Επιλογή Σελίδας

Τον Ιούνιο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι Η Μηχανή του Χρόνου του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς. 30 μέλη από 12 έως 16 ετών συζητούν με αφορμή το απολαυστικό βιβλίο μυστηρίου, για να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από τις σελίδες του, νέους κόσμους.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Η υπόθεση

Σε μια βραδινή συνάντηση στο Ρίτσμοντ της Αγγλίας ο οικοδεσπότης-Χρονοταξιδιώτης προσπαθεί να εξηγήσει στους καλεσμένους του ένα περίπλοκο θέμα γεωμετρίας, όπου εκτός από το μήκος, το πλάτος και το ύψος, προσθέτει τη διάσταση του χρόνου. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους ένα μικρό μεταλλικό κατασκεύασμα, εξηγώντας τους ότι πρόκειται για ένα μοντέλο χρονομηχανής.

Λίγες ημέρες μετά, η παρέα θα ξανασυναντηθεί στο σαλόνι του εκκεντρικού εφευρέτη. Ο Χρονοταξιδιώτης θα εμφανιστεί κουτσαίνοντας σε άθλια κατάσταση, βρόμικος, ξυπόλητος και ταλαιπωρημένος. Μόλις γευματίσουν, τους εξηγεί ότι αυτά που θα τους αφηγηθεί θα ακουστούν σαν ψέμα, αλλά πρόκειται για πραγματικά γεγονότα που βίωσε. 

Ουσιαστικά πρόκειται να τους αφηγηθεί ό,τι έζησε κάνοντας ένα ταξίδι με τη Χρονομηχανή του. Τους εξηγεί ότι κατάφερε να ταξιδέψει στον μέλλον, για την ακρίβεια στο 802.701 μ.Χ.! Σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό τους, όπου οι άνθρωποι είναι μικροκαμωμένοι, μαλθακοί και ζουν όλοι μαζί σε τεράστια σπίτια. Το περιβάλλον μοιάζει με έναν τεράστιο κήπο με άγνωστα είδη φρούτων και λουλουδιών. Ο κόσμος μοιάζει με παράδεισο, δεν φαίνεται να υπάρχουν ασθένειες, διαμάχες, αντιπαλότητες ή κίνδυνοι.

Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα για τον Χρονοταξιδιώτη. Λίγο μετά την άφιξή του, η Χρονομηχανή του εξαφανίζεται. Πώς θα επιστρέψει πίσω στην εποχή του; Κι αν αυτή η ουτοπία που βλέπει μπροστά στα μάτια του είναι τόσο τέλεια, τότε γιατί οι ομοιόμορφοι, μικρόσωμοι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ το σκοτάδι;

Σε αυτό το πρωτοποριακό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε το 1895, ο Γουέλς ουσιαστικά στοχάζεται πάνω στη φύση και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Ο συγγραφέας: 
Ο Άγγλος συγγραφέας Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς (1866-1946) θεωρείται μαζί με τον Ιούλιο Βερν, «Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας». Εκτός από τη Μηχανή του Χρόνου, τα μυθιστορήματά του όπως: Το Νησί του Δρ. Μορό, Ο Αόρατος Άνθρωπος, Ο Πόλεμος των Κόσμων είναι κλασικά στον χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας. O Γουέλς σε όλα του τα έργα ενσωμάτωνε τις πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές του απόψεις, μιας και πίστευε ότι ο άνθρωπος έχει το απεριόριστο δικαίωμα να σκέπτεται, να κρίνει και να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Παρασκευή, 30/6 
18.30-20.00

ΖΟΟΜ

Για παιδιά 12 έως 16 ετών 
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν 01/06 στις 12.00

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

Το βιβλίο Η Μηχανή του Χρόνου του Χέρμπερτ Τζωρτζ Γουέλς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Πηγή: ΚΠΙΣΝ