Επιλογή Σελίδας

Εφτιαξαν τεστ κιτ που ανιχνεύει το Πάρκινσον 10-13 χρόνια πριν εκδηλωθεί και διακρίθηκαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό.

Δέκα νέοι Ελληνες –όλοι κάτω των 25, φοιτητές σε ελληνικά ΑΕΙ ή πρόσφατα πτυχιούχοι τους– γεμάτοι δύναμη, μεράκι και κέφι για δουλειά επέστρεψαν από το Παρίσι με ένα χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM. Ανέπτυξαν και παρουσίασαν τεστ κιτ για την πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Το εμπνεύστηκαν διαβάζοντας την απίστευτη ιστορία μιας συνταξιούχου νοσοκόμας από τη Σκωτία, της Τζόι Μίλνε. Σήμερα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μία startup καινοτομίας με βάση το τεστ και να κερδίσουν τον… κόσμο όλο.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική διαταραχή στον κόσμο. Είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσος μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, προσβάλλοντας περισσότερα από 10 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Τα συμπτώματα είναι κυρίως αποτέλεσμα του εκφυλισμού των ντοπαμινεργικών νευρώνων, που παράγουν την ορμόνη ντοπαμίνη, του εγκεφάλου. Οι ασθενείς υποφέρουν από κινητικά (τρόμος, ακαμψία, βραδυκινησία κ.ά.) και μη κινητικά συμπτώματα (κατάθλιψη, άγχος, γαστρεντερικές διαταραχές, απώλεια όσφρησης κ.ά.). Προτού εκδηλωθούν τα κινητικά συμπτώματα, τα οποία είναι και τα πιο γνωστά, έχει ήδη χαθεί πάνω από το 50% των ντοπαμινεργικών νευρώνων του εγκεφάλου, γεγονός μη αναστρέψιμο το οποίο οδηγεί σε μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία και συνεπώς σε χειρότερη πρόγνωση. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους όταν διαγνωσθεί η νόσος, οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στη συμπτωματολογία της ασθένειας, όπως υιοθετώντας συγκεκριμένη διατροφή και άσκηση.

H υλοποιησιμότητα του πρότζεκτ βεβαιώνεται και μετά τη νίκη της ομάδας, με την ίδια ιδέα, στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Mindspace, που διοργανώνεται από το Mindspace University for Life Sciences και αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της Silicon Valley των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Μέλη της ομάδας παρουσίασαν την ιδέα σε διακεκριμένους Ελληνες και Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων. Το επόμενο βήμα των δέκα χρυσών νικητών είναι η συνέχιση των σπουδών τους χωρίς να αποκλείουν το διδακτορικό για μία καριέρα σε πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο. Αλλωστε, ο πλούτος των ελληνικών επιστημονικών «μυαλών» διευρύνεται. Το ερώτημα είναι εάν τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα αλλά και οι επιχειρήσεις μπορούν να τους απορροφήσουν προσφέροντάς τους μία θέση ανάλογη των προσόντων τους και με προοπτικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 κατεγράφη ρεκόρ νέων διδακτορικών, που απονεμήθηκαν από τα ελληνικά ΑΕΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας μελέτης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, απονεμήθηκαν 1.923 διδακτορικά, αριθμός αυξημένος από τα 1.837 διδακτορικά του 2021. Ο αριθμός κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια, με το 2014 να κατέχει το προηγούμενο υψηλό, με 2.094 διδακτορικά. Η μεγάλη πλειονότητα (83,5%) δεν σκοπεύει να φύγει στο άμεσο μέλλον από τη χώρα. Οι περισσότεροι νέοι διδάκτορες (53,9%) σκοπεύουν να ακολουθήσουν επαγγελματικά ακαδημαϊκή/ερευνητική σταδιοδρομία. Από τους σχετικά λίγους νέους διδάκτορες που ανέπτυξαν ερευνητική συνεργασία με επιχείρηση για την εξυπηρέτηση των ερευνητικών σκοπών της διατριβής τους (10,2% του συνόλου), η πλειονότητα το έπραξε, καθώς το αντικείμενο της έρευνας έχει άμεσο πεδίο εφαρμογής σε επιχειρήσεις και κάποιο παραγωγικό κλάδο.

Οι αριθμοί

10 εκατ. άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από Πάρκινσον παγκοσμίως. 
 
1.923 διδακτορικά απονεμήθηκαν το 2022 στη χώρα μας, 1.837 το 2021.
 
52,2% των νέων διδακτόρων είναι άνδρες έναντι 47,8% των γυναικών.

52,8% ολοκληρώνουν τις διδακτορικές σπουδές σε τέσσερα έως έξι έτη.
 
53,9% σκοπεύουν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή / ερευνητική σταδιοδρομία.

23,9% των διδακτορικών είναι στα επιστημονικά πεδία της υγείας και πρόνοιας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΑπόστολος Λακασάς