Επιλογή Σελίδας

Περίπου 3.500 διδακτικές ώρες χάνονται στα γυμνάσια και τα λύκεια του Πειραιά κι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Νοεμβρίου, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Την ίδια ώρα για 60 χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα.

Συνολικά 3.348 είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά. Από αυτές, οι 2.313 ώρες εντοπίζονται στην Α’ Πειραιά στη Γενική Εκπαίδευση (Πειραιάς, όλοι οι γύρω Δήμοι και Σαλαμίνα), 267 ώρες στη Β’ Πειραιά στη Γενική Εκπαίδευση (Αργοσαρωνικός), 18 ώρες στη Γ’ Πειραιά στη Γενική Εκπαίδευση (Κύθηρα), 363 στα Τμήματα Ένταξης και 387 ώρες στα Ειδικά Σχολεία.

Όπως καταγγέλλει η τοπική ένωση των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας, αντί να καλύψει τα κενά, έστειλε στις 2 Νοεμβρίου οδηγία στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να προβούν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος, με σκοπό να καλυφθεί η ύλη στα μαθήματα που εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των τριών τάξεων του Λυκείου.

«Απαιτούμε την άμεση κάλυψη των κενών. Χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών, δεν υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της μαθησιακής διαδικασίας! Η “λύση” δεν είναι να μετατρέπουμε τους εκπαιδευτικούς σε “λάστιχο”, ούτε να κόβουμε ώρες από το ένα τμήμα για να κάνουμε σε ένα άλλο, δημιουργώντας νέες ανισότητες. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα ενημερώσει τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, ώστε από κοινού, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την άμεση κάλυψη όλων των κενών» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Εν τω μεταξύ, κοινοβουλευτική αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με την πολύ δυσμενή εικόνα που επικρατεί στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των δυσπρόσιτων και των απομακρυσμένων περιοχών της Χαλκιδικής. Η αναφορά κατατίθεται σε συνέχεια σχετικής επιστολής των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νέου Μάρμαρα. Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, κάθε εβδομάδα χάνονται 60 διδακτικές ώρες στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νέου Μαρμαρά, εξαιτίας των εκπαιδευτικών κενών.

Επιπλέον, οι διαρκείς αλλαγές εκπαιδευτικών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια του εκπαιδευτικού και διδακτικού έργου, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες τοποθετήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, όταν το Υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψη των 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών πανελλαδικά, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν στο Νομό σοβαρά εκπαιδευτικά κενά. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Παιδείας να δράσει άμεσα, ώστε να ομαλοποιηθεί το εκπαιδευτικό έργο στο Νέο Μαρμαρά και σε όλες τις δυσπρόσιτες περιοχές με σοβαρά εκπαιδευτικά κενά.

Πάντως η υφυπουργός Παιδείας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνάς Λινού προς τον Υπουργό Παιδείας, με θέμα: «Άμεση ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» υπολόγισε τα κενά σε περίπου 3.000 σε ολόκληρη τη χώρα.

«Τρεις χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αν τα υπολογίσουμε με βάση το σύνολο του εκπαιδευτικού σώματος για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, που ξεπερνά τις εκατόν τριάντα χιλιάδες εκπαιδευτικούς, είμαστε στο 2%, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου 2% των εκπαιδευτικών δεν είναι στα σχολεία μαζί με τα παιδιά μας» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου στην απάντησή της και κατέληξε: «Είναι ένα ποσοστό πολύ μεγάλο, δεν είναι;».

Πηγή: ΑΘΗΝΑ 9,84