Επιλογή Σελίδας

Η 24η Ιανουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ημέρα αυτή, την οποία καθιέρωσε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2018, αναδεικνύεται ο ρόλος που διαδραματίζει η εκπαίδευση στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 244 εκατομμύρια παιδιά και νέοι είναι εκτός σχολείου και 771 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι. Το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση παραβιάζεται, και αυτό είναι απαράδεκτο.

Η εκπαίδευση είναι το ισχυρότερο μέσο που διαθέτουμε για να σπάσουμε τον κύκλο της φτώχειας, να εξαλείψουμε τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη.

Η έκτη Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης θα επικεντρωθεί στη «Μάθηση με σκοπό τη βιώσιμη ειρήνη», καθώς την παρούσα περίοδο βιώνουμε έξαρση της βίας, των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ρητορικής μίσους παγκοσμίως, τονίζοντας έτσι την επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε την προσήλωσή μας στην ειρήνη.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μαζί με τα κράτη μέλη συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου της παγκόσμιας βοήθειας για την εκπαίδευση, στηρίζοντας τον τομέα της εκπαίδευσης σε περισσότερες από 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δείτε το βίντεο: https://ec.europa.eu/avservices/play.cfm?ref=I-236501&lg=EN&sublg=none&autoplay=true&tin=10&tout=59

Πηγή: europa.eu