Επιλογή Σελίδας

Μέρες που είναι, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ιστορία του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου – Λυκείου Αθηνών αναδεικνύει την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις εξαγγελίες από την πραγματικότητα.

Το σχολείο ιδρύθηκε το 2018, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί κτίριο για τη στέγασή του αλλά και να έχει ληφθεί μέριμνα για τη στελέχωσή του με τους κατάλληλους καθηγητές. Για υποδομές και εργαστήρια, ούτε λόγος. Για την είσοδο στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια, τα παιδιά στο τέλος της Στ΄ Δημοτικού δίνουν εξετάσεις για τις οποίες προετοιμάζονται όλη τη χρονιά. Τα καλλιτεχνικά σχολεία έχουν κατευθύνσεις χορό, θέατρο, εικαστικά και κινηματογράφο, ειδικά μαθήματα στα οποία επίσης τα παιδιά ανάλογα τι θα επιλέξουν εξετάζονται.

Τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Καλλιτεχνικό Αθηνών, που τότε είχε μόνο Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου Αθηνών. Τον Νοέμβριο του 2019 αποφασίστηκε –το θέμα πέρασε και από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων– να πραγματοποιηθούν επισκευές σε κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πρασσά, Βαλτετσίου και Μερλιέ (παλιό Βαρβάκειο) όπου για καιρό διέμεναν ομάδες προσφύγων, ώστε να αποκτήσει μόνιμη στέγη το Καλλιτεχνικό.

Στο μεταξύ, οι μαθητές αυξάνονταν εφόσον το σχολείο αναπτυσσόταν, οπότε ως λύση επιλέχθηκε η στέγασή του σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στο 2ο Πρότυπο Λύκειο. Προσωρινά βέβαια. Πέντε χρόνια μετά, το σχολείο παραμένει φιλοξενούμενο πρόχειρα, ενώ κάθε χρόνο ο σύλλογος γονέων καταφέρνει να έρθει σε συμφωνία με το Πρότυπο, διπλανό σχολείο και να δανειστεί κάποιες αίθουσες αφού οι μαθητές του αυξάνονται. Η αντιπρόταση της πολιτείας; Τα παιδιά να κάνουν μαθήματα σε κάποια κοντέινερ που στήθηκαν για να λειτουργήσει νηπιαγωγείο, το οποίο τελικά δεν συστήθηκε.

Του χρόνου, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αθηνών θα έχει επισήμως έξι τάξεις από δύο τμήματα σε καθεμιά και τους πρώτους αποφοίτους του. Παιδιά που διάλεξαν να ασχοληθούν με τον χορό παράλληλα με το εντατικό πρόγραμμα του Λυκείου και των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά δεν αξιώθηκαν να κάνουν μάθημα σε μια εξοπλισμένη αίθουσα με πάτωμα και καθρέφτες όλη τη σχολική τους ζωή. Δεν μπόρεσαν καν να έχουν τους καθηγητές που έπρεπε γιατί οι χορευτές δεν έχουν τα τυπικά προσόντα για να ενταχθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και έκαναν συχνά μάθημα στην πλατεία.

Παιδιά που επέλεξαν την κατεύθυνση του θεάτρου στο Καλλιτεχνικό Σχολείο αλλά έκαναν –μέχρι πέρυσι τουλάχιστον– μάθημα στα σκαλιά, αφού δεν υπήρχε κάποιου είδους θέατρο.

Στο μεταξύ, τα έργα στο προτεινόμενο κτίριο δεν έχουν καν ξεκινήσει. Κατά τα άλλα το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αθηνών τυπικά υπάρχει και λειτουργεί.

Πηγή: Η Καθημερινή