Επιλογή Σελίδας

Κορυφώνονται αυτή τη χρονιά και οι δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκίνησαν το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος «Στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024». 
 Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, έκανε γνωστές τις δράσεις- εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες οποίο επιθυμεί να συστήσει στο ευρύ κοινό και τη πανελλήνια σχολική κοινότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

 «Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, φιλοδοξούν με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και να τιμήσουν τις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους: φιλία, σεβασμός και αριστεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 Εκδηλώσεις-δράσεις
 
 «Η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Εβδομάδα που διοργανώνεται 5 με 9 Φεβρουαρίου, θα δώσει την ευκαιρία σε 15 000 μαθητές από όλη την Ελλάδα και τη Γαλλία να συνομιλήσουν με σπουδαίους αθλητές για τον αθλητισμό και τις αξίες του», σημειώνει και συνεχίζει:
 «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Athens Football Festival, προσκαλεί μαθητές Λυκείων να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ Les Joueuses της Stéphanie Gillard (2020) και στη συνέχεια να συνομιλήσουν με Ελληνίδες  παίκτριες.
Από την 1η έως τις 15 Μαρτίου, η «γαλλόφωνη φλόγα», μια δράση που περιλαμβάνει εργαστήρια, συναντήσεις και εορταστικές εκδηλώσεις στα γαλλικά, γύρω από τον αθλητισμό, θα ταξιδέψει σε 18 πόλεις της Ελλάδας για να συναντήσει μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, εν όψει της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από την περιοχή τους.
Στις 14 Μαρτίου, θα λάβει χώρα η παγκόσμια σκυταλοδρομία που διοργανώνουν οι Πρεσβείες της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο. Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα θα συμμετάσχει με ένα γιγαντιαίο flashmob, επιδείξεις διαφόρων αθλημάτων και αθλητικές δραστηριότητες, με στόχο την αναπαράσταση μιας αθλητικής σκυταλοδρομίας στο Παναθηναϊκό στάδιο. Την επομένη της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου η μεγάλη ημερίδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με προσκεκλημένα διάφορα σχολεία της Ελλάδος.Στις 20 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές μεταξύ των 10.000 μαθητών από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό γαλλοφωνίας. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του Thomas Coex, φωτογράφου που για 20 χρόνια κάλυπτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, που θα διεξαχθεί φέτος από τις 2 έως τις 10 Απριλίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει μια ειδική προβολή για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Claude Lelouch 13 jours en France. Πρόκειται για μια πρόσφατα αποκαταστημένη κόπια της ταινίας του 1968 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ.
Από τις 16 έως τις 27 Απριλίου, σε συνεργασία με το Flux Laboratory, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα αναδείξει το άθλημα του break, που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσκαλώντας μια ομάδα χορευτών break, η οποία θα ακολουθήσει την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ολυμπία μέχρι τον Πειραιά, και θα αναμετρηθεί με εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων break στις διάφορες πόλεις-σταθμούς.»

 Η ανακάλυψη της ιστορίας του τρικάταρτου ιστιοφόρου «Belem» 

 Επίσης, όπως είναι γνωστό  το ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο «Belem», ένα από τα παλαιότερα ιστιοφόρα της Ευρώπης, που ναυπηγήθηκε το 1894, θα καταπλεύσει στον Πειραιά για να παραλάβει στις 27 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα και να την μεταφέρει στη Μασσαλία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιστορία του πλοίου μέσα από τις επισκέψεις που θα λάβουν χώρα από τις 24 έως τις 26 Απριλίου και τη διάλεξη που θα δώσει ο κυβερνήτης του πλοίου Belem στις 25 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παραμονή της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στις 26 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο.

 «Οι Διεθνείς Αγώνες Νέων, η μοναδική παγκόσμια αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση που θέτει τους νέους στο επίκεντρο του προγράμματός της, αποτελεί το επόμενο σημαντικό ραντεβού που θα λάβει χώρα από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου. Οι αγώνες αυτοί συγκεντρώνουν αντιπροσωπείες νέων αθλητών από όλο τον κόσμο, τους οποίους συνοδεύουν επαγγελματίες αθλητές.
 Τον Ιούνιο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας, θα λάβουν χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο διάφορες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων η παρουσία του παραολυμπιονίκη σέρφερ Έρικ Νταρκέ, που αναδείχθηκε επανειλημμένα πρωταθλητής Γαλλίας και ο οποίος θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του, Ora.»

 Καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων, παράλληλες εκθέσεις φωτογραφιών θα παρουσιαστούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο και επιλογές έργων θα εκτίθενται περιμετρικά της Γαλλικής Πρεσβείας. 

Πηγή: amna.gr