Επιλογή Σελίδας

Το “4ο WeGrow Kids Festival” που είχε αναβληθεί λόγω των πυρκαγιών, θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 23-24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Εμπορίου της Νέας Μοσυνούπολης, πίσω από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής.

Το “WeGrow Kids Festival” ξεκίνησε όταν οι ιδέες δύο κατοίκων της περιοχής της Νέας Μοσυνούπολης, της Ελευθερίας Κυρέζογλου (νηπιαγωγού) και της Χριστίνας Σόφτα (νομικού), έγιναν κοινό όραμα και στόχος. Βλέποντας τη δυναμική της περιοχής που ανοικοδομήθηκε ως πρότυπο και πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής οικιστικό περιβάλλον, την οραματίστηκαν ως έναν χώρο εποικοδομητικής συνάθροισης πολιτών, ως χώρο εκδηλώσεων, έκφρασης, δημιουργίας και τέχνης. Η ιδέα του φεστιβάλ στήθηκε από την ομάδα του WeGrow στην οποία συνέδραμαν με τη γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, η Κατερίνα Καλουδοπούλου και ο Φίλιππος Καραπάτσιος, με προσεκτικά επιλεγμένα καλλιτεχνικά σχήματα, και εκπαιδευτικά προγράμματα με περιβαλλοντολογική και ανθρωπιστική προσέγγιση. Πήρε όμως σάρκα και οστά όταν ο τότε  Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, την υποδέχτηκε με εμπιστοσύνη, και ο νυν Δήμαρχος, Γιάννης Γκαράνης, συνέχισε με την καθιέρωσή της. Η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, δε, Νατάσα Λιβεριάδου, την πλαισίωσε με την αμέριστη στήριξή της. Η μεγάλη όμως επιτυχία της δράσης οφείλεται στον εθελοντισμό δεκάδων πολιτών που προσέφεραν δίχως καμία προσδοκία και κέρδος, προσωπικό χρόνο και εργασία, τόσο στην οργάνωση και προετοιμασία, όσο και στην υλοποίηση του φεστιβάλ.

Η διοργάνωση πήρε το όνομα WeGrow με τη διάθεση να συνυπάρξει σε μια φράση η ιστορία της περιοχής, όπου βρισκόντουσαν οι μπαξέδες των Κομοτηναίων, η παιδική ηλικία των εμπνευστών της που μεγάλωσαν, έπαιξαν και αναπτύχθηκαν εκεί, και η «καλλιέργεια» των δικών τους παιδιών σε ένα περιβάλλον ζωντανό, με ήχους και χρώματα, έκφραση και δημιουργικότητα, απελευθερωμένο από τα «ζιζάνια» της εποχής.

Το φεστιβάλ με τα χαρακτηριστικά μιας παιδικής και υπαίθριας δράσης αποτελεί μια σημαντική και πρωτοπόρο για τα δεδομένα της πόλης διοργάνωση. Πρωτίστως γιατί απευθύνεται στα παιδιά, τη βάση και το μέλλον της κοινωνίας, και τους προσφέρει τη γνωριμία με ένα περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως, να ανακαλύψουν πράγματα, να μοιραστούν σκέψεις, να εκφραστούν ποικιλοτρόπως.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί ο υπαίθριος και δωρεάν χαρακτήρας, που δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε πολλές μορφές τέχνης και εκπαιδευτικών δράσεων σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Τα παιδιά της πόλης για πρώτη φορά με αυτό το φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων υψηλής αισθητικής και ποιότητας χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο που για το σύνολο αυτών των δράσεων θα ήταν δυσβάσταχτο οικονομικά για τη μέση οικογένεια.

Οι δράσεις του φεστιβάλ, αλλά ακόμη και η ίδια η διοργάνωσή του, προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς με σεβασμό για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, με συμμετοχικότητα, αλληλεγγύη και εθελοντισμό. Μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής  δούλεψε στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις προσφέροντας εθελοντική εργασία για τον καλλωπισμό του χώρου, καθώς επίσης και άλλοι φορείς της πόλης που ασχολούνται με τον εθελοντισμό απάντησαν αμέσως θετικά στο κάλεσμα για συνεργασία, με αποτέλεσμα να καθαριστεί, να ομορφύνει, να γεμίσει χρώμα και να πάρει ζωή η γειτονιά και όλη η πόλη.

Το φεστιβάλ πρόσφερε τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και συλλόγους της πόλης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για συμμετοχή αφιλοκερδώς, να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τον χρόνο τους για να πλαισιωθεί το πρόγραμμα με αξιόλογα εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά και αθλητικά προγράμματα που αποτελούν το αντικείμενο εργασίας ή ενασχόλησής τους, προβάλλοντας παράλληλα τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό που συμμετείχε.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους από την Κομοτηνή και γειτονικές πόλεις, και σημειώνει αξιοσημείωτη επιτυχία.

Το “WeGrow Kids Festival” θεωρείται σήμερα το παιδικό υπαίθριο φεστιβάλ που άλλαξε τα δεδομένα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για παιδιά στην πόλη της Κομοτηνής και είναι πλέον μια διοργάνωση, αντάξια των μεγαλύτερων πανελλαδικά αντίστοιχων διοργανώσεων.

Μάλιστα η φήμη του φεστιβάλ ταξιδεύει πλέον και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα μηνύματα που δέχεται η οργανωτική επιτροπή για συμμετοχή από καλλιτεχνικά σχήματα του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις:

  • Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί μια διαδραστική κουκλοθεατρική παράσταση βασισμένη στις ιστορίες του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από την ομάδα κουκλοθεάτρου με έδρα την Αθήνα Κοκού-Μουκλό. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η ομάδα τσίρκο KIRKO–circus for all με την εμπνευσμένη παράσταση Variete Parisien. Η μέρα θα κλείσει με την ευρωπαϊκής φήμης μουσική παραγωγό και πρωτοπόρο της βαλκανικής σκηνής του dance-floor στην Ελλάδα, DJ Spery–Σπυριδούλα Σταύρου.
  • Το πρόγραμμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει με κουκλοθεατρική παράσταση από την ομάδα ΝΙΣΤΑ από Θεσσαλονίκη. Θα συνεχιστεί με τη βραβευμένη θεατρική παράσταση “Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν”, με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, από την ομάδα Συντεχνία του Γέλιου από Αθήνα. Και η μέρα θα κλείσει με συναυλία του αγαπητού σε όλους Φοίβου Δεληβοριά, που θα συνοδεύεται από τη μαγική φωνή της Νεφέλης Φασούλη.

Είναι ένα πρόγραμμα εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής που θα πλαισιωθεί με πλούσιες πρωινές εκπαιδευτικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις το πρωί του Σαββάτου από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 που θα διεξάγονται παράλληλα σε όλο τον χώρο του φεστιβάλ.

Μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με το φεστιβάλ στη σελίδα στο facebook, WeGrow Kids Festival.

Πηγή: inkomotini.news