Επιλογή Σελίδας

«Πιστεύω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι μια τετραετία πραγματικής επανάστασης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε στις 27 Ιουλίου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να κάνει λόγο για «το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη» που «εμπεριέχει στον πυρήνα του μια Ελλάδα ισχυρή και εξωστρεφή, παραγωγική και καινοτόμα. Και όλα αυτά περνούν μέσα από την εκπαίδευση, μέσα από την προετοιμασία των επιστημόνων και των επαγγελματιών, αλλά πρωτίστως των πολιτών του μέλλοντος».

Ας δούμε, λοιπόν, το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης:

 Η διάλυση του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος σπουδών μέσω της εφαρμογής του πολλαπλού βιβλίου, δηλαδή της προώθησης μιας λίστας βιβλίων μεταξύ των οποίων οι εκπαιδευτικοί θα επιλέξουν αν θα διδάξουν τα πιο πολύπλοκα ή εκείνα που περιέχουν στοιχειώδεις γνώσεις, εμπεδώνοντας ουσιαστικά τον διαχωρισμό των παιδιών και εντείνοντας τις μορφωτικές ανισότητες, αντί να προωθούν την ουσιαστική βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου του συνόλου των μαθητών.

 Διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία ή καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, θα έλεγε κανείς, αρκεί να σκεφτεί ότι τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης δεν πρόκειται να εξαφανιστούν με το πλήκτρο της διαγραφής.

 Διοχέτευση μαθητών προς την τεχνική εκπαίδευση. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πειστούν τα νέα παιδιά, αλλά και οι οικογένειές τους, ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την επιτυχία στη ζωή και ότι αυτή δεν περνάει αναγκαστικά μέσα από ένα πτυχίο εντός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. […] Αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα και πιστεύω ότι μπορούμε να δώσουμε όχι απλά διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και την αξιοπρέπεια της ενασχόλησης με ένα αντικείμενο το οποίο για λόγους κοινωνικών στερεοτύπων στην πατρίδα μας ενδεχομένως να μην είχε τύχει της αναγνώρισης που θα έπρεπε» είπε ο αμερικανοσπουδαγμένος πρωθυπουργός.

 Σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, με καθοδηγούμενη έρευνα και υποβάθμιση έως και εξαφάνιση των ανθρωπιστικών σπουδών.

 Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτών της εκπαίδευσης με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Προσοχή όμως. Δεν πρόκειται για Πανεπιστήμια αλλά για τα διάφορα κολέγια που θα μετονομαστούν εν μιά νυκτί σε «Πανεπιστήμια» καθώς κανένα ίδρυμα επιπέδου Χάρβαρντ δεν θα δραστηριοποιηθεί σε μια μικροσκοπική αγορά, όπως αυτή της Ελλάδας. Ας μην κοροϊδευόμαστε ή μάλλον… ας μη μας κοροϊδεύουν.

Πηγή: efsyn