Επιλογή Σελίδας

Τα Μικρά Μαθήματα Κινηματογράφου φιλοδοξούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα που προσπαθούν να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, προσφέροντάς τους ορισμένες βασικές αρχές της κινηματογραφικής τέχνης και τεχνικής σε εύληπτη και ελεύθερα προσβάσιμη ψηφιακή μορφή. Τα Μικρά Μαθήματα Κινηματογράφου αποτελούνται από ειδικά εκπαιδευτικά βίντεο, που συνοδεύονται από συνοπτικά κείμενα και συμπληρωματικές συμβουλές και ασκήσεις. Τον σχεδιασμό του υλικού και την υλοποίηση των βίντεο ανέλαβε ο κινηματογραφιστής Νίκος Σταμπουλόπουλος, σε συνεργασία με την ντοκιμαντερίστρια Διονυσία Κοπανά για τα ειδικότερα θέματα που άπτονται του είδους του ντοκιμαντέρ.

Το υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξ Αποστάσεως Κινηματογραφικά Εργαστήρια για παιδιά και νέους”, υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2020-21). Στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιήθηκαν επίσης εξ αποστάσεως κινηματογραφικά εργαστήρια με χρήση αυτού του υλικού.

Το υλικό κατανέμεται σε τέσσερις βασικές ενότητες (σενάριο, φωτογραφία, σκηνοθεσία, μοντάζ) και μία επιπλέον ενότητα που αφορά ειδικότερα τη δημιουργία ταινίας ντοκιμαντέρ.

Τα εκπαιδευτικά βίντεο, τα οποία είναι ο κορμός του υλικού, βασίζονται σε δύο μικρού μήκους ταινίες, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κινηματογραφικών εργαστηρίων του Νεανικού Πλάνου, σε αποσπάσματα ταινιών προερχόμενων από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καθώς και από το αρχείο της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.

Δείτε και διαβάστε τα μαθήματα:

Το Σενάριο 1: Τρόπος γραφής

Το Σενάριο 2: Δομή και μορφή

Φωτογραφία 1: Κάμερα και Φακοί

Φωτογραφία 2: Φως και Χρώμα

Σκηνοθεσία 1: Πλάνα και Κίνηση της Κάμερας

Σκηνοθεσία 2: Διαδικασία Γυρίσματος

Ντοκιμαντέρ 2

Μοντάζ-Αποπεράτωση

Ντοκιμαντέρ 1

Πηγή: Νεανικό Πλάνο