Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι εκπαιδευτικοί ώστε να φθάσουν εγκαίρως στα σχολεία στα οποία τοποθετούνται.
«Τοποθετήθηκα στη Ροδόπη και από τότε άρχισε το τρέξιμο για να τα προλάβω όλα. Να αποδεσμεύσω το σπίτι στην Αθήνα, να κάνω τα σχετικά χαρτιά διακοπής στις ΔΕΚΟ, να οδηγήσω 750 χιλιόμετρα προς την Κομοτηνή, να βρω καινούργιο σπίτι εκεί». Ο 33χρονος γυμναστής Αγης Κουτσουπιάς δεν είναι ο μόνος αναπληρωτής εκπαιδευτικός που έπρεπε να κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τις προθεσμίες, ώστε να βρεθεί στην ώρα του στην περιοχή όπου τοποθετήθηκε. Τα ίδια περνάει η πλειονότητα των αναπληρωτών, οι οποίοι βλέπουν το όνομά τους στους πίνακες όσων προσλαμβάνονται για να καλύψουν τα οργανικά και λειτουργικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία της επικράτειας. Ο χρόνος που τους δίνεται από τη στιγμή που ανακοινώνεται η πρόσληψη είναι ελάχιστος, το πολύ πέντε ημέρες.
«Αφού έμαθα ότι είχα τοποθετηθεί στη Ροδόπη, δεν μπορούσα να σκεφθώ ποιο πακέτο σχολείων θα με διευκόλυνε για να τα δηλώσω. Είχα άλλωστε πολλές εκκρεμότητες στην Αθήνα. Εφυγα με το αμάξι για τη Ροδόπη και σταμάτησα σε ένα σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στην Αταλάντη για να κάνω τη δήλωση προτίμησης περιοχής. Τώρα, επειδή η Κομοτηνή είναι η πόλη που σπούδασα, φιλοξενούμαι σε φίλους μέχρι να βρω σπίτι. Προφανώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, όπως η μεταφορά επίπλων», προσθέτει ο κ. Κουτσουπιάς, ο οποίος τελικά θα διδάξει σε τέσσερα σχολεία της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Τα τελευταία χρόνια ήταν αναπληρωτής, δύο χρονιές στην Αττική και μία στην Μπούρα, χωριό της Ορεινής Κορινθίας.
Η 26χρονη δασκάλα Ματίνα Καρακώτσογλου φέτος θα εργαστεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας ως εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης· πέρυσι ήταν στο Μαντούδι Ευβοίας. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Ο μαραθώνιός της ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου όταν έμαθε ότι τοποθετείται στη Βοιωτία. Λίγες ημέρες αργότερα, η τοποθέτηση προσδιορίστηκε για τα σχολεία της Θήβας. Ηταν Τετάρτη μεσημέρι 6 Σεπτεμβρίου και έπρεπε να παρουσιαστεί έως την Παρασκευή. «Κατέβηκα εκείνη την Τετάρτη. Δυστυχώς ήταν κλειστή η εθνική οδός σε ένα σημείο και έκανα παράκαμψη μέσω Ιωαννίνων. Και πέρυσι και φέτος ξεκίνησα την ημέρα που επρόκειτο να μας στείλουν το μήνυμα για το σχολείο της τοποθέτησης και ενημερώθηκα γι’ αυτό στον δρόμο. Αν δεν παρουσιαστείς από την πρώτη ημέρα χάνεις χρήματα. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η τακτοποίηση στη νέα περιοχή, πρέπει να καταθέσουμε και ένα σωρό δικαιολογητικά κάθε χρόνο, να υπογράψουμε τη σύμβαση ως αναπληρωτές», προσθέτει στην «Κ», τονίζοντας: «Θα μπορούσαμε να διαθέτουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να τα κάνουμε όλα πιο συνειδητά. Για παράδειγμα, τώρα το πρώτο σπίτι που σου φαίνεται επαρκές, το κλείνεις γιατί φοβάσαι ότι θα το χάσεις».
Τυχερή ήταν η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Εύη Λουμπρούκου. Κατάγεται από τη Μεσσηνία και τοποθετήθηκε ως αναπληρώτρια σε σχολεία του νομού. Ωστόσο ήταν πρώτη στη λίστα τοποθέτησης μεταξύ των καθηγητών της ειδικότητάς της. «Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζήτησε 14 εκπαιδευτικούς. Στην πρώτη φάση το υπουργείο ενέκρινε επτά θέσεις. Τοποθετήθηκα σε σχολεία χωριών της Μεσσηνίας, γιατί πρώτα καλύπτονται τα κενά σε επαρχιακά σχολεία όπου οι ανάγκες είναι περισσότερες», εξηγεί. Στη δεύτερη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών θα καλυφθούν οι ανάγκες σχολείων στην Καλαμάτα. Λόγω του συστήματος, οι τυχεροί που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σχολεία στον πίνακα κατάταξης των αναπληρωτών είναι σε χαμηλότερες θέσεις από την Εύη.
Πηγή: Η Καθημερινη