Επιλογή Σελίδας

Ποιος µπορεί να ξέρει εάν είναι διεθνής πρωτοτυπία της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι πως η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να «επιτάξει» ώρες δευτερευόντων μαθημάτων υπέρ όσων εξετάζονται στις Πανελλαδικές, εκθέτει τόσο το υπουργείο όσο και την ΟΛΜΕ.

Οπως αναφέρει εγκύκλιος «για την πορεία της διδασκαλίας των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις κατά το σχολικό έτος 2023-2024, όπου παρατηρείται καθυστέρηση στη διδασκαλία των μαθημάτων, παρακαλούνται οι διευθυντές των γενικών λυκείων σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων να προβαίνουν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος με σκοπό την ολοκλήρωσή της. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενημερωθούν ενυπόγραφα».

Ο λόγος που επιβάλλει την αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος είναι οι απώλειες διδακτικών ωρών στα βασικά μαθήματα που εξετάζονται μέσω Τράπεζας Θεμάτων. Καθώς τα μισά θέματα στις εξετάσεις βασικών μαθημάτων του λυκείου επιλέγονται μέσω κλήρωσης από την Τράπεζα, δεν μπορεί να μην έχει διδαχθεί όλη η ύλη, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Ετσι, υποβαθμίζονται μαθήματα όπως η Γυμναστική, τα Θρησκευτικά, η Πολιτική Παιδεία, η Φιλοσοφία, για να «δοθούν» ώρες σε μαθήματα όπως Αρχαία, Νέα, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία. Βέβαια, θα πει κάποιος πως ήδη ελάχιστοι μαθητές ασχολούνται με αυτά τα μαθήματα στο λύκειο, και θα έχει δίκαιο. Το λύκειο έχει χάσει τον μορφωτικό του ρόλο και είναι απλώς προθάλαμος για τα ΑΕΙ.

Ομως, να που η ύπαρξη της Τράπεζας Θεμάτων εκθέτει το υπουργείο Παιδείας και δικαιώνει την ΟΛΜΕ. Και αυτό, διότι η απόφαση να δοθούν ώρες σε βασικά μαθήματα εις βάρος άλλων, εμμέσως πλην σαφώς, αποκαλύπτει την ύπαρξη ελλείψεων καθηγητών ακόμη και σε μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και μάλιστα, η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι πως το ελληνικό σχολείο καταντά λάστιχο κάθε χρόνο, η ευλυγισία του οποίου εξαρτάται από τον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών. «Για το σχολικό έτος 2023-2024 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη γενική εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση προσλήψεις 41.131 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ειδικού και βοηθητικού προσωπικού», δήλωσε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου. Τόσοι χρειάζονται για να καλυφθούν τα κενά. Μέχρι σήμερα.

Από τον Απόστολο Λακασά

Πηγή: Καθημερινή