Επιλογή Σελίδας

Με αλλαγές θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά όσον αφορά στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων. Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας φέτος θα υπάρχει διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, προς διευκόλυνση των γονέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, για το σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15.50’ ή στις 17.30’, αλλά και στις 14.55’, προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων. Διευκρινίζεται ότι το νέο ωράριο αφορά στο σύνολο των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου,«στόχος μας είναι η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων αλλά και η διευκόλυνση και η ευελιξία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών. Γι’ αυτό και για ?τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες, προχωρούμε στη διεύρυνση της δυνατότητας πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και από τις 14.55’. Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη στο ολοήμερο σχολείο, στηρίζοντας τους εργαζόμενους γονείς και τις οικογένειές τους».

Η απόφαση αυτή «κινητοποίησε» και τους γονείς, που έχουν παιδιά στα ολοήμερα νηπιαγωγεία αλλά και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζητούν να γίνει ανάλογη διευκόλυνση και για τα Ολοήμερα νηπιαγωγεία έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους, μαζί με τα μεγαλύτερα του δημοτικού από τις 3 μ.μ.

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι πολλά παιδάκια κουράζονται αλλά υποχρεωτικά μένουν στο σχολείο αν και πολλοί γονείς μπορούν να τα πάρουν όταν οι ίδιοι σχολάνε από τις δουλειές τους στις 2 μ.μ  και μάλιστα το ζητούν από τους εκπαιδευτικούς επίμονα. Από την πλευρά τους και οι διευθυντές των σχολείων ζητούν ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος έως τις 5:30 μ.μ. και τονίζουν ότι είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τα σχολεία.

Όπως αναφέρει το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει επανειλημμένα τονίσει και αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που αφορά στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών για τις σχολικές μονάδες.?Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης προκαλεί συσσώρευση ελλείψεων και αναγκών, και έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στις σχολικές μονάδες, που επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα ποσά που διατίθενται στις σχολικές μονάδες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών(πληρωμή λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο., πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, υλικά καθαρισμού, γραφική ύλη, συντήρηση εξοπλισμού).

Με βάση τα παραπάνω, και ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, να προχωρήσουν στην άμεση λήψη των παρακάτω μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων: 

  1. Άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών μονάδων τουλάχιστον κατά 30%. 
  2. Δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών(φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες
  3. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων. 
  4. Κατάργηση του ΦΠΑ για όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων. 
  5. Ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος έως τις 5:30 μ.μ.

Πηγή: Το ‘Εθνος