Επιλογή Σελίδας

Ιστορική πρωτιά κατέκτησε η Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό τελικό του Junior Achievement Europe GEN-E 2023, που διεξήχθη στις 13 Ιουλίου 2023, στην Κωνσταντινούπολη αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρέθηκε στην κορυφή μια ελληνική μαθητική «start up». Η «Isometricks» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναδείχθηκε καλύτερη μαθητική «start up» της Ευρώπης 2023, μόλις έναν χρόνο μετά την πρωτιά της «Microgreens Magicgreens», από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, στον ίδιο διαγωνισμό. Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του Junior Achievement (104 χρόνια ζωής), που μια χώρα κερδίζει το πρώτο βραβείο της ηπείρου της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Πλέον, η μαθητική «start up» από τη Θεσσαλονίκη βάζει πλώρη για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Junior Achievement Worldwide, στον οποίο θα διαγωνιστούν οι νικήτριες ομάδες του πρώτου βραβείου από την Ευρώπη, την Αφρική, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και τις Αραβικές χώρες.

Η αγωνιστική ομάδα της «Isometricks» που ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και …σήκωσε το ευρωπαϊκό αποτελείται από τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Α’ Λυκείου Κορίνα Μαλασίδη, Ιωάννη Τερψιάδη, Φαίη Κατσάνου, Μαρίνα Γιακουμόγλου και Νικόλαο Σίββα και τους καθηγητές Νίκο Τερψιάδη, Άννα Ματσιώρη και Κυριακή Βασιλού από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι οι: Αιμιλία Βουκουρεσλή, Χριστόφορος Ζήρνας, Απόστολος Κουλτούκης, Μαρία Μιμίδου, Στυλιανή Τσούκα, Θωμάς Στεφανίδης, Εμμανουήλ Τσιντάρης, Παναγιώτης Τσιντάρης, Άρτεμις Τσιουντουκίδου, Σωκράτης Ουζούνης, Ανδρέας Ομήρου, Κωνσταντίνα Σαραφείδη.

Ένα συναρπαστικό παιχνίδι σκέψης και δημιουργίας

Η «Isometricks» διακρίθηκε τόσο στον πανελλήνιο όσο και τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με το wizzle, ένα συναρπαστικό παιχνίδι σκέψης και δημιουργίας με κρυμμένα μαθηματικά, που εξάπτει τη φαντασία, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, καταπολεμά το άγχος και εξασκεί τον νου.

«Οι συμμετρίες υπάρχουν παντού. Είμαστε φτιαγμένοι με συμμετρίες, μας περιβάλλουν, λειτουργούμε και σκεφτόμαστε με αυτές! Ο άνθρωπος μιμείται τις συμμετρίες που ενσωματώνει ο ίδιος και παρατηρεί στο περιβάλλον του και τις εισάγει στα τεχνουργήματα και στην τεχνολογία του», αναφέρουν οι έφηβοι «επιχειρηματίες» της «Isometricks», εξηγώντας το σκεπτικό που τους οδήγησε στη δημιουργία του πολυβραβευμένου πλέον wizzle.

Αξιοποιώντας τη βραβευμένη βέλτιστη πρακτική του Ομίλου Μαθηματικών του σχολείου τους για τις συμμετρίες, οι μαθητές/τριες της «Isometricks» δημιούργησαν μ’ αυτές το wizzle, ένα παιχνίδι για όλες τις ηλικίες, το οποίο σχεδιάζουν και παράγουν οι ίδιοι/ες στο σχολείο τους με την τεχνική του 3D printing. Πρόκειται για συλλογή χρωματιστών ψηφίδων που τοποθετούνται με τη λογική του ψηφιδωτού, προσφέροντας ατελείωτες δυνατότητες δημιουργίας. Τα προϊόντα της «Isometricks» διατίθενται σε πολλούς τύπους. Διαφοροποιούνται ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον αριθμό των κομματιών και τον βαθμό δυσκολίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν το δικό τους προσωποποιημένο wizzle, μέσω καινοτόμας διαδραστικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της μαθητικής επιχείρησης.

Wizzle για να παίζουν τα παιδιά όπως παλιά!

Στην ερώτηση γιατί αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι, οι μαθητές/-τριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  απαντούν ότι «ίσως επειδή “ τα παιδία σήμερα δεν παίζει” όπως παλιά», αφού δεν έχουν ούτε τους χώρους ούτε τον χρόνο. «Ίσως επειδή το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη, κατοχυρωμένο δικαίωμα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ίσως επειδή, όπως θα έλεγε και O. Holmes, οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουν επειδή γερνάνε, γερνάνε επειδή σταματούν να παίζουν!» σημειώνουν.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι τους στον μαγικό κόσμο της γεωμετρίας. Οι ψηφίδες του wizzle ενσωματώνουν μαθηματικές-καλλιτεχνικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν όλοι οι πολιτισμοί που άκμασαν στον πλανήτη. Αυτές χρησιμοποιούμε για τον σχεδιασμό των ψηφίδων με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα GEOGEBRA. Ο παίχτης δεν χρειάζεται να γνωρίζει μαθηματικά, για να διασκεδάσει με το wizzle, σημειώνουν κι εξηγούν πως, χωρίς να το καταλαβαίνει, παίζοντας κανείς εφαρμόζει κανόνες της μαθηματικής γλώσσας των γεωμετρικών μετασχηματισμών. «Για να μεταδώσουμε την αγάπη μας για τη γεωμετρία, βάλαμε σε κάθε συσκευασία, αλλά και στην ιστοσελίδα μας τα κρυμμένα μαθηματικά πίσω από κάθε παιχνίδι.

Έτσι, το wizzle, εκτός από διασκεδαστικό παιχνίδι για όλους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο στο δύσκολο για πολλούς μάθημα της γεωμετρίας», επισημαίνουν οι δημιουργοί του.

Το wizzle μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε κέντρα ψυχοθεραπείας (ιδιαίτερα για παιδιά), σε δομές υγείας, φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές πρόληψης και θεραπείας άνοιας για να μειώσει το άγχος, να οδηγήσει σε έκφραση συναισθημάτων, να βοηθήσει στην διατήρηση της μνήμης.
Πολύτιμη ήταν η συμβολή σε όλο αυτό το ταξίδι τού inspirational mentor Αλ. Παπαχελά, της Μ. Τσολάκη και των άλλων ειδικών επιστημόνων της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer, των γιατροί τους Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και των συμβούλων-εθελοντών Ι. Παπαδόπουλος και Γ. Βαρελάς από την ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ