Επιλογή Σελίδας

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους μαθητές Μουσικών Σχολείων εμφανίζονται να… χάνουν τις νότες στις εξετάσεις δίνει το υπουργείο Παιδείας. Με υπουργική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε στις 30/08, το πλαίσιο προαγωγής και απόλυσής τους γίνεται ευκολότερο. Η απόφαση ανατρέπει προηγούμενη, επί Νίκης Κεραμέως.

Ειδικότερα, το 2021 άλλαξε ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Σύμφωνα με ΦΕΚ, μαθητές οι οποίοι δεν είχαν την απαιτούμενη βάση του 10 σε ένα μουσικό μάθημα δεν είχαν το δικαίωμα να παραπεμφθούν στη δεύτερη εξεταστική του Σεπτεμβρίου και υποχρεώνονταν σε αποχώρηση από το Μουσικό Σχολείο. Ετσι έχουμε το φαινόμενο –με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Μουσικών Σχολείων Αλίμου και Πειραιά– μαθητές που δεν πέτυχαν τη βάση του 10 σε ένα μόνο μουσικό μάθημα να μην μπορούσαν να επαναξιολογηθούν, σε αντίθεση με μαθητές οι οποίοι διατηρούσαν αυτό το δικαίωμα γιατί δεν έχουν επιτύχει τη βάση του 10 και σε ένα μάθημα γενικής παιδείας. «Θεωρούμε πως ο τρόπος αξιολόγησης στα Μουσικά Σχολεία είναι άδικος και θα οδηγήσει στον αποκλεισμό μαθητών από τη δημόσια δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση. Είναι ακατανόητο να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τιμωρητικό τρόπο μαθητές και να οδηγούνται στην έξοδο από τη μοναδική δωρεάν δημόσια καλλιτεχνική εκπαίδευση», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποκατάσταση της αδικίας. Η χθεσινή απόφαση αλλάζει το πλαίσιο, ορίζοντας ότι μαθητές Μουσικού Γυμνασίου που κρίνονται άξιοι προαγωγής ή απόλυσης τον Ιούνιο, αλλά σε ένα μάθημα μουσικής παιδείας έχουν βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο του 10, να συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο Μουσικό Γυμνάσιο ή να εγγράφονται στην Α΄ τάξη του Γενικού Μουσικού Λυκείου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που μίλησε στην «Κ» σημείωσε ότι η προηγούμενη υπουργική απόφαση βασίστηκε στο σκεπτικό ότι δεν μπορεί μαθητής μουσικού σχολείου να μην έχει βαθμό πάνω από τη βάση σε μουσικό μάθημα. «Ναι, αλλά έχει εισαχθεί με εξετάσεις, άρα δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη δεξιότητά του. Αρα πρέπει να του δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία», δήλωσε χθες στην «Κ» συνεργάτης της νυν ηγεσίας. Οι εξετάσεις επιλογής και στα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι όπως οι Πανελλαδικές, με τα θέματα στις μουσικές δεξιότητες να επιλέγονται από κεντρική επιτροπή εξετάσεων στο υπουργείο Παιδείας, ενώ οι εξεταστές είναι από διαφορετική πόλη ώστε να μη γνωρίζουν τους υποψηφίους.

Στα Μουσικά Σχολεία, οι μαθητές διδάσκονται θεωρία της ευρωπαϊκής (σολφέζ) και παραδοσιακής μουσικής (βυζαντινή υμνογραφία), ενώ κάνουν και μαθήματα σε μουσικά όργανα. Συγκεκριμένα, υποχρεωτικά πιάνο για μία ώρα ενώ για τις υπόλοιπες διδακτικές ώρες μπορούν να επιλέξουν από λαούτο, κλαρίνο, κανονάκι, κιθάρα, κόρνο, κρουστά, παραδοσιακό ή κλασικό βιολί, βιολοντσέλο, σαξόφωνο, μπουζούκι. Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, εξηγώντας την απόφαση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ανέφερε στην «Κ» ότι οι περισσότεροι μαθητές απορρίπτονται σε δύσκολα μαθήματα όπως η βυζαντινή μουσική.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Βεβαίως, πρόκειται για σχολεία που καλλιεργούν τις τέχνες, και μέσω αυτών όλες τις δεξιότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα παιδί, όπως αυτές της συνεργατικότητας, της πειθαρχίας, της πρωτοβουλίας, της κριτικής σκέψης. Διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών, τους προσφέρουν ευκαιρίες να ξεφύγουν από τη… ρουτίνα των μαθημάτων!

Επίσης, στα Μουσικά Σχολεία διοργανώνονται μουσικά σύνολα (π.χ. χορωδίες) δύο φορές την εβδομάδα, τα σχολεία συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα παιδιά ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ενώ τα ίδια λειτουργούν και τη σχολική βιβλιοθήκη. Παράλληλα, οι σχολικοί χώροι είναι ασφαλείς, ενώ λίγες είναι οι καταλήψεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι θέσεις τους είναι περιζήτητες από τους γονείς. Ωστόσο, οι λόγοι αυτοί ωθούν πολλούς γονείς να επιλέγουν τα σχολεία αυτά παρότι τα παιδιά δεν θέλουν να κάνουν μουσικές σπουδές. Οπως εξήγησε στην «Κ» φιλόλογος σε Μουσικό Σχολείο της επαρχίας: «Υπάρχει ενδιαφέρον από γονείς που τα παιδιά τους δεν επιθυμούν απαραιτήτως να συνεχίσουν σε μουσικές σχολές. Γι’ αυτό και στο λύκειο βλέπουμε ότι μειώνεται το ενδιαφέρον».

Πηγή: Η Καθημερινή