Επιλογή Σελίδας

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός υποδέχεται μαθητές και εκπαιδευτικούς στον χώρο του στο κέντρο της Αθήνας, Νεοφύτου Μεταξά 15. Συμπληρώστε τη φόρμα και σύντομα θα λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα με αναλυτικές οδηγίες για τον προγραμματισμό της επίσκεψης του σχολείου σας στο μουσείο.

1. Πόλη σαν θέατρο 

«Ζωγραφίζουμε τον κόσμο μας, όπως εμείς τον βλέπουμε και όχι όπως πραγματικά είναι. […] Φτιάχνεις πράγματα που νομίζεις ότι είναι ένας κόσμος πραγματικός… Αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου…» – Αλέκος Φασιανός

Έχετε δει ποτέ περαστικούς με στάχυα στα χέρια, μουσικούς να τραγουδούν σε μπαλκόνια, φτερωτούς ήρωες να δουλεύουν πάνω σε γκρίζες στέγες; Με σημείο αναφοράς την πόλη, ο Αλέκος Φασιανός ζωγράφιζε πάνω σε φωτογραφίες ενσωματώνοντας έναν φανταστικό κόσμο ανάμεσα σε αληθινά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από τις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Φασιανού αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του ζωγράφου με το θέατρο ήδη από την παιδική του ηλικία, όταν κατασκεύαζε αυτοσχέδιους ήρωες από χαρτί και πειραματιζόταν με τη μαγεία του θεάτρου σκιών. Χρησιμοποιώντας φιγούρες που «ξέφυγαν» από τους πίνακες του Φασιανού και εικόνες της σύγχρονης πόλης, οι μαθητές ανεβάζουν μια πρωτότυπη αυτοσχεδιαστική παράσταση θεάτρου σκιών που αλλάζει κάθε λεπτό.

  • Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά ανακαλύπτουν το πρωτότυπο «Μικρό Θέατρο Σκιών Φασιανού» και τις χάρτινες φιγούρες του ζωγράφου ενώ ξεναγούνται στον χώρο μέσω ακουστικής αφήγησης.
  • Η παράσταση των παιδιών βιντεοσκοπείται και το ψηφιακό αρχείο αποστέλλεται στο σχολείο.
  • Kόστος συμμετοχής 5€/μαθητή

(Νηπιαγωγείο, Α΄- Γ’ Δημοτικού)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25

2. Homo imaginarius

«Τη ζωγραφική δεν σου τη μαθαίνουν με λόγια. Δεν γίνεται. Πρέπει να δεις και να αισθανθείς, να κατανοήσεις. Αυτό έκανα εγώ». – Αλέκος Φασιανός

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από την προσωπική σύνδεση του ζωγράφου με το Μουσείο Αλέκος Φασιανός, αφού το κτίριο βρίσκεται στη θέση που ήταν κάποτε το πατρικό του σπίτι, μια μικρή μονοκατοικία με αυλή στη γειτονιά του Μεταξουργείου. Αντιμετωπίζοντας το κτίριο με τη ματιά ενός ζωγράφου, οι μαθητές αναζητούν συνδέσεις μεταξύ ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής, μελετούν και εξερευνούν τον φυσικό χώρο του μουσείου με το σώμα και τις αισθήσεις τους. Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν τον ρόλο του επιμελητή προκειμένου να επιμεληθούν μια ολοκληρωμένη εικαστική έκθεση μέσα στο τρισδιάστατο μοντέλο του μουσείου (ξύλινη μακέτα). Με μικροσκοπική κάμερα προβάλλουν σε ζωντανό χρόνο τη διαδρομή του φανταστικού επισκέπτη ανάμεσα στα υπό κλίμακα εκθέματα.

  • Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά ανακαλύπτουν χειροποίητα αντικείμενα του ζωγράφου ενώ ξεναγούνται στον χώρο μέσω ακουστικής αφήγησης.
  • Kόστος συμμετοχής 5€/μαθητή

(Δ΄ – ΣΤ’ Δημοτικού & Α’ Γυμνασίου)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25

Ιδέα/Σχεδιασμός: VYCA Very Young Contemporary Art

 Φόρμα Κράτησης (κάνοντας κλικ εδώ).

• Πώς θα έρθετε στο Μουσείο: Βρείτε το Μουσείο στον χάρτη εδώ.
• Κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο για εκπαιδευτικούς εδώ.

schools@alekosfassianos.gr
+30 6946144163 (& Viber)

Τα προγράμματα υλοποιούνται με την υποστήριξη της Alpha Bank στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την ισότιμη πρόσβαση στο πολιτισμό

Kαι με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Πηγή: alekosfassianos.gr