Επιλογή Σελίδας

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ενημέρωσε την ΟΛΜΕ ότι θα δημοσιοποιούνται οι επιδόσεις των μαθητών των σχολείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση δημόσιων δεδομένων, όπως οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών, είναι ευρωπαϊκή οδηγία.

Το αίτημα υπάρχει από καιρό και όσοι το διατυπώνουν θεωρούν ότι οι επιδόσεις των μαθητών θα αποτελέσουν στοιχείο που πρέπει να συνεκτιμηθεί για την ποιότητα του έργου σε κάθε σχολείο. Βέβαια, ερώτημα αποτελεί, καθώς δημοσιοποιούνται ήδη οι βαθμολογίες σε κάθε σχολείο, γιατί αυτό χρειάζεται να πάρει ηλεκτρονική δημόσια μορφή. Μήπως για να συνδεθεί με την ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς; Οι επικριτές της απόφασης –και είναι πολλοί στο σώμα των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων– θεωρούν ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η κατηγοριοποίηση και κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς.

Η επιλογή της καταστροφολογίας, και εντέλει του λαϊκισμού, μπορεί να υιοθετείται πολύ συχνά από τις αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις. Καταντά μάλιστα σαν την ιστορία του… βοσκού με τον λύκο και τα δύσμοιρα πρόβατα. Δυστυχώς στην περίπτωση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων κάθε σχολείου στις Πανελλαδικές υπάρχει κίνδυνος να προκύψει στρεβλή εικόνα. Ποιος πιστεύει ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων ενός σχολείου αποτυπώνουν μόνο τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο; Είναι γνωστό ότι το 98% των μαθητών προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές είτε σε οργανωμένα φροντιστήρια είτε με ιδιαίτερα μαθήματα.

Και τελικώς τι καινούργιο μπορεί να αναδείξει η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των σχολείων, καθώς είναι σαφές ότι το μέσο επίπεδο των μαθητών επηρεάζεται από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της οικογένειας και της περιοχής;

Αυτό που λείπει στο ελληνικό σχολείο είναι η πολυεπίπεδη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Δεν χρειάζεται να εστιάζουμε σε κάτι πρακτικά αδύνατο, όπως η αποφυγή των φροντιστηρίων σε μια ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά στη δημιουργία συνθηκών ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να βρουν δημιουργικά ερεθίσματα στην κουραστική δουλειά που έχουν. Αυτό πρέπει να προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας για όλα τα σχολεία και όλους τους μαθητές, αντί να τους θεωρεί άλογα κούρσας στο χρηματιστήριο επιδόσεων.

Πηγή: Η Καθημερινή