Επιλογή Σελίδας

Ξεκινάει σε λίγες ημέρες… μια σχολική χρονιά που από την αρχή θα έχει αρκετά προβλήματα, σύμφωνα με εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου. Τα προβλήματα αφορούν τόσο την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων, όσο και τους αναπληρωτές, που, όπως λέγεται, θα είναι σαφέστατα λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Μείζονα προβλήματα είναι, μεταξύ άλλων, και η δραστική μείωση των παράλληλων στηρίξεων, αλλά και η μη δημιουργία θέσεων ειδικοτήτων. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών τονίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση διευθέτηση των ζητημάτων αυτών, ώστε να έχουμε μια σχολική χρονιά με όσο γίνεται λιγότερα προβλήματα.

Ειδικότερα, σε λίγες μέρες ξεκινάει ένα νέο σχολικό έτος. Φαίνεται όμως πως χρόνια προβλήματα, όπως είναι οι αναπληρωτές και οι υλικοτεχνικές υποδομές, θα συνεχίζουν να αποτελούν προβλήματα και το υφιστάμενο σχολικό έτος και μάλιστα αρχής γενομένης από την πρώτη μέρα. Τα προβλήματα αφορούν τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας “Ο Μύσων”, Αλέξανδρος Αλεξάκης, μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε: «Για την εκπαιδευτική κοινότητα, το νέο σχολικό έτος ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Υπάρχουν όμως πολλά υπηρεσιακά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Μπορεί να έγιναν διορισμοί, αλλά δεν έχουν ιδρυθεί θέσεις ειδικοτήτων και αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Επίσης, σοβαρό ζήτημα είναι και η δραστική μείωση των παράλληλων στηρίξεων. Όπως υποστηρίζεται, πλέον ένας εκπαιδευτικός θα έχει υπό την ευθύνη του 2 ή 3 μαθητές που θα χρειάζονται παράλληλη στήριξη. Είναι πολλά ζητήματα, ενώ είναι επιτακτικό αίτημα να υπάρξει πλήρης κάλυψη κενών από την πρώτη ημέρα έναρξης του σχολικού έτους».

«Η μεγάλη αγωνία είναι πόσες θα είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών. Ο αριθμός των κενών είναι αρκετά μεγάλος εάν αναλογιστούμε πως μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γενική και ειδική, στον νομό Ηρακλείου ο αριθμός ανέρχεται στα 1.000. Η αγωνία μας είναι αρκετά μεγάλη. Επίσης, σημαντικό ζήτημα έχει προκύψει με τις υλικοτεχνικές υποδομές σε πολλά σχολεία του νομού μας, όπως στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου υπάρχουν αρκετά κτηριακά προβλήματα. Το έχει θίξει τόσο η εκπαιδευτική όσο και η γονεϊκή κοινότητα. Επίσης, σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στα 24ο και 31ο Δημοτικά Σχολεία, όπως επίσης και στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της. Όπως υποστηρίζουν, βρίσκονται σε αναμονή για να δουν τον αριθμό των κενών που θα καλυφθούν, με τις προβλέψεις να μην είναι θετικές.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου, Γιώργος Ξένος, είπε: «Στον νομό Λασιθίου, αναμένουμε τον αριθμό των κενών που θα καλυφθεί. Θεωρούμε πως θα ικανοποιηθεί ο αριθμός των κενών και θα ξεκινήσει ομαλά η χρονιά. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Από εκεί και πέρα, μείζον ζήτημα είναι η συντήρηση και η αποκατάσταση ζημιών σε πολλά σχολεία του νομού Λασιθίου. Πολλά από τα σχολεία αυτά έχουν πέσει θύματα βανδαλισμών. Επίσης, σε πολλά σχολεία πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις και το αποτύπωμά τους φάνηκε. Θέλουμε τον Δήμο της περιοχής να συντρέξει στα προβλήματα και να δοθούν άμεσες λύσεις. Η αποκατάσταση και η συντήρηση των σχολείων είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει ομαλά το σχολικό έτος».

Το μέλος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Αντώνης Σκεπεταράκης, είπε: «Πέρυσι, είχαμε 49.000 αναπληρωτές και φέτος ακούγεται πως θα έχουμε 30.000 αναπληρωτές, δηλαδή αριθμό μικρότερο σε σχέση με τις πραγματικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εάν ισχύσει το σενάριο αυτό, τότε πολύ φοβάμαι πως ο αριθμός των κενών δε θα καλυφθούν. Επίσης, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα. Οι αναπληρωτές δε θα έρθουν από 1η Σεπτεμβρίου, όπου ο εκπαιδευτικός κόσμος θα μπει στα σχολεία, με αποτέλεσμα, όταν έρθουν, να έχουν καθοριστεί τα τμήματα και τα μαθήματα που θα διδάξουν ανά σχολική αίθουσα. Εμείς αυτό που ζητάμε, τόσο ως πρωτοβάθμιο σωματείο όσο και ως Ομοσπονδία, είναι η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, ώστε να μη μιλάμε για προβλήματα από την αρχή του σχολικού έτους».

Πηγή: nea kriti