτλος της αφίσας μας είναι: Σπίτι μας είναι εκεί, που το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωή!”

Δημοτικό

Ομαδική συμμετοχή, Κολλάζ

Δημοτικό Σχολείο Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, ΣΤ’ Δημοτικού

Δημιουργία: Στυλιανός Μιτελούδης, Σαφαρίδης Κωνσταντίνος, Πάολο Σουμπάσι, Νικόλαος Καπουράνης

Τίτλος έργου: Μια θάλασσα όλο θλίψη

Λίγα λόγια για το έργο: “Αφού είδαμε την παρουσίαση διάφορων βίντεο από το διαδίκτυο και παρακολουθήσαμε μία ταινία με το δράμα που ζουν οι άνθρωποι στα νησιά Μάρσαλ, αποφασίσαμε να δουλέψουμε ομαδικά και να δείξουμε το δράμα των παραπάνω κατοίκων. Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν πραγματικά για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης της γης. Δουλέψαμε με κούτες που πετούν τα σούπερ μάρκετ και σακούλες που βρήκαμε στα σπίτια μας. Το μήνυμά μας είναι ότι σήμερα είναι τα νησιά Μάρσαλ και αύριο το Πευκοχώρι.”

Γυμνάσιο (Ισοψηφία)

Ατομική συμμετοχή, Κόμικ

Δημιουργία: Ειρήνη Καρμάλη, Γ’ Γυμνασίου, 5ο Γυμνάσιο Λαμίας

Τίτλος έργου: Μία ανάκλαση του κόσμου μας

Λίγα λόγια για το έργο: “Το συγκεκριμένο έργο μου είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Robert Frost«Nothing Gold Can Stay».

Με βάση το ποίημα προσπάθησα να αποδώσω τον πλανήτη μας προσωποποιημένο ως μια γυναίκα έχοντας πάνω της μια ποικιλία από οργανισμούς που ακμάζουν δηλαδή στην χρυσή εποχή του. Μπορεί αυτό το ποίημα να μην μιλάει για την κλιματική αλλαγή αλλά, όπως ο κόσμος μας παρακμάζει από την κλιματική αλλαγή, έτσι και ο κήπος της Εδέμ από το έντονο χρυσό χάνει τα φύλλα του και, όπως πιστεύει ο Frost ότι όλα τα πράγματα που βρίσκονται στη φύση φθείρονται, έτσι αλλάζει και ο κόσμος μας. Δέντρα, ρυάκια, ωκεανοί, βουνά, ακόμα και ο ήλιος και τα αστέρια: τίποτα δεν είναι σταθερό. Όλα τα πράγματα αλλάζουν. Όλα τα πράγματα ξεθωριάζουν στο τίποτα.”

Ατομική συμμετοχή, Σκίτσο

Δημιουργία: Κωνσταντίνα Τσαρουχίδου, Α’ Γυμνασίου, 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης

Τίτλος έργου: Το αύριο είναι τώρα!

Λίγα λόγια για το έργο: «Ο πλανήτης μας κινδυνεύει, οι άνθρωποι κινδυνεύουν, τα φυτά κινδυνεύουν, τα ζώα κινδυνεύουν… Αυτό είναι που θέλω να αναδειχτεί μέσα από την παρακάτω ζωγραφιά μου. Ένα ζώο εγκλωβισμένο μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι, πάνω σε ένα πάγο που λιώνει…. Το μέλλον είναι αβέβαιο, η φύση μας κινδυνεύει, ο πλανήτης μας κινδυνεύει….»

Λύκειο

Ατομική συμμετοχή, Σκίτσο

Δημιουργία: Alami ShahramΓ’ Λυκείου, Solidarity Now, Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών

Τίτλος έργου: Πυρκαγιά

Λίγα λόγια για το έργο: “Ο λόγος της επιλογής της πυρκαγιάς σαν φυσική καταστροφή ήταν η σημαντικότητα του οξυγόνου στο οικοσύστημα καθώς η πυρκαγιά με τη σειρά της προκαλεί πλημμύρες και εξάλειψη των φυσικών πόρων. Δόθηκε έμφαση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς περισσότερες φυσικές καταστροφές συμβαίνουν παγκοσμίως. Προτάθηκαν λύσεις όπως η ανακύκλωση για την παρεμπόδιση φυσικών καταστροφών.”

Πηγή: UNHCR