Επιλογή Σελίδας

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε τη δική του πρόταση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης πρότεινε η εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια να γίνεται με βάση το απολυτήριο Λυκείου. Ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, πρότεινε ένα σύστημα εισαγωγής που «θα προκύπτει βάσει της συνολικής επίδοσης του μαθητή στα τρία τελευταία έτη».

«Δεν μπορείς να κρίνεις ένα παιδί σε ένα 3ωρο»

«Ήδη από το 2009 που κάναμε τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, λέω ότι αυτό το σύστημα με τις Πανελλήνιες δεν τραβάει άλλο» ισχυρίστηκε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και συμπλήρωσε για το ισχύον σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πως «είναι άδικο, είναι απάνθρωπο, είναι σκληρό, είναι αναξιόπιστο. Δεν μπορείς να κρίνεις ένα παιδί σε μια εξέταση ενός 3ωρου που μπορεί να συμβεί κάτι».

«Θα έπρεπε να κοιτάμε τις δυνατότητες που έχει ένα παιδί στα τρία χρόνια της απόδοσης του και τις επιδόσεις του στο Λύκειο. Έτσι λειτουργεί όλη η Ευρώπη. Έτσι λειτουργούν μεγάλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό», πρόσθεσε εξηγώντας πως, «σου ζητάνε, το απολυτήριό σου και τη βαθμολογία σου στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Έτσι λοιπόν έχουν μια εικόνα σου και οι σχολές, οι οποίες έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό (εισακτέων) και δεν μπορούν να τον ανοίξουν και κάνουν και μια πρόσθετη εξέταση σε κάποια αντικείμενα, εφόσον χρειάζεται».

Ο πανεπιστημιακός, κατέληξε εξηγώντας πως, «στις περισσότερες σχολές δε χρειάζεται αυτό και ο τρόπος που μπαίνεις στο πανεπιστήμιο είναι η ταυτότητά σου, όπως φαίνεται από το ακαδημαϊκό, ας το πούμε έτσι, απολυτήριο».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ