Επιλογή Σελίδας

άση εισαγωγής στα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ ίδια με αυτήν που ισχύει στα δημόσια ζητάει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα βέβαια επισημαίνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι προτιμητέα διαδικασία για τη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ και όχι με νόμο όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του ΕΚΠΑ στην απόφασή του για το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετούνται μη κρατικά ΑΕΙ, αναφέρει ότι «όλη η τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας θα πρέπει να υπόκειται στο ίδιο νομικό πλαίσιο και να υπακούει στους ίδιους νομικούς και ακαδημαϊκούς κανόνες. Σε όλα τα ΑΕΙ θα πρέπει να τηρούνται οι ίδιοι όροι επιλογής των φοιτητών (καθορισμός από την πολιτεία των όσων έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), διοίκησης των ΑΕΙ και πρόσληψης, μονιμοποίησης και εξέλιξης των διδασκόντων». Πιο συγκεκριμένα, η Σύγκλητος παρατηρεί για το υπό διαβούλευση ν/σ:

• Απουσιάζει πλήρως η πρόβλεψη ότι μετά την ίδρυση παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ ως Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), τα κολέγια παύουν να λειτουργούν ως παραρτήματα και δεν χορηγούν επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα των δημοσίων και μη κρατικών ΑΕΙ.

• Η ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου, την οποία προβλέπει το ν/σ, έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη βάση εισαγωγής σε σχολές υψηλής ζήτησης (στην Ιατρική ΕΚΠΑ η βάση εισαγωγής είναι 19.000 μόρια ενώ η ΕΒΕ για τα ΝΠΠΕ είναι μόλις 10.000 μόρια). Το σχέδιο νόμου οφείλει να διασφαλίζει την ισονομία πρόσβασης και την αίσθηση δικαίου όλων των υποψηφίων.

• Η πρόβλεψη για μόνιμο διορισμό 30 μελών ΔΕΠ ανά σχολή θα πρέπει να συσχετιστεί με τον αριθμό εισακτέων και τα προγράμματα σπουδών που θα προσφέρονται. Η αναλογία φοιτητών – μονίμων καθηγητών θα πρέπει να είναι σύμφωνη τουλάχιστον με τον μέσο όρο της αναλογίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή στην αντίστοιχη σχολή του δημοσίου πανεπιστημίου.

• Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο επιλογής, εκλογής, διορισμού, εξέλιξης των διδασκόντων. Είναι αναγκαίο να θεσπίσει η πολιτεία ακαδημαϊκά κριτήρια, αντίστοιχα με τα ισχύοντα στα δημόσια ιδρύματα. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να προβλεφθούν κοινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα ΑΕΙ – δημόσια και μη κρατικά.

• Απουσιάζει η πρόβλεψη για τη φοιτητική μέριμνα. Αν και γίνεται αναφορά για κτιριακή πιστοποίηση από τον αρμόδιο οργανισμό (ΕΟΠΠΕΠ), δεν αναγράφονται οι κανόνες βάσει των οποίων θα πραγματοποιείται η πιστοποίηση αυτή (φοίτηση, στέγαση, σίτιση).

• Ολα τα προγράμματα σπουδών που προτείνονται από τα ΝΠΠΕ θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και όχι από τα μητρικά ιδρύματα, για λόγους ισονομίας και αίσθησης δικαίου. Εννοείται ότι οι υποχρεώσεις που έχουν τα δημόσια ΑΕΙ ως προς την ΕΘΑΑΕ θα αποτελούν υποχρεώσεις και των ΝΠΠΕ.

• Δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην υποχρέωση διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας στα ΝΠΠΕ. Η πρόσβαση στα κονδύλια για την έρευνα θα πρέπει να δοθεί στα ΝΠΠΕ μετά τη λειτουργία όλων των προγραμμάτων σπουδών τους και την αξιολόγησή τους από την ΕΘΑΑΕ τουλάχιστον έπειτα από μια πενταετία.

• Στο ν/σ δεν γίνεται αναφορά για τη διάρκεια σπουδών, για κατώτατο και ανώτατο όριο φοίτησης από τους φοιτητές (όπως ορίζεται για τα δημόσια ΑΕΙ). Θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ότι τυχόν προγράμματα τριετούς φοίτησης δεν μπορούν να είναι ισοδύναμα με τα αντίστοιχα τετραετή ή πενταετή των δημοσίων ΑΕΙ.

Τέλος, σχετικά με τα δημόσια ΑΕΙ, η Σύγκλητος ΕΚΠΑ τονίζει ότι «σήμερα η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, με βάση τις προτάσεις τις οποίες από καιρό έχει διατυπώσει η πανεπιστημιακή κοινότητα, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων προσωπικού που απώλεσε το πανεπιστήμιο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης και η αύξηση της χρηματοδότησης».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ