Στείλτε τα παιδιά σας στην επαγγελματική εκπαίδευση και σε ΙΕΚ και όχι στο πανεπιστήμιο; Είναι δύσκολο να πείσεις τους γονείς που μεγάλωσαν με το μεταπολιτευτικό όνειρο του πανεπιστημιακού «χαρτιού» να «κατευθύνουν» τα παιδιά τους στην επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε όταν τους δόθηκε μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων (το 5% του συνόλου) στα πανεπιστήμια. Μάλιστα, υπήρξαν και «επιτήδειοι» μαθητές γενικών λυκείων (με την καθοδήγηση των κηδεμόνων τους) που εκμεταλλεύθηκαν το νέο καθεστώς και μεταπήδησαν στη Β΄ Λυκείου σε επαγγελματικά λύκεια, προσβλέποντας ότι θα εισαχθούν ευκολότερα σε περιζήτητες σχολές ΑΕΙ. Και αυτό γιατί το μέσο επίπεδο των μαθητών των ΕΠΑΛ είναι σαφώς χαμηλότερο αυτού των ΓΕΛ.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με νέες ειδικότητες που θα σχεδιαστούν με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις ανάγκες των επιχειρήσεων όπως οι ίδιες τις έχουν υποδείξει, καθώς και επανασχεδιασμό των ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ώστε να γίνει ισχυρό το στίγμα τους και η αξία των πτυχίων τους.
Ομως, καθώς πάντα τα πανεπιστήμια θα είναι η πρώτη επιλογή των 18χρονων (και των γονιών τους), για να γίνει η φοίτηση στην επαγγελματική εκπαίδευση συνειδητή απόφαση είναι απαραίτητο να αυξηθεί η απασχολησιμότητα των αποφοίτων της. Δεν μπορεί δηλαδή να ζητούμε στροφή των 18χρονων στην επαγγελματική εκπαίδευση όταν, όπως έδειξε η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «Education at a glance – 2023», το 33,3% των νέων ηλικίας 25-29 ετών αποφοίτων επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι χωρίς δουλειά και δεν μετέχει σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να ενισχύσει τις επαγγελματικές του δεξιότητες.
Δεν φταίνε μόνο τα κοινωνικά στερεότυπα και το εκπαιδευτικό σύστημα. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, το 13% των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέρει στους εργαζομένους του εκπαιδευτικά προγράμματα στις τεχνολογίες πληροφορικής, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 22%. Ναι, απαιτείται οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να σχεδιαστούν με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η κατάρτιση των εργαζομένων (απόφοιτοι είτε ΕΠΑΛ είτε ΑΕΙ) είναι δομικό στοιχείο μιας αγοράς εργασίας που μεταβάλλεται γρήγορα. Ο επιχειρηματικός κόσμος το γνωρίζει.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς