Επιλογή Σελίδας

«Θα ανοίξω τη δική μου εταιρεία, κυρία, όπως μας λέγατε τότε». Τάδε έφη απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στην πάλαι ποτέ καθηγήτριά του Αννα Ματσιώρη, οικονομολόγο και υπεύθυνη του ομίλου επιχειρηματικότητας του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

«Ο εν λόγω μαθητής συμμετείχε σε έναν από τους πρώτους διαγωνισμούς του Junior Achievement», σημειώνει η ίδια στην «Κ» συγκινημένη, «ένας άλλος από την ίδια φουρνιά διδάσκει, παρά το νεαρό της ηλικίας του, σε πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη».

Η πρόσφατη διάκριση της ομάδας Isometricks, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Junior Achievement, έχει φέρει στο σχολείο της Θεσσαλονίκης, με τη μακρά παράδοση στα επιχειρηματικά πρότζεκτ, μεγάλη δημοσιότητα.

«Είχα ξεκινήσει τις πρώτες απόπειρες για εικονικές επιχειρήσεις μαζί με τους μαθητές μου από το 2005, δηλαδή προτού ενεργοποιηθεί το Junior Achievement στην Ελλάδα», θυμάται η κ. Ματσιώρη, η οποία στους κόλπους της σχολικής κοινότητας έχει ταυτιστεί με τον γνωστό διαγωνισμό, στον οποίο το σχολείο έχει ενταχθεί από το 2007-08. «Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσουμε τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, όπως τη βιωματική μάθηση οικονομικών εννοιών», αναφέρει η ίδια, που πλέον φιλοδοξεί να πηγαίνει ένα «βήμα παρακάτω». «Προσπαθώ να καλλιεργώ στα παιδιά τον αλτρουισμό», εξηγεί, «θέλω να ενθαρρύνω τους μαθητές να παράγουν προϊόντα χρήσιμα για την κοινωνία και βοηθητικά για τα πιο ευάλωτα μέλη της· διεθνώς αυτή η παιδαγωγική προσέγγιση ονομάζεται learning by creating value». Στο όραμα της κ. Ματσιώρη δίνουν σάρκα και οστά οι μαθητές της: άλλοτε παρήγαγαν το απολυμαντικό και καθαριστικό my pine από τις πευκοβελόνες, που ουκ ολίγες φορές μετατρέπονται τα καλοκαίρια σε εύφλεκτη πρώτη ύλη, άλλοτε κατασκεύασαν την έξυπνη βρύση, που ανοιγοκλείνει ανέπαφα και αυτόματα προστατεύοντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η αντίφαση

«Η ένταξη της επιχειρηματικότητας στο σχολικό πρόγραμμα είναι ένα υπαρκτό αίτημα την τελευταία δεκαετία, ωστόσο ζούμε την απόλυτη αντίφαση, καθώς τα οικονομικά ως μάθημα εξαφανίζονται από το σχολείο», υπογραμμίζει η ίδια. «Κάποιες οικονομικές έννοιες διδάσκονται μεταξύ άλλων στο μάθημα Πολιτική Παιδεία στην Α΄ Λυκείου και μετά εμβαθύνουν μόνο όσα παιδιά επιλέξουν το συγκεκριμένο πεδίο, δηλαδή το 1/3 της σχολικής κοινότητας», διευκρινίζει.

«Ολόκληρες γενιές παιδιών τελειώνουν το σχολείο χωρίς γνώση οικονομικών», καταλήγει η κ. Ματσιώρη, που προσπαθεί μέσω της συμμετοχής στο JA αλλά και στην Ολυμπιάδα Οικονομικών να υπερβεί τις ελλείψεις του αναλυτικού προγράμματος. «Οι πολίτες του μέλλοντος θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», λέει.

Στη διάρκεια κάθε σχολικής χρονιάς ο κ. Νίκος Τερψιάδης, μαθηματικός και υπεύθυνος του ομίλου μαθηματικών στο ίδιο σχολείο, βλέπει να γίνονται «μικρά θαύματα». «Παιδιά που ενδεχομένως δεν έχουν τόσο καλές επιδόσεις μέσα στην τάξη, αλλάζουν και αποκτούν πολλές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς τα αντικείμενα με τα οποία καταπιανόμαστε σχετίζονται βέβαια με διδασκόμενα μαθήματα, αλλά συνδέονται άμεσα με την πραγματική ζωή και αγορά», παρατηρεί.

Τις περισσότερες φορές οι θεματικές είναι διεπιστημονικές και έτσι προάγεται η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών ομίλων του σχολείου. Φέτος όλα ξεκίνησαν από τον όμιλο μαθηματικών: αξιοποιήθηκε μια μελέτη για τις συμμετρίες η οποία μπολιάστηκε με τέχνη και μέσω της επιχειρηματικότητας εξελίχθηκε σε ένα προϊόν, το παιχνίδι wizzle, πολύτιμο για ένα ειδικό κοινό.

Η δυναμική της ομάδας

«Αναπτύσσεται κάθε φορά μια μοναδική δυναμική της ομάδας, κάθε παιδί συμμετέχει με τις δικές του κλίσεις και επιθυμίες του», επισημαίνει ο έμπειρος εκπαιδευτικός. Η ενέργεια μικρών και μεγάλων διοχετεύεται στον κοινό στόχο, στο προϊόν της κάθε χρονιάς. «Από κάποιο σημείο και μετά δεν υπάρχουν ούτε Σαββατοκύριακα ούτε αργίες», αναφέρει στην «Κ» γελώντας. «Είναι ομολογουμένως ένα πρόγραμμα που απαιτεί και από εμάς τους εκπαιδευτικούς πολύ χρόνο, χωρίς να υπάρχει κάποια συμβολική, για παράδειγμα, ελάφρυνση από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας στο σχολείο», ομολογεί. «Αυτό ενδέχεται να λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς συναδέλφους». Ο ίδιος, ωστόσο, δεν κρύβει ότι το απολαμβάνει και καμαρώνει κάθε χρόνο τους μαθητές του να μεταμορφώνονται σε φερέλπιδες επιχειρηματίες. «Σας είδαμε στο BBC». Αυτό αναφέρουν δεκάδες ενδιαφερόμενοι πελάτες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ όταν επικοινωνούν με την ομάδα Isometricks για να παραγγείλουν το παιχνίδι. «Οι δημοσιογράφοι του BBC μας είχαν δώσει ένα προσχέδιο της συνέντευξης, ώστε τα παιδιά να είναι προετοιμασμένα, όμως όταν ήρθε η ώρα τούς ρώτησαν εντελώς διαφορετικά πράγματα», θυμάται μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές, που ακολούθησε τη βράβευση της ελληνικής μαθητικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, η καθηγήτρια αγγλικών Κυριακή Βασιλού.

«Απάντησαν με άνεση και γλωσσική επάρκεια», προσθέτει με καμάρι η ίδια, που υπηρετεί στο πειραματικό λύκειο επί 23 συναπτά έτη και έχει δημιουργήσει τον όμιλο αγγλικών. «Με δύο παραπάνω ώρες μάθημα τα παιδιά δίνουν εξετάσεις και παίρνουν το Proficiency – το 99% έχει λάβει το πτυχίο στην Α΄ Λυκείου», διευκρινίζει, «χωρίς επιπλέον βοήθεια, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του δημόσιου σχολείου».

Φυσικά, άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. «Η εμπλοκή των παιδιών με τον διαγωνισμό του JA συμβάλλει και στη γλωσσομάθεια», επισημαίνει η κ. Βασιλού, «όταν τα παιδιά καλούνται να μιλήσουν για το προϊόν και να το παρουσιάσουν σε κόσμο, απελευθερώνονται». Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και όταν χτίζουν φιλίες με συνομηλίκους τους από όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι τα αγγλικά λειτουργούν ως «lingua franca».

Πηγή: Η Καθημερινή