Επιλογή Σελίδας

Την 3η θέση στο Zhang Heng Award for Engineering Design κατέκτησε η εθνική ομάδα ρομποτικής FIRST Global – ΔΕΗ Team Greece, στην Ολυμπιάδα που διεξήχθη στις 7-10 Οκτωβρίου 2023 στη Σιγκαπούρη, και επικεντρώνεται στον ρόλο του υδρογόνου «Hydrogen Horizons» στο μέλλον του πλανήτη μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Engineering Notebook, ο σχεδιασμός του ρομπότ και η έρευνα σχετικά με το υδρογόνο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κέντρισε το ενδιαφέρον των κριτών και οδήγησε την ομάδα στη διάκριση.

Το βραβείο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και απονέμεται σε ομάδες των οποίων το ρομπότ παρουσιάζει εξαιρετική μηχανική και επιδεικνύει κομψότητα και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού. Επιπλέον, η 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα σε 191 χώρες ύστερα από 10 Robot Matches, τους έδωσε το δικαίωμα να διαγωνιστούν για πρώτη φορά στο FIRST Global Finalists Alliances, στο οποίο αναμετρώνται οι 24 καλύτερες ομάδες του κόσμου σε 8 συμμαχίες. Η δουλειά των 70 και πλέον μελών του κλιμακίου την Εθνικής όλο το διάστημα της προετοιμασίας από τον Ιούλιο μέχρι την Ολυμπιάδα έγινε αισθητή, φέρνοντας επιπλέον το social media award και το safety award.

Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 191 χώρες με παιδιά ηλικίας 16 -18 χρονών. Αρμόδιος φορέας για την Ελλάδα, είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός Eduact – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Η ομάδα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Ονομαστικός χορηγός είναι η ΔΕΗ, μεγάλος αρωγός είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, χρυσοί χορηγοί οι εταιρείες Hellenic Hydrogen, KLEEMANN, Ελληνικός Χρυσός, ΤΙΤΑΝ, μεγάλος χορηγός η εταιρεία φυσικό μεταλλικό νερό ΔΙΟΣ και η Deloitte, επιστημονικός συνεργάτης η εταιρεία O3 Out of the Ordinary και χορηγός υγείας ο όμιλος Euromedica.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ