Επιλογή Σελίδας

«Πίνω φρέντο κάθε μέρα!». Η 23χρονη Ανια από την Ουάσιγκτον γελάει απαντώντας αφοπλιστικά στην ερώτηση τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά της από τότε που μένει στην Αθήνα, δηλαδή εδώ και τρεις μήνες. Και δεν είναι μόνο ο «ελληνικός» φρέντο. Η Ανια ενθουσιάζεται με τις σαββατιάτικες λαϊκές αγορές στην Αθήνα –«είναι πολύ γραφικές», λέει–, από όπου αγοράζει φρέσκα λαχανικά, καθώς είναι λάτρης της μαγειρικής, μετείχε στον πρόσφατο μαραθώνιο και ετοιμάζεται με την οικογένειά της για ένα ταξίδι στη Ρόδο.

«Εχει ακόμη υπέροχο καιρό, Νοέμβρη μήνα. Χαίρομαι τη φθινοπωρινή φύση», δηλώνει χαρούμενα η 22χρονη Εϊβερι από την πολιτεία της Τζόρτζια. Σπουδάζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Της αρέσει η μεσογειακή διατροφή και κουζίνα, τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, για το οποίο η Κρήτη φημίζεται. Περιττό είναι επίσης να μιλήσουμε για τις ενθουσιώδεις πρώτες εντυπώσεις της Εϊβερι από τις ομορφιές της Κρήτης.

Τα κορίτσια έχουν έρθει εδώ και λίγο καιρό για σπουδές στην Ελλάδα με υποτροφία του ιδρύματος Fulbright, ακολουθώντας ένα ρεύμα που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται. Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, αυξητικοί είναι οι αριθμοί των σπουδαστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα ελληνικά ΑΕΙ. Το υπέροχο κλίμα της χώρας μας κερδίζει τους Αμερικανούς, αλλά δεν έρχονται στην Ελλάδα μόνο γι’ αυτό. Το σημαντικό έργο που πραγματοποιείται στα ελληνικά πανεπιστήμια αρχίζει πλέον να γίνεται γνωστό στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων και να «προσελκύει» ξένους φοιτητές. Φυσικά, είναι ο τρόπος ζωής, ενώ δεν πρέπει να αγνοούμε και το χαμηλότερο από την Αμερική κόστος διαβίωσης.

Η Ανια πρόσφατα αποφοίτησε από το γνωστό Πανεπιστήμιο Georgetown των Ηνωμένων Πολιτειών, με πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις και εξειδίκευση στους διεθνείς οργανισμούς και στο δίκαιο. Δημοσίευσε κείμενά της σε εξειδικευμένα περιοδικά σημαντικών πανεπιστημίων, όπως το Harvard και το Columbia.

Αμερικανίδες φοιτήτριες στην «Κ»: Γιατί σπουδάζουμε στην Ελλάδα-1
Η Ανια Χάουκο-Τζόνσον, δεν έχασε την ευκαιρία να λάβει μέρος και στον πρόσφατο μαραθώνιο της Αθήνας. 

Η συμμετοχή της σε πρόγραμμα σχετικό με τη μετανάστευση στο Μεξικό δείχνει το πεδίο για το οποίο η ελληνική εμπειρία, ιδίως των τελευταίων ετών, κέρδισε το ενδιαφέρον της Ανια.

«Η χώρα σας υποδέχεται μεγάλες μεταναστευτικές ροές και θέλω να μελετήσω πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη μετανάστευση. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να δούμε εάν οι χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών που φεύγουν από τη χώρα τους λόγω κάποιου κλιματικού φαινομένου, όπως πλημμύρες ή ερήμωση, λαμβάνουν υπόψη τους την κλιματική κρίση στη διαμόρφωση των πολιτικών τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εξωθηθεί να μεταναστεύσουν και μάλλον δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», μας λέει η Ανια.

Στην Ελλάδα θα δουλέψει με την καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών Εμμανουέλα Δούση, η οποία εξειδικεύεται μεταξύ άλλων στο διεθνές δίκαιο και στην κλιματική διπλωματία, καθώς και την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνα Σκαναβή, με την οποία εστιάζει στο πώς η μετανάστευση επηρεάζει τις οικονομικές πολιτικές.

«Ξέρετε, το κόκκινο φύκι της θάλασσας που βγαίνει στην Κεφαλονιά έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Γενικότερα, θα μελετήσω πώς τροφές βασισμένες σε θαλάσσια είδη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και διαταραχών στον μεταβολισμό», λέει η Εϊβερι. Ενας από τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και δη την Ιατρική Σχολή του, για να συνεχίσει τις σπουδές της μετά το πτυχίο στη Βιοχημεία και τη Μοριακή Βιολογία από το φημισμένο πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιανάπολη, είναι η φήμη του ιδρύματος.

«Θα μπορούσα να σπουδάσω στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο μίλησα με ερευνητές στο Purdue και μου πρότειναν το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Και δεν το μετανιώνω. Είμαι ήδη δύο μήνες εδώ και νιώθω ότι το επίπεδο είναι υψηλό. Οχι μόνο από τους ανθρώπους του εργαστηρίου μου, αλλά και από όλο το ίδρυμα», τονίζει η Εϊβερι, που εργάζεται στην Ιατρική Κρήτης με τον καθηγητή Χρήστο Τσατσάνη, ο οποίος μεταξύ άλλων μελετά το πώς αλλαγές στον μεταβολισμό σε επίπεδο οργανισμού (για παράδειγμα, η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη) επηρεάζουν την «εκπαίδευση» του οργανισμού για φυσική ανοσία.

Αμερικανίδες φοιτήτριες στην «Κ»: Γιατί σπουδάζουμε στην Ελλάδα-2
 Η Εϊβερι Χερστ θα μελετήσει «πώς τροφές βασισμένες σε θαλάσσια είδη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και διαταραχών στον μεταβολισμό».

Να παραδεχθούμε κάτι. Είναι δύσκολο να ξεδιαλύνεις εάν οι μόνο θετικές απαντήσεις των κοριτσιών είναι αποτέλεσμα κυρίως ευγένειας, όταν μάλιστα οι φοιτήτριες βρίσκονται στην Ελλάδα για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όταν ο ενθουσιασμός είναι ευδιάκριτος, δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας.

Για παράδειγμα, όταν ρωτώ την Εϊβερι εάν κάτι την ενοχλεί στη χώρα μας, είναι ξεκάθαρη. «Οχι, δεν έχω κάποιο πρόβλημα ούτε από το πανεπιστήμιο ούτε και από το Ηράκλειο. Οι άνθρωποι είναι πολύ ζεστοί, το κόστος ζωής χαμηλότερο από τις ΗΠΑ και, φυσικά, το περιβάλλον του νησιού είναι υπέροχο. Παραδέχομαι ότι πριν έρθω είχα μεγάλες προσδοκίες. Επιβεβαιώθηκαν όλες».

Δέλεαρ καθηγητές και κόστος ζωής

Oλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν την Ελλάδα ως εκπαιδευτικό προορισμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Open Doors 2023, όπως δημοσιεύονται ετησίως από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE), η Ελλάδα πλέον είναι ο όγδοος πιο δημοφιλής προορισμός για Αμερικανούς φοιτητές, με 4.484 φοιτητές να σπουδάζουν στη χώρα μας την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22. Η Ελλάδα ήταν 9η το 2020-21 και 17η το 2017-18, γεγονός που αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική της χώρας ως προορισμού για Αμερικανούς φοιτητές.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενος είναι ο αριθμός και των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τις ΗΠΑ για σπουδές. Συνολικά 2.539 Eλληνες φοιτητές σπούδασαν σε ΑΕΙ των ΗΠΑ το 2022-23, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,5% καθώς το 2021-22 ήταν 2.407. Το 2022-23 σχεδόν οι μισοί (1.141) παρακολούθησαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, 790 προπτυχιακά και οι υπόλοιποι άλλου είδους ακαδημαϊκά προγράμματα.

«Τα στατιστικά αυτής της χρονιάς και το γεγονός ότι η εξαιρετική συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση και τα ΑΕΙ αποδίδει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα με γέμισαν με μεγάλη χαρά. Πρόκειται για πραγματικά, χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία έχουν θετική επίδραση στους νέους μας, στις οικονομίες μας και στις διμερείς μας σχέσεις. Eχουμε επιτύχει πολλά και γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Γιώργος Τσούνης.

«Για το αυξανόμενο ρεύμα προς την Ελλάδα βοηθούν η λειτουργία αγγλόφωνων προγραμμάτων στα πανεπιστήμιά μας, το χαμηλό κόστος ζωής σε σχέση με τις ΗΠΑ και οι εξαιρετικοί Eλληνες καθηγητές/ερευνητές. Επίσης συμβάλλει και η φήμη των Ελλήνων φοιτητών και επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό», παρατηρεί στην «Κ» η κ. Aρτεμις Α. Ζενέτου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με τις ΗΠΑ για σπουδές από και προς την Ελλάδα. Η ίδια διηγείται ότι «Aμερικανοί φοιτητές συχνά αναφέρουν το ταξίδι στην Ελλάδα σαν όνειρο ζωής από το σχολείο, όπου έμαθαν για τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία αλλά και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Oταν έρθουν, τους αρέσει η αμεσότητα των Ελλήνων, ο τρόπος ζωής, φυσικά το κλίμα και η θάλασσα. Γενικότερα, οι σπουδές σε μια άλλη χώρα αποτελούν μοναδική εμπειρία, καθώς οι νέοι μαθαίνουν να λειτουργούν έξω από τη γνωστή τους “ζώνη άνεσης”».

Οι αριθμοί

4.484 Αμερικανοί σπούδαζαν στην Ελλάδα την περίοδο 2021-22, καθιστώντας τη χώρα μας όγδοο πιο δημοφιλή προορισμό παγκοσμίως. Το ίδιο ακαδημαϊκό έτος, ο πιο δημοφιλής προορισμός των Αμερικανών φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό ήταν η Ιταλία (30.610), δεύτερος το Ηνωμένο Βασίλειο (27.503) και τρίτος η Ισπανία (25.348).

2.407 Ελληνες φοιτητές σπούδαζαν στις ΗΠΑ το 2021-22.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Απόστολος Λακασάς