Μια εξαιρετικά ευχάριστη ημέρα η χθεσινή για τους κατοίκους της ακριτικής Ψερίμου. Ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης περιμένει αύριο να τοποθετηθεί ο δάσκαλος για το νηπιαγωγείο, που επαναλειτουργεί.
Για πρώτη φορά στα χρονικά βγήκε ΦΕΚ για την λειτουργία του σχολείου της Ψερίμου σε συνεργασία με τον δήμο και τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χαράλαμπο Ψαρά, λέει με δικαιολογημένη υπερηφάνεια ο Δήμαρχος. Δυο μικροί μαθητές ο Πανωρμίτης και ο Ταξιάρχης θα πάνε στο νηπιαγωγείο. Ο κ. Διακομιχάλης προσδοκά ότι θα είναι μόνο η αρχή, γιατί ελπίζει ότι κάποιοι κάτοικοι της Ψερίμου που έφυγαν σε γειτονικά νησιά θα επιστρέψουν στον τόπο τους, που αναμένεται να ξαναπάρει ζωή.
Οι ενέργειες του δήμου Καλύμνου για την πληθυσμιακή αναζωογόνηση της Ψερίμου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ήδη έχει ψηφιστεί και έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το 2024 η ενίσχυση κάθε παιδιού, που θα παρακολουθήσει το σχολείο της Ψερίμου με ένα κονδύλιο 5.000 ευρώ. Είναι εθνικός ο λόγος, για την ενδυνάμωση του πληθυσμού τονίζει ο κ. Διακομιχάλης. Εάν επιστρέψουν κάποιοι γονείς π.χ. από την Κάλυμνο, στους οποίους θα δοθούν κίνητρα για να ζήσουν στην Ψέριμο, σιγά- σιγά το νησί θα ανακάμψει.
Το άνοιγμα του σχολείου είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών, εξηγεί ο Δήμαρχος. Το 2021 ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών από το Delaware των ΗΠΑ (ΙΗΑ- International Hellenic Association), ανέλαβε μια πρωτοβουλία, προκειμένου να γίνει η ανακαίνιση και η επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου. Συγκεντρώθηκαν χρήματα για το έργο που κόστισε 90.000 ευρώ, ενώ ο δήμος έκανε την μελέτη. Έτσι, με την συνδρομή και των Ελλήνων της Διασποράς επετεύχθη ο στόχος.
Μέχρι να αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο οικονομικά το νησί, όπως ξεκίνησε με τον αναρριχητικό τουρισμό, ο Δήμος ενισχύει τους ασθενέστερους οικονομικά κατοίκους. Ο κ. Διακομιχάλης είπε στην ΕΡΤ3 ότι από το 2020 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάθε άπορος φοιτητής παίρνει επίδομα 1.000 ευρώ, όπως και κάθε γυναίκα άπορη που αποκτά το 3ο της παιδί. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, γύρω στα 15 άτομα κάθε χρόνο επωφελούνται οικονομικά από αυτές τις πρωτοβουλίες, όσο επιτρέπουν οι δυνατότητες του δήμου. Προ μηνός πέρασε από το Συμβούλιο η απόφαση να καταβάλλεται από τον Δήμο το ενοίκιο στον γιατρό που θα στελεχώνει το αγροτικό ιατρείο στην Ψέριμο για να μην μένει το νησί χωρίς στοιχειώδη περίθαλψη. Με αυτό το σκεπτικό, ο δήμος πληρώνει επίσης το ενοίκιο των 11 υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, που βρίσκονται στον Δήμο Καλύμνου, προκειμένου να μην επιβαρύνονται με υπερβάλλοντα έξοδα και να παραμένουν στο νησί.
Με μόλις 80 κατοίκους, σύμφωνα και με την τελευταία απογραφή, ένας μικρός παράδεισος στο απέραντο γαλάζιο, η ακριτική Ψέριμος δίπλα στην Κάλυμνο και λιγότερο από 7,5 ναυτικά μίλια από την Κω, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σε πείσμα των καιρών. Κάποτε μετά το 1948, και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, το νησί ευημερούσε με εκατοντάδες κατοίκους και ένα σχολείο με περισσότερα από 100 παιδιά. Μια φθίνουσα πορεία με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν το νησί, οδήγησε σταδιακά στην ερήμωσή του. Ως συνέπεια το 2009 έκλεισε το σχολείο που λειτουργούσε από το 1950 και μόνο οι μεγαλύτεροι θυμούνταν με νοσταλγία το κτύπημα του κουδουνιού.
Παρά το ότι η Συνθήκη Ειρήνης Ιταλίας και Συμμάχων, που υπεγράφη στις 2 Φεβρουαρίου 1947, στο άρθρο 14 αναφέρει ότι: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας»,[1] η γειτονική Τουρκία στην αναθεωρητική πολιτική της επιμένει πως «Η Ψέριμος βρίσκεται εντός των χωρικών της υδάτων».
Το ζήτημα των μικρών και ακατοίκητων νησιών ως θέμα που θέτει η Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου, επανέλαβαν το πρωί η δημοσιογράφος/παρουσιάστρια και ένας αναλυτής στο δελτίο ειδήσεων του τουρκικού δορυφορικού σταθμού TRT.[2]
Σημειολογικά, θα μπορούσε να λεχθεί ότι το άνοιγμα του σχολείου στην Ψέριμο συμπίπτει με τους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στην Κάλυμνο, για την 199η επέτειο της ναυμαχίας του Γέροντα, την μεγαλύτερη της Επαναστάσεως του 1821. Στις 29- 9- 1824, ο ναύαρχος Μιαούλης με 75 πλοία πυρπόλησε την τουρκική αρμάδα με τα 100 πλοία και οι Υδραίοι καπετάνιοι ανατίναξαν την ναυαρχίδα του στόλου της Τυνησίας. Ο Ιμπραήμ απεσύρθη προς την Κω, ενώ τρείς ημέρες μετά ο τουρκικός στόλος προσπάθησε, πλην δεν κατάφερε να αποβιβαστεί στην Σάμο, και έπειτα από μια ναυμαχία κυριολεκτικά «ναυάγιο» υπό τον Χοσρέφ, αναζήτησε καταφύγιο στα Δαρδανέλλια.
Τελείως συμπτωματικά, αύριο 6 Σεπτεμβρίου, που θα αναλάβει δάσκαλος στην Ψέριμο ο ελληνισμός θυμάται την προβοκάτσια της τουρκικής κυβέρνησης του Αντνάν Μεντερές με την δήθεν βομβιστική επίθεση στον κήπο του τουρκικού Προξενείου στην Θεσσαλονίκη, όπου υποτίθεται ότι γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ. Όπως όμως απεδείχθη ήταν σκηνοθετημένο και η βόμβα μεταφέρθηκε από την Τουρκία από Τούρκο πράκτορα- ελληνικής υπηκοότητας κάτοικο Κομοτηνής, και τοποθετήθηκε από τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου, με σκοπό να προκαλέσει πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως.
Αν όχι τα ίδια παρεμφερή γεγονότα υπενθυμίζουν ότι η χώρα οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση, όταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο ασκούνται νέες πιέσεις με παλιούς τρόπους.[3]
Ο ελληνισμός έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις έναντι της ιστορίας.
[1] Συνθήκη Ειρήνης Ιταλίας και Συμμάχων, 10 Φεβρουαρίου 1947, ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΕΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟΝ Ἐν Αθήναις τη 22 Οκτωβρίου 1947 Αριθµός φύλλου 226,, ΝΟΜΟΘ. ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ) αριθ. 425, Τμήμα Ύ. Ελλάς Ειδικοί Όροι, Άρθρον 14.
[2] https://www.trtworld.com/live-stream
[3] Turkish cemetery in Western Thrace targeted by unidentified people, Ayhan Mehmet, 03.09.2023, GUMULCINE (Κομοτηνή), Greece, https://www.aa.com.tr/en/europe/turkish-cemetery-in-western-thrace-targeted-by-unidentified-people/2982496
Ministry of Foreign Affairs, QA-9, 3 September 2023, Statement of the Spokesperson of the Ministry of Foreign Affairs, Ambassador Tanju Bilgiç, in Response to a Question Regarding Media Reports Concerning the Act of Breaking Tombstones in a Turkish Cemetery in Western Thrace, https://www.mfa.gov.tr/sc_-9_-bati-trakya-da-bulunan-bir-turk-mezarligindaki-mezar-taslarinin-kirilmasi-eylemine-dair-basina-yansiyan-haberler-hk-sc.en.mfa
Milliyet, Dışişleri Bakanlığı’ndan Narlıköy’deki Türk mezarlığındaki taşların kırılmasına sert tepki, 04.09.2023, [Έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για το σπάσιμο ταφόπλακων στο τουρκικό νεκροταφείο στο Narlıköy (Πολύανθο)], https://www.milliyet.com.tr/dunya/disisleri-bakanligindan-narlikoydeki-turk-mezarligindaki-taslarin-kirilmasina-sert-tepki-7000352.
Πηγή: ΕΡΤ NEWS