Πριν από τρία χρόνια, ο Αναστάσιος Ντεβές, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου στο Ίλιον, αισθάνθηκε πως κάτι έπρεπε να γίνει με το κλειστό και «βουβό» λόγω πανδημίας, σχολείο.
Ο ίδιος, όπως και οι υπόλοιποι γονείς-μέλη του Συλλόγου, ήθελαν μόλις τα παιδιά επέστρεφαν στις σχολικές αίθουσες, να αντικρίσουν ένα περιβάλλον, το οποίο θα δημιουργούσε το αίσθημα της ψυχολογικής ανάτασης στους περίπου 200 μαθητές. Και πράγματι, το διάστημα της πανδημίας αξιοποιήθηκε στο έπακρο για τη μεταμόρφωση του σχολείου.
Η πρώτη πρωτοβουλία που έβαλε το σχολείο σε συνεχή τροχιά παρεμβάσεων ήταν η δημιουργία ενός εντυπωσιακά μεγάλου γκράφιτι στον προαύλιο χώρο. Δημιουργήθηκε την περίοδο του εγκλεισμού και απεικονίζει τον Οδυσσέα να επιστρέφει στην Ιθάκη.
Έκτοτε, δημιουργήθηκαν άλλες επτά τοιχογραφίες συνολικής επιφάνειας 1550 m2. Η επιμέλεια ανήκει στους street artists nique και billy82 και τα μηνύματα που εκπέμπουν είναι μεταξύ άλλων το ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων, η ισότητα των ΑμεΑ και η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Σε κάποιες περιπτώσεις, προκλήθηκαν και αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα λόγω της απεικόνισης ενός κοριτσιού που φοράει μαντίλα σε μια από τις τοιχογραφίες.
Ένα από τα πολλά γκράφιτι που κοσμούν εξωτερικούς τοίχους του σχολείου. Το κοριτσάκι με τη μαντίλα που απεικονίζεται στην τοιχογραφία προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, αλλά όπως λέει ο κ. Ντεβές, αυτές ήταν μεμονωμένες.
Συνεχής προσπάθεια για συμπερίληψη
Ο κ. Ντεβές εξηγεί ότι «όταν ξεκίνησαν όλα αυτά, το σχολείο, το οποίο σήμερα είναι 35 ετών, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ήταν σκεφτείτε άβαφο από τη μέρα που κατασκευάστηκε», λέει.
Πόσο εύκολο ήταν όμως να υλοποιηθούν οι ωραίες αυτές πρωτοβουλίες; Ο κ. Ντεβές λέει πως έχει εντυπωσιαστεί με τη βοήθεια που έχουν προσφέρει απλόχερα αρκετές ιδιωτικές εταιρείες. Σημειώνει ακόμα πως όσες φορές απευθύνθηκε σε δημόσιους φορείς πήρε από ελάχιστη έως μηδενική ανταπόκριση.
Παραδέχεται βέβαια, πως όλα όσα με χαρά και δημιουργικό πνεύμα κάνει ο Σύλλογος, δεν είναι μέσα στα προβλεπόμενα που παρέχει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, ενώ αντιλαμβάνεται και πως το να χρηματοδοτούνται όλα αυτά για ένα μόνο δημόσιο σχολείο, δεν είναι δίκαιο για τα υπόλοιπα της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, όσα έχουν υλοποιηθεί ως τώρα είναι εντυπωσιακά: βάψιμο των τάξεων – με εθελοντική εργασία των γονέων-, αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με φώτα led, ανακαίνιση της βιβλιοθήκης και του τμήματος του ολοήμερου, τοποθέτηση συσκευής φίλτρου νερού με διπλό φίλτρο πολυπροπυλενίου-ενεργού άνθρακα στις βρύσες κ.α.
Βασική προτεραιότητα είναι οι μαθητές να μπαίνουν διαρκώς στη θέση των ΑμεΑ. Έτσι, το σχολείο έγινε 100% προσβάσιμο. Επίσης, οι μαθητές επισκέπτονται συχνά τους χώρους που προπονούνται αθλητές ΑμεΑ για να τους γνωρίσουν από κοντά.
«Όταν ξεκινήσαμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια, τα παιδιά ήταν λίγο διστακτικά» λέει ο κ. Ντεβές και θυμάται την πρώτη φορά που μαθητές είδαν από κοντά πώς παίζεται το Boccia, άθλημα σε αμαξίδιο για ανθρώπους με σοβαρή κινητική αναπηρία. «Κάποια έκλαψαν μόλις είδαν αθλητές να παλεύουν για τη νίκη πάνω σε ένα αμαξίδιο. Δυσκολεύτηκαν με την εικόνα. Ήδη από τη δεύτερη φορά όμως, έκαναν ουρά για να καθίσουν και αυτά σε αμαξίδιο και να παίξουν με τους αθλητές».
Παιχνίδια και δράσεις σε συνεργασία και με άλλα σχολεία του Δήμου
Στο ίδιο πλαίσιο, μια αποθήκη του σχολείου μετατράπηκε σε μπάνιο για ΑμεΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους», του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Έχει το σχολείο σας όμως ΑμεΑ μαθητές;» ρωτάμε τον κ. Ντεβέ, για να μας απαντήσει: «Όχι, αλλά σίγουρα κάποιος μαθητής με κινητικό πρόβλημα θα έρθει κάποια στιγμή. Τον περασμένο Μάιο ο γιος μου έσπασε το χέρι του. Λόγω αυτού του προβλήματος χρησιμοποίησε για ένα διάστημα το συγκεκριμένο μπάνιο».
Σεμινάρια Α’ Βοηθειών, συναυλία Λεξ και συνεργασίες με άλλα σχολεία
Σημαντική ήταν και η πρωτοβουλία να εξοπλιστεί το σχολείο με έναν απινιδωτή (δωρήθηκε από μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο). Μια πιστοποιημένη ομάδα του Δήμου έκανε σεμινάριο χρήσης του απινιδωτή σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Ακολούθησε ένα σεμινάριο Α’ Βοηθειών, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές δημοτικού. Στη συνέχεια, το σχολείο ενημέρωσε, τυπώνοντας μάλιστα φέιγ βολάν, τους κατοίκους σε κοντινές περιοχές πως το σχολείο διαθέτει αυτό το «σωτήριο» μηχάνημα.
Πινακίδα που διαβάζεται και από ΑμεΑ με πρόβλημα όρασης, στην είσοδο του σχολείου
Αυτό πάντως που δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση στον κ. Ντεβέ είναι οι συνεργασίες που αναπτύσσονται με άλλα σχολεία του Δήμου. Ένα Σάββατο του περασμένου Μαΐου, το 26ο δημοτικό σχολείο κάλεσε στο προαύλιο του το 7ο και 8ο δημοτικό σχολείο στο Ίλιον.
Μαθητές, γονείς, καθηγητές και ΑμεΑ αθλητές έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια και ασκήθηκαν σε παραολυμπιακά αθλήματα. Όταν ανοίγει ο καιρός, οι δραστηριότητες «εξαπλώνονται» και εκτός σχολείου. Μετά από κάλεσμα του Συλλόγου, όσοι γονείς ενδιαφέρονταν δήλωσαν συμμετοχή σε μια καλοκαιρινή συναυλία του Λεξ και την παρακολούθηση του Ράλλυ Ακρόπολις.
Και μπορεί πια να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όμως η κεντρική πόρτα του σχολείου παραμένει ανοιχτή. Κι ενώ όσοι μαθητές έχουν απομείνει στην πόλη παίζουν τα απογεύματα στο προαύλιο, ο Σύλλογος συντονίζει την πλήρη ανακαίνιση των μπάνιων ώστε να είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αλλωστε όπως λέει ο κ. Ντεβές, «θέλουμε το σχολείο μας να παραμένει χώρος κοινωνικοποίησης ακόμα και όταν δεν γίνονται μαθήματα».
Πηγή: Η Καθημερινή