Επιλογή Σελίδας

Ποτέ δεν διάβασα μετά τις δώδεκα το βράδυ», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Λιάμπος, που πέρασε 16ος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, δίνοντας μεγάλη χαρά στους δικούς του. «Μου αρέσουν οι κατασκευές και θέλω πολύ να σπουδάσω στο ΕΜΠ, διότι το κύρος του είναι αδιαμφισβήτητο», λέει όλο χαρά από τις Σπέτσες, όπου εργάζεται σεζόν για πρώτη φορά φέτος. «Δεν έχω προλάβει να ξεκουραστώ, γιατί από την Αθήνα και το διάβασμα ήρθα απευθείας εδώ, αλλά σχεδιάζω διακοπές με την παρέα μου μετά τα μέσα Σεπτέμβρη». Ο Γιώργος, του οποίου η οικογένεια έχει έρθει από την Αλβανία, θα πάει για διακοπές στους Αγίους Σαράντα μαζί με άλλους τρεις φίλους του. «Ενας ακόμη από την παρέα είναι από εκεί, οπότε έχουμε δύο σπίτια στη διάθεσή μας». Η δουλειά στις Σπέτσες δεν τον αγχώνει. «Δουλεύω στο ίδιο κοκτέιλ – σούσι μπαρ με τα δύο μεγαλύτερα ξαδέλφια μου, πολλή κίνηση έχουμε μόνο τα Παρασκευοσαββατοκύριακα».

Ως μια χρονιά «δύσκολη» αλλά και ταυτόχρονα «απολαυστική» περιγράφει τη Γ΄ Λυκείου η Θεσσαλονικιά Καλλιόπη Μάρκου, που πέρασε στη Νομική Θεσσαλονίκης. «Προσπαθούσα να κρατήσω μια ισορροπία για να μην εξουθενωθώ, είχα μεγάλη αγωνία με το άγνωστο κείμενο στα Αρχαία», ομολογεί. Τελικά ανταποκρίθηκε άψογα στο κείμενο του Πλάτωνα που έπεσε στις Πανελλαδικές. «Είναι και η μητέρα μου νομικός, αλλά εγώ το επέλεξα γιατί πραγματικά μου αρέσει ως αντικείμενο, θέλω να ασχοληθώ συγκεκριμένα με τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνολογία», λέει στην «Κ». Η προοπτική σπουδών στο εξωτερικό δεν σαγήνευσε την Καλλιόπη, που μεταθέτει μια τέτοια εμπειρία για αργότερα, μετά το πέρας των προπτυχιακών σπουδών, για μεταπτυχιακά. «Θέλω τώρα να τη ζήσω τη Θεσσαλονίκη, γιατί λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού και εν συνεχεία του εντατικού διαβάσματος νιώθω ότι δεν την έχω γνωρίσει αρκετά», καταλήγει.

«Συνέχιζα τις εξωσχολικές δραστηριότητές μου σε όλη τη Γ΄ Λυκείου: τρεις φορές την εβδομάδα προπόνηση μπάσκετ και την ενασχόλησή μου με το 3D printing», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Μαξιμιάδης, που πέρασε τέταρτος στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς του ΑΠΘ. «Μόνο τον τελευταίο μήνα τον αφιέρωσα αποκλειστικά στο διάβασμα για τις Πανελλαδικές», διευκρινίζει ο Γιάννης, που δεν σκοπεύει ως φοιτητής να «χαλαρώσει» – σκέφτεται μάλιστα να ενταχθεί σε κάποιον όμιλο του πανεπιστημίου σχετικό με τα ενδιαφέροντά του. «Το μυστικό για την επιτυχία ήταν ότι ποτέ δεν άφησα κενά, ούτε ξέχασα ποιος είναι ο στόχος μου», καταλήγει ο ίδιος, που συγκέντρωσε 19.400 μόρια.

«Η ιδέα των Πανελλαδικών με φόβιζε και υπήρξαν στιγμές μέσα στη χρονιά που το ηθικό μου έπεσε», λέει στην «Κ» η Δέσποινα Σιδηροπούλου. «Ηξερα, ωστόσο, ότι τα διαλείμματα από το διάβασμα ήταν απαραίτητα, οπότε πήγα και τις βόλτες και τις συναυλίες μου», σημειώνει η 18χρονη, που συγκέντρωσε 19.100 μόρια με αποτέλεσμα να περάσει 3η στο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Το εν λόγω τμήμα έχει μια πολύ καλή φήμη και χαίρομαι που από τον Οκτώβριο θα φοιτώ εκεί», αναφέρει η Δέσποινα, «στο εξωτερικό μπορώ να πάω σε μεγαλύτερη ηλικία για σπουδές, αν το θελήσω». Οι περισσότεροι φίλοι της θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζει μάλιστα κάποιους που θα σπουδάσουν στο ίδιο τμήμα με εκείνη. Οι υπόλοιποι στην οικογένειά της είναι «της Νομικής», όμως η Δέσποινα αποφάσισε να διαφοροποιηθεί επιλέγοντας οικονομικά και πιο συγκεκριμένα τα χρηματοοικονομικά. «Οσοι τώρα ξεκινούν την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές, να θυμούνται ότι τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται και να μη χάνουν την αισιοδοξία τους», διαμηνύει η Δέσποινα, που από Οκτώβριο έχει βάλει στο πρόγραμμα να συνεχίσει τον σύγχρονο χορό που είχε σταματήσει, αλλά και να πάρει δίπλωμα οδήγησης.

Πηγή: Η Καθημερινή