Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας είχαν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (ΠΟΣΔΕΠ) προκειμένου να του θέσουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ συζήτησαν και για την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ζήτησε από τον υπουργό και την αποκατάσταση των αποδοχών τους, την αναδρομική παροχή των αυξήσεων από το 2017 και την πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εκτός από τα οικονομικά θέματα οι πανεπιστημιακοί αναφέρθηκαν και στην επιτακτική ανάγκη για έκτακτους διδάσκοντες, για σημαντική αύξηση νέων θέσεων προσωπικού, όπως και για την αλλαγή του νόμου για το σύστημα διοίκησης και την εκλογή πρύτανη. Από την πλευρά του ο υπουργός αναφερόμενος στα ιδιωτικά πανεπιστήμιο τόνισε ότι «αυτά θα πρέπει να καλύπτουν κριτήρια ποιότητας, διοίκησης, υποδομών, να αξιολογούνται και να διεξάγουν έρευνα, ενώ στρατηγικό στόχο του υπουργείου αποτελεί η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».
Ο κ. Πιερρακάκης υποσχέθηκε στους πανεπιστημιακούς ότι δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί εκ μέρους του υπουργείου, ότι θα γίνει προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων, με αρχή τους ΕΛΚΕ και τις διαδικασίες εκλογής καθηγητών.
Η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ για τη συνάντηση
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ είχε στις 26-7-2023 συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, παρόντος και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Οδυσσέα Ζώρα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο και με τηλεδιάσκεψη, μετά από πρόσκληση του κ. Υπουργού και ενώ είχε προηγηθεί αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ με επιστολή στις 4-7-2023, η οποία επισημαίνει τα κυριότερα και ομόφωνα αιτήματα για θεσμικά και οικονομικά θέματα.
Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον κ. Πιερρακάκη και έθεσαν μια σειρά από θέματα, με κυριότερα την αποκατάσταση των αποδοχών, την αναδρομική παροχή των αυξήσεων από το 2017 και την πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2014 και 2022), η οποία δεν επιτυγχάνεται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών. Οι αποδοχές των μελών ΔΕΠ, τα οποία πρακτικά αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, πρέπει να επανέλθουν σε αξιοπρεπή και ανταγωνιστικά επίπεδα, και να μην είναι αποδοχές αποτρεπτικές για την προσέλκυση σε νέες θέσεις ΔΕΠ Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.
Τέθηκαν επίσης εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ η επιτακτική ανάγκη για έκτακτους διδάσκοντες και για σημαντική αύξηση νέων θέσεων προσωπικού, όπως και η αλλαγή του νόμου για το σύστημα διοίκησης και την εκλογή πρύτανη. Παρουσιάστηκαν μια σειρά προβλήματα των πανεπιστημίων και υποβλήθηκαν ερωτήματα για την τύχη της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, για τον στρατηγικό σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους. Η ΠΟΣΔΕΠ επίσης ζήτησε ο διάλογος με το υπουργείο να είναι διαρκής και ουσιαστικός. Ο κ. Υπουργός δήλωσε την πρόθεσή του για διάλογο και για ταχεία ανταπόκριση στα προβλήματα, υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί εκ μέρους του υπουργείου και ζήτησε προτάσεις και συνεργασία για παρεμβάσεις σε μικρά και μεγάλα θέματα. Είπε ακόμη ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, αλλά θα εξεταστούν με ανοικτό μυαλό και θα θεραπευτούν δυσλειτουργίες, και ότι θα γίνει προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων, με αρχή τους ΕΛΚΕ και τις διαδικασίες εκλογής καθηγητών.
Για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια δήλωσε ότι αυτά θα πρέπει να καλύπτουν κριτήρια ποιότητας, διοίκησης, υποδομών, να αξιολογούνται και να διεξάγουν έρευνα, ενώ στρατηγικό στόχο του υπουργείου αποτελεί η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η ΠΟΣΔΕΠ, επιδιώκοντας και διεκδικώντας τη στήριξη των πανεπιστημιακών και του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, θα συμβάλλει εποικοδομητικά στον διάλογο με το υπουργείο.
Πηγή: Έθνος