Επιλογή Σελίδας

Με μια μικρή καθυστέρηση λόγω απαραίτητων ελέγχων και αναβαθμολόγησης ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της 16ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 20/08/2023 στην πόλη Χορτσόφ της Πολωνίας.


Στη φετινή διοργάνωση δύο Έλληνες μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο έχοντας διακριθεί. Ο μαθητής, Πρόδρομος Φωτιάδης από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου Δράμας απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε ο Ορέστης Ζηκούλης από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση της Αθήνας. Στην πενταμελή ομάδα συμμετείχαν ακόμη οι Τσουμπός Γιώργος από το 2ο ΓΕΛ Αιγίου, Μελίστας Γιώργος από το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου και Τέγος Λάμπρος από το Λύκειο της Σχολής Μωραΐτη των Αθηνών.


Της αποστολής ηγήθηκαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας, ο Ολυμπιονίκης του 2010 και 2011, Γιώργος Λιούτας (νυν μεταδιδακτορικός φοιτητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Darmstadt) και ο Ολυμπιονίκης του 2010, Ορφέας Βουτυράς (Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Η/Υ και διδάκτορας του ΕΜΠ).


Στην 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 52 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική, με 236 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Η φετινή Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε από το νέο ρεκόρ των 52 συμμετοχών (εκ των οποίων 5 ήταν χώρες που λάβαν μέρος για πρώτη φορά), γεγονός που σηματοδοτεί την διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή της Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής, παρ’ ότι το μάθημα της Αστρονομίας εκλείπει από το εκπαιδευτικό σύστημα της Δευτεροβάθμιας στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη, και ότι ο πρώτος χρυσός μαθητής – από η Σλοβενία – επέλυσε το 82% των θεμάτων, που σημαίνει ότι τα φετινά θέματα ήταν ιδιαίτερης δυσκολίας.


Να τονίσουμε ότι το Ίδρυμα John S. Fafalios αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής, και του οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συνεχή υποστήριξή του τα τρία τελευταία χρόνια. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τα έξοδα σίτισης στο Βόλο (στα τέλη Ιουλίου 2023) της Ελληνικής αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, από ειδικό λογαριασμό που είχε κρατηθεί στην μνήμη του εμπνευστή και εκ των συντελεστών της δημιουργίας της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής, αείμνηστου καθηγητή ΑΠΘ, Ιωάννη Σειραδάκη.


Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 28ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.


Στη φωτογραφία εμφανίζεται η Ελληνική αποστολή με φόντο το International Conference Center στο Κατοβίτσε, αμέσως μετά την λήξη της τελετής απονομής των μεταλλίων.Από αριστερά προς τα δεξιά: Ορφέας Βουτυράς, Μαρία Κονταξή, Δέσποινα Ζαχείλα, Ορέστης Ζηκούλης, Γιώργος Μελίστας, Πρόδρομος Φωτιάδης, Γιώργος Τσουμπός, Λάμπρος Τέγος, Λουκάς Ζαχείλας, Γιώργος Λιούτας

Δελτίο Τύπου

Πηγή: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας