Επιλογή Σελίδας

Μαζικό ραντεβού την Παρασκευή 8 Μαρτίου ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ενόψει την ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια την Παρασκευή. 

Σε κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια προχώρησαν σήμερα το πρωί οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που καταπατά το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Πέμπτης, φοιτητές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου προς την Πρυτανεία του ΑΠΘ, καθώς και της εισόδου στην οδό Εθνικής Αμύνης, στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή και την Πολυτεχνική. Οι φοιτητές θα σταματήσουν τον αποκλεισμό στις 12 το μεσημέρι και θα κατευθυνθούν στην Καμάρα, για να πραγματοποιήσουν πορεία κατά του νομοσχεδίου. Αύριο φοιτητές από τη βόρεια Ελλάδα να κατέβουν στην Αθήνα για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. 

«Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα», αναφέρει το κεντρικό κάλεσμα που απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. 

Στις 8 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί διπλή κινητοποίηση για την ΟΛΜΕ καθώς η προγραμματισμένη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμπίπτει με την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ., έως τις 15:00 την Παρασκευή 8 Μάρτη, προκηρύσσουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ. Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αξιοποιούν την τετράωρη στάση εργασίας και καλούν στις 12 στα Προπύλαια, στηρίζοντας το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο.

Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της καλεί σε κινητοποίηση τον κλάδο τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής με προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη και ήδη μια σειρά Σύλλογοι παίρνουν σχετικές αποφάσεις. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), η οποία προκήρυξε στάση εργασίας την Πέμπτη 7 Μάρτη από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και απεργία στις 8 Μάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Παρά την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος– η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. απέρριψε τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», που συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι υπέρ της αντισυνταγματικός τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση σχετικά με το εκτρωματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Πηγή: efsyn.gr