Φέτος, η UNESCO αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης στις 24 Ιανουαρίου στον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, ένα φαινόμενο που έχει χιονίσει τα τελευταία χρόνια με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βλάπτοντας τον ιστό των κοινωνιών μας.
EF Stock/Shutterstock.com
Η ρητορική μίσους τροφοδοτεί τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις και μπορεί να ενεργοποιήσει και να ομαλοποιήσει τη βία. Η πρόσφατη παγκόσμια κλιμάκωσή του, που ενισχύεται από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επιδεινώνεται από νέες και παρατεταμένες κρίσεις σε διάφορες περιοχές, επηρεάζει σοβαρά την ασφάλεια και την ασφάλεια των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Την ημέρα αυτή, η UNESCO προτρέπει τα κράτη μέλη της να δώσουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση ως εργαλείο για την προώθηση κοινωνιών που εκτιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ειρήνη.
Audrey AzoulayΓενικός Διευθυντής της UNESCO:
“Η επιταχυνόμενη διάδοση της ρητορικής μίσους αποτελεί απειλή για όλες τις κοινότητες. Η καλύτερη άμυνά μας είναι η εκπαίδευση, η οποία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας. Είναι συλλογικό μας καθήκον να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές όλων των ηλικιών να αποδομούν τη ρητορική μίσους και να θέσουμε τα θεμέλια για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικές και σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να πετύχουμε, πρέπει να εκπαιδεύσουμε καλύτερα και να υποστηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπέρβαση αυτού του φαινομένου.”
Στις 24 Ιανουαρίου, η UNESCO θα οργανώσει μια μονοήμερη διαδικτυακή εκπαίδευση για αρκετές χιλιάδες εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο σχετικά με την αποδόμηση της ρητορικής μίσους, η οποία θα τους δώσει τα εργαλεία για τον καλύτερο εντοπισμό, αντιμετώπιση και πρόληψη περιστατικών ρητορικής μίσους. Αυτή η εκπαίδευση αποτελεί μέρος της δράσης της UNESCO για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της και τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης να αντιμετωπίσουν τη ρητορική μίσους μέσω της εκπαίδευσης
Την ίδια μέρα στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η UNESCO θα συγκεντρώσει Υπουργούς, ηγέτες εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν τον κεντρικό ρόλο της εκπαίδευσης στην επίτευξη βιώσιμης παγκόσμιας ειρήνης. Τον Νοέμβριο του 2023, τα 194 κράτη μέλη της UNESCO ενέκριναν μια νέα σύσταση η οποία θεσπίζει ένα παγκόσμιο πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα.
Πρόσφατη έκρηξη ρητορικής μίσους
Τα μηνύματα μίσους και οι θεωρίες συνωμοσίας που στοχεύουν και αποδιοπομπαίου τράγους συγκεκριμένες κοινότητες ενισχύονται ολοένα και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Μια πρόσφατη έρευνα της UNESCO/IPSOS που διεξήχθη σε 16 χώρες αποκάλυψε ότι το 67% των χρηστών του Διαδικτύου ανέφεραν ότι είχαν αντιμετωπίσει διαδικτυακή ρητορική μίσους και ότι το 85% ανησυχούσε για τον αντίκτυπο και την επιρροή της παραπληροφόρησης στους συμπολίτες τους, θεωρώντας την ως πραγματική απειλή που μπορεί να αποσταθεροποιήσει κοινωνίες.
Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Ένωση κατά της Δυσφήμησης διαπίστωσε αύξηση 337% των αντισημιτικών περιστατικών στις ΗΠΑ, 320% αύξηση στη Γερμανία και 961% αύξηση στη Βραζιλία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. και αύξηση 818% σε σύγκριση με τα τελευταία 3 χρόνια στην Ολλανδία. Το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε επίσης 43 φορές αύξηση στον όγκο των αντιμουσουλμανικών συζητήσεων στο YouTube συγκρίνοντας τις τέσσερις ημέρες πριν και μετά την επίθεση.
Νέο μέσο καθορισμού προτύπων για την εκπαίδευση για διαρκή ειρήνη
Η εκπαίδευση προσφέρει πολλαπλές ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ρητορικής μίσους και την ευαισθητοποίηση των μαθητών όλων των ηλικιών σχετικά με τις μορφές και τις συνέπειές της online και offline. Αυτό περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των εκπαιδευομένων με τις δεξιότητες να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στο μίσος και την αδικία, την προετοιμασία τους να σεβαστούν την αξία της διαφορετικότητας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διδασκαλία τους να αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ρητορικής μίσους και ελευθερίας έκφρασης.
Η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αναθεώρησε πρόσφατα τη σύστασή της για την εκπαίδευση για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη με αυτόν τον στόχο. Είναι το μόνο παγκόσμιο μέσο καθορισμού προτύπων που καθορίζει πώς η εκπαίδευση μπορεί να επιφέρει διαρκή ειρήνη και να προωθήσει την ανθρώπινη ανάπτυξη. Αυτό το μέσο θα διαμορφώσει εκπαιδευτικά συστήματα και πολιτικές τις επόμενες δεκαετίες, από νόμους και πολιτικές έως την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, τις διδακτικές πρακτικές, τα περιβάλλοντα μάθησης και τις αξιολογήσεις.
Το 2023 η UNESCO δημοσίευσε τον οδηγό « Αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους μέσω της εκπαίδευσης » για να βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να ενισχύσουν τις δημόσιες πολιτικές τους σε αυτόν τον τομέα. Ο Οργανισμός εντείνει επίσης τις προσπάθειές του για την προώθηση αντιρατσιστικών κατευθυντήριων γραμμών και την αντιμετώπιση του ρατσισμού στα σχολικά βιβλία, καθώς και μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού μέσα και μέσω της εκπαίδευσης.
Πηγή: unesco.org