Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS και της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος SMARTT (Screening, mapping, analyzing, recommending, transferring and transforming HE international programmes), θα μετέχει στη δημόσια εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης υλοποίησης του έργου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.
Στην συνάντηση θα συμμετέχουν, η Υπουργός Παιδείας της Ρουμανίας, κα Ligia Deca, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κος Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ποιοτική Βελτίωση στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ENQA), κα Daniela Cristina Ghițulică, ενώ θα συμμετέχουν διαδικτυακά, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρατών μελών της Ε.Ε.. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικές εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν, η κα Vanessa Debiais-Sainton, επικεφαλής του τμήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεότητας, Αθλητισμού και Πολιτισμού (DG EAC) και ο κ. Yann-Maël Bideau, Policy Officer (DG EAC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπροσθέτως, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και φορέων ανώτατης εκπαίδευσης χωρών της ΕΕ.
Στην συνάντηση, εκ μέρους του ΕΚΠΑ θα συμμετέχουν, η κα Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας και εμπειρογνώμονας του ΕΚΠΑ στο πρόγραμμα SMARTT, ο κος Ηλίας Αντωνίου διοικητικός διαχειριστής του CIVIS και υπεύθυνος του πακέτου εργασίας «Communication & Dissemination» του SMARTT και η κα Φωτεινή Παντιώρα, υπεύθυνη επικοινωνίας του SMARTT.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα SMARTT, το οποίο υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS, σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, EUTOPIA, NEUROTECHEU και UNITA, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρόσκλησης Pilot a joint European degree label, με στόχο τον σχεδιασμό και τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών πτυχίων που θα ενθαρρύνουν την κινητικότητα των φοιτητών και την ενίσχυση της συνεργασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, η ομάδα του προγράμματος ανέλαβε να εξετάσει τα κριτήρια που έχουν δοθεί από την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων 11 υποχρεωτικών και 9 προαιρετικών, τα οποία θα διευκολύνουν την απονομή του χαρακτηρισμού ως ευρωπαϊκού ενός κοινού πτυχίου.
Το πρόγραμμα SMARTT, στο οποίο το ΕΚΠΑ έχει αναλάβει το Πακέτο εργασίας 4 «Communication & Dissemination», ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ετικέτας πτυχίου, συνεισφέροντας στον συνολικό στόχο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS, δίδει έμφαση στη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην ανάπτυξη καινοτόμων προτάσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης. Το ΕΚΠΑ, μέσω της ενεργού συμμετοχής του στο πρόγραμμα SMARTT, στοχεύει στο άνοιγμα νέων οριζόντων για την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, συμβάλλοντας στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Πηγή: hub.uoa