Περισσότεροι από 200.000 αδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, γενικής και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που περιλαμβάνονται στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ (Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις από το ΑΣΕΠ των προσωρινών Πινάκων Κατάταξης των περίπου 152.000 αδιόριστων εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης (1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023), σειρά έχει η Πρόσκληση από το υπουργείο Παιδείας για την υποβολή δήλωσης των ενδιαφερομένων αδιόριστων εκπαιδευτικών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ).
Οπως είναι γνωστό, οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2023-2024 θα γίνουν από τους νέους προσωρινούς Πίνακες Κατάταξης του ΑΣΕΠ, ενώ αντίθετα οι προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής από τους οριστικούς Πίνακες Κατάταξης Ειδικής Αγωγής του ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η Πρόσκληση με τα εκπαιδευτικά κενά ανά περιοχή, ενώ το δεύτερο 10ήμερο του Αυγούστου αναμένεται να υποβληθούν οι δηλώσεις προτίμησης από τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) και θα ενημερωθούν για την πρόσληψή τους από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει στο ΟΠΣΥΔ.
Οπως είναι γνωστό, φέτος διορίζονται μόνιμα 3.449 εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης (έχουν ανακοινωθεί ήδη τα ονόματα) καθώς και 400 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. O φετινός διορισμός αυτών των μόνιμων εκπαιδευτικών δεν καλύπτει παρά μόνο το τμήμα των εκπαιδευτικών που παραιτήθηκε φέτος για συνταξιοδότηση.
Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, καταθέτοντας τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας, ανέφερε ότι κάθε χρόνο θα έχουμε 4.000 με 5.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα, σταδιακά, ως προς τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με προσωπικό αυξανόμενα μόνιμο, με 4 έως 5 χιλιάδες νέες προσλήψεις τον χρόνο», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
Την περασμένη σχολική χρονιά 2022-2023 έγιναν συνολικά 48.176 προσλήψεις αναπληρωτών στην επικράτεια. Δηλαδή υπάρχουν 48.000 λειτουργικά και οργανικά κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα κενά αυτά είναι περίπου σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις προηγούμενες χρονιές προσλαμβάνονταν σταθερά 40.000-50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Αν όμως διορίζονται κάθε χρόνο 4.000-5.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί (όσοι δηλαδή παραιτούνται κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης), ενώ τα κενά στα σχολεία είναι πάνω από 45.000 (λειτουργικά και οργανικά), πώς θα εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών;
Λάθη και παραλείψεις
Στο μεταξύ, μεγάλη αναστάτωση υπάρχει σε χιλιάδες υποψήφιους εκπαιδευτικούς αναφορικά με τη σειρά τους στους προσωρινούς Πίνακες Κατάταξης που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από το ΑΣΕΠ (1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023). Χιλιάδες ήταν αυτοί που είδαν να βρίσκονται σε διαφορετική θέση από αυτή που υπολόγισαν εξαιτίας των λαθών του συστήματος που για διάφορους λόγους δεν προσμέτρησε μια σειρά μοριοδοτούμενα κριτήρια. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στις καταστάσεις των απορριπτέων χωρίς προφανή λόγο!
Προφανώς βασική ευθύνη έχει ο ΟΠΣΥΔ. Οπως σημειώνουν με απόγνωση πολλοί υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, «Αυτό που γίνεται είναι απάνθρωπο και αδιανόητο, διότι εμείς που τόσα χρόνια παλεύουμε να μαζέψουμε αυτά τα μόρια τώρα κινδυνεύουμε να μη δουλέψουμε για τα επόμενα τρία χρόνια» (Π. Δ., αναπληρωτής φιλόλογος) και «Είναι τεράστια η απογοήτευσή μου και η ανησυχία μου για το τι μου επιφυλάσσει το μέλλον. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, φαίνεται ότι οι διαδικασίες είναι επιπόλαιες κι εξαιρετικά οδυνηρές για πολλούς από εμάς που θα κληθούμε, με αβέβαιο αποτέλεσμα, να πληρώσουμε 20 ευρώ για ένσταση ελπίζοντας ότι θα αναγνωρισθούν τα αυτονόητα… του χρόνου» (Γ. Κ., αναπληρωτής μαθηματικός).
Είναι γνωστό ότι όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση. Το πρόβλημα είναι πως οι ενστάσεις εξετάζονται έπειτα από πολλούς μήνες, οι οριστικοί πίνακες θα εκδοθούν σχεδόν σε έναν χρόνο, και για όλο αυτό το διάστημα αποκλείονται ακόμα και από το δικαίωμα πρόσληψης ως αναπληρωτές. Πρόκειται για μια ακόμα στρέβλωση του νόμου 4598/19, μαζί με την εισαγωγή του ατελείωτου κυνηγητού προσόντων και πιστοποιήσεων για μια θέση εργασίας.
Εντονη είναι επίσης η δυσαρέσκεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάληψη υπηρεσίας της πρώτης φουρνιάς προσλήψεων, που είναι και η μεγαλύτερη, θα γίνει στις 7 και στις 8 Σεπτεμβρίου αντί για την 1η Σεπτεμβρίου που ανοίγουν οι εκπαιδευτικοί τα σχολεία, και αυτό για εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την περασμένη Πέμπτη.
Ωστόσο, όπως σωστά επισημαίνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, η οικονομική πολιτική δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος τους, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως ανθρωπομήνες. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τους μαζικούς τους φορείς, καλούν το υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί να βρισκόμαστε στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων.
Πηγή: efsyn