Ο διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία, το δικαίωμα για ίση πρόσβαση στη μάθηση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Πώς θα είναι η σχολική αίθουσα του μέλλοντος; Ποιος θα είναι ο ρόλος του δασκάλου και του καθηγητή; Με ποια μέσα θα αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες οι άνθρωποι- και όχι μόνο οι νέοι;
Και το κυριότερο: ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα εξελιγμένα μοντέλα εκπαίδευσης που θα προσφέρουν οι νέες τενολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη;
Θα είναι προσβάσιμα σε όλους ή μόνο σε όσους μεγαλώνουν σε προνομιακό περιβάλλον;
Ο Άναντ Άγκαργουολ, επικεφαλής του προγράμματος edX των πανεπιστημίων MIT και Χάρβαντ και ένας από τους πρωτοπόρους των διεθνών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, βρέθηκε στην Αθήνα για το 1ο EmTech Europe του MIT στην Ελλάδα με τη σύμπραξη της Καθημερινής.
Ζητήσαμε να μας εξηγήσει πώς η πλατφόρμα edX αλλάζει το διεθνή χάρτη της εκπαίδευσης, πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τη διδασκαλία αλλά και την άποψή του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Tο edX ιδρύθηκε από το Χάρβαρντ και το MIT ως ένα πείραμα για να κάνει την καλύτερη εκπαίδευση στον κόσμο διαθέσιμη σε όλους. Πέτυχε αυτό το πείραμα;
«Το πείραμα του edX από το Χάρβαρντν και το ΜΙΤ ήταν να κατασκευάσουν μια πλατφόρμα για να κάνει την εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους και παντού. Και να βελτιώσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης φέρνοντας την τεχνολογία στην εκπαίδευση. Σήμερα, 13 χρόνια μετά την έναρξη του πειράματος θα έλεγα ότι ήταν μια μεγάλη επιτυχία όσον αφορά στην πρόσβαση.
Έχουμε 8 εκατομμύρια μαθητέςαπό όλο τον κόσμο και ανθρώπους που εργάζονται σε εταιρείες που κάνουν μαθήματα στο edX, παίρνουν πιστοποιήσεις, χρησιμοποιούν αυτές τις πιστοποιήσεις στο βιογραφικό τους ή στο προφίλ τους στο LinkedIn, και βρίσκουν δουλειά ή πετυχαίνουν προαγωγές και καλύτερες επιλογές καριέρας. Χάρη σε όλα αυτά, το edΧ βοήθησε επίσης στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, φέρνοντας την τεχνολογία στην εκπαίδευση και δημιουργώντας online παιδαγωγικά προγράμματα και εφαρμόζοντας καλές παιδαγωγικές μεθόδους όπως η ενεργητική μάθηση.
Καθώς αυτά τα προγράμματα και η ενεργή μάθηση υιοθετούνται από τα πανεπιστήμια, η ποιότητα της εκπαίδευσης και η ποιότητα της μάθησης έχει επίσης αυξηθεί. Και στην πραγματικότητα, όταν εμφανίτηκε ο Covid όλοι οι πανεπιστημιακοί εταίροι, ήταν σε θέση να στραφούν στην ηλεκτρονική μάθηση επειδή έκαναν online μάθηση στο edΧ ήδη.
Και έτσι μπόρεσαν να μετακινηθούν πολύ γρήγορα σε υψηλής ποιότητας διαδικτυακή μάθηση όταν χτύπησε η πανδημία.»
Να διευκρινήσουμε κάτι. Είναι δωρεάν;
«Μπορείτε να κάνετε δωρεάν μαθήματα στο edΧ.org. Ναι.»
Αλλά δεν είναι όλα τα μαθήματα δωρεάν.
«Πρακτικά όλα τα μαθήματα είναι διαθέσιμα δωρεάν.
Όμως, έχουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο. Έχουμε δύο επιχειρηματικά μοντέλα.
Στο ένα επιχειρηματικό μοντέλο μπορείτε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα δωρεάν. Αλλά αν θέλετε την πιστοποίηση, πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό χρηματικό ποσό. Για παράδειγμα, διδάσκω τρία μαθήματα πάνω στα κυκλώματα και τα ηλεκτρονικά στο edΧ. Για κάθε ένα από τα μαθήματα, η πιστοποίηση κοστίζει περίπου 100- 250 δολάρια.»
Εκπαίδευση, ανθρώπινο δικαίωμα και κόστος
Τονίζετε συνεχώς ότι η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Μπορείς να βάλουμε τιμή σε αυτό; Μήπως θα έπρεπε η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα να είναι δωρεάν;
«Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Όλοι στον κόσμο, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Όπως ο αέρας που αναπνέουμε. Αλλά ακριβώς όπως το νερό, το καλής ποιότητας νερό ή οι καλής ποιότητας μεταφορές, απαιτούνται κάποια χρήματα για να δημιουργηθεί καλής ποιότητας εκπαίδευση. Και έτσι στο edΧ κάνουμε την εκπαίδευση και τη μάθηση δωρεάν.
Αλλά αν θέλετε την πιστοποίηση, χρεώνουμε ένα μικρό ποσό διδάκτρων. Και έτσι το κόστος για τους φοιτητές είναι πολύ, πολύ χαμηλό. Και πιστεύω ότι έτσι η εκπαίδευση γίνεται πολύ προσιτή σε όλους. Και επίσης παρέχεται η πιστοποίηση σε χαμηλό κόστος.»
Ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να συνυπάρχουν
Στην Ελλάδα σήμερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν. Αλλά υπάρχει μια τεράστια συζήτηση αν το κράτος θα πρέπει να επιτρέψει σε ιδιωτικά ιδρύματα που χρεώνουν δίδακτρα να λειτουργήσουν. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με αυτό;
«Πιστεύω πολύ στην ελεύθερη επιχειρηματικότητα.
Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. **Οπότε γιατί θα πρέπει να εμποδίσουμε κάποιον από το να προσφέρει εκπαίδευση; **
Αν τα ιδιωτικά ιδρύματα θέλουν να προσφέρουν εκπαίδευση, αυτό είναι καλό. Θα ανταγωνίζονται με τα κρατικά ιδρύματα. Θα βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Αν τα ιδιωτικά ιδρύματα μπορούν να προσφέρουν καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση, τότε αυτό θα αναγκάσει τα κρατικά ιδρύματα να γίνουν ακόμα πιο ποιοτικά. Οπότε πιστεύω ότι έχοντας έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων θα κάνει το ανθρώπινο δικαίωμα της εκπαίδευσης να γίνει ακόμη πιο προσιτό.
Εγώ μεγάλωσα στην Ινδία και στην Ινδία έχουμε και τα δύο ιδιωτικά κολέγια και δημόσια πανεπιστήμια. Υπάρχει μια υγιής συνύπαρξη, και αυτό βοηθάει τον μαθητή. Τελικά, βοηθάει τον πολίτη γιατί έχει περισσότερες επιλογές, περισσότερη πρόσβαση.»
Η μεταμόρφωση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την εκπαίδευση όπως την ξέρουμε σήμερα;
« Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει κάθε τομέα που είναι γνωστός στην ανθρωπότητα, είτε πρόκειται για τις μεταφορές, την ιατρική, ακόμα και την εκπαίδευση. Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την εκπαίδευση. Στο edΧ, έχουμε λανσάρει μια εργαλειοθήκη
για την εκπαίδευση που ονομάζεται “Expert” που βοηθά τους μαθητές να επιλέξουν το σωστό μάθημα. Είναι ένα chat bot που βοηθάει τους μαθητές να βρουν τη σωστή κατεύθυνση για τον εαυτό τους.
Έχουμε παραδόσεις από εμπειρογνώμονες που βοηθούν να εξατομικευτεί η μάθηση ώστε οι μαθητές να μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σε ειδικούς και οι ειδικοί να απαντούν στις ερωτήσεις τους ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.»
Μαθήματα από το Tiktok και το Youtube
Βλέπετε στο μέλλον να γίνονται παραδόσεις μαθημάτων στο Tiktok και όχι στην παραδοσιακή αίθουσα;
«Σήμερα οι μαθητές μας, τα παιδιά μας, μαθαίνουν από παντού. Η κόρη μου, όταν ήταν 13 ετών, μάθαινε όχι μόνο στο σχολείο, αλλά μάθαινε και στο YouTube. Μερικά από τα καλύτερα βίντεο, μικρά βίντεο από τους Green Brothers μπήκαν στο YouTube και είναι πολύ ελκυστικά, πολύ συναρπαστικά.
Όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η σχολική εκπαίδευση, οι γονείς, όλα αυτά μαζί έχουν την ευθύνη να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των μαθητών μας. Βλέπω λοιπόν το μέλλον της εκπαίδευσης, όχι μόνο να διδάσκεται στα σχολεία, αλλά γονείς να διδάσκουν στο σπίτι και οι μαθητές να μαθαίνουν από τα social από Tiktok και YouTube και άλλα μέρη ή πλατφόρμες όπως το edX από τα σχολεία και επίσης από την τεχνητή νοημοσύνη. Σύντομα θα έχουμε καθηγητές τεχνητής νοημοσύνης που θα διδάσκουν στους μαθητές. Έτσι, όλες αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες.»
Θα υπάρχουν δάσκαλοι τεχνητής νοημοσύνης;
«Ναι, θα έχουμε και δασκάλους τεχνητής νοημοσύνης, εκτός από τους πραγματικούς δασκάλους.»
Ανησυχείτε μήπως χάσετε τη δουλειά σας;
«Διδάσκω στο M.I.T. για 36-37 χρόνιακαι έχουμε δει πολλές τεχνολογικές αλλαγές στην πορεία. Όταν ήρθε η ψηφιακή εκπαίδευση όπως το edX, όλοι έλεγαν “οι δάσκαλοι θα χάσουν τις δουλειές τους”, επειδή όλοι θα μαθαίνουν από έναν σπουδαίο καθηγητή και όλοι οι υπόλοιποι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Αλλά δημιουργήσαμε μοντέλα μικτής μάθησηςτα οποία αναμειγνύουν τη διαδικτυακή μάθηση και τη μάθηση δια ζώσης. Δεν ανησυχώ μήπως χάσω τη δουλειά μου επειδή θα υπάρξουν νέα μοντέλα εκπαίδευσης που θα προκύψουν με την τεχνητή νοημοσύνη, όπου η ΤΝ θα συνδυάζεται με την πραγματική νοημοσύνη των ανθρώπων για να διδάξει τους μαθητές ακόμα καλύτερα.»
Δείτε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: euronews