Επιλογή Σελίδας

Το κύμα αντιδράσεων ξεκίνησε με τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας που αποφάσισε να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο λόγω ελλείψεων, όπως είχε πει, στα δημόσια.

«Αγανακτισμένοι» οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν απεργία και διαδήλωσαν στη Γαλλία για να «απευθύνουν μια προειδοποίηση» στην κυβέρνηση αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας τους, τους μισθούς και το δημόσιο σχολείο, με την «οργή» τους να έχουν πυροδοτήσει οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας της χώρας, που πρωταγωνίστησε στα συνθήματα των απεργών στις πορείες τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το 20,26% των εκπαιδευτικών απέργησαν σήμερα. Η Snes-FSU, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (παιδιά ηλικίας από 11-18 ετών), εκτίμησε από την πλευρά της το ποσοστό των απεργών σε γυμνάσια και λύκεια στο 47% και η FSU-Snuipp, το μεγαλύτερο συνδικάτο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έκανε λόγο για ένα ποσοστό 40% των απεργών στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Στο Παρίσι, μία διαδήλωση οργανώθηκε στις 14.00 ώρα Ελλάδας με κατεύθυνση το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, έπειτα από κάλεσμα των κυριότερων συνδικαλιστικών ενώσεων εκπαιδευτικών. Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων 1.600 ανθρώπων στη Μασσαλία (βορειοανατολικά), 2.300 στη Ρεν (βορειοδυτικά), 2.300 στη Ναντ (δυτικά), 1.700 στη Ρουέν (βορειοδυτικά), σύμφωνα με τις αρχές.

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις απέκλεισαν την είσοδο σε σχολεία σε πολλές πόλεις, ιδίως στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και στο νοτιοανατολικό τμήμα, στη Μασσαλία ή στο Μονπελιέ. «Καθηγητές/Μαθητές ίδιος αγώνας» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό μπροστά από το λύκειο Voltaire, στα ανατολικά περίχωρα του Παρισιού, όπου περίπου 200 νέοι συγκεντρώθηκαν.

Στη Μασσαλία, τη Ναντ αλλά και στο Μαρτίγκ (νοτιοανατολικά) η υπουργός Παιδείας Αμελί Ουντεά-Καστερά βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών, καθώς οι δηλώσεις της «προκάλεσαν μεγάλη οργή στους εκπαιδευτικούς», δήλωσε στο AFP η Βαλερί Ζικά Ντισόλ.

«Έκανε πολύ υποτιμητικές δηλώσεις προτάσσοντας το ιδιωτικό σχολείο», εκτίμησε στο Μαρτίγκ η Ντισόλ, μια δασκάλα δημοτικού και συνδικαλίστρια, η οποία πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε υπουργό!».

«Ουντεά-Καστερά, χρυσό μετάλλιο στην περιφρόνηση!» ήταν ένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπου θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Διαδηλωτές μάλιστα είχαν κολλήσει στα ρούχα τους αυτοκόλλητα που έγραφαν «περιφρόνηση 2024» μαζί με τους κύκλους των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή: protothema.gr