Επιλογή Σελίδας

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων.

Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία σε περιοχές της χώρας στις οποίες δεν λειτουργούν χώροι προσευχής για μουσουλμάνους καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους, προκειμένου να τους παραχωρηθούν περίκλειστοι χώροι που θα εξυπηρετούν την τέλεση της προσευχής κατά την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου την 10η Απριλίου 2024.

Δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υφίσταται ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους Δήμους για την τέλεση της προσευχής κατά την ημέρα αυτή (10η Απριλίου).

Ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης θα δοθεί προς χρήση από τους μουσουλμάνους συμπολίτες και επισκέπτες μας, για την προσευχή της 10ης Απριλίου, το Τέμενος «Σουλεϊμανίγιε» και το Τέμενος «Γενί Τζαμί» αντίστοιχα.

Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών που τυχόν εμπλακούν στην παροχή διευκολύνσεων στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου υπενθυμίζεται ότι κατά τη νηστεία (περίπου από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) και ότι οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα, αλλά διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως τέθηκαν υπ’ όψιν της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων από το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, τους Μουφτήδες της Θράκης και τους Ιμάμηδες Κω και Ρόδου.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών (τηλ. 210-3424576) ή με το Τμήμα Μουσουλμανικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (τηλ. 210-3442829).

Επισυνάπτονται οι ώρες προσευχής κατά τον μήνα του Ραμαζανίου:

Ραμαζάνι Ώρες Αθήνας 

Ραμαζάνι Ώρες Διδυμοτείχου 

Ραμαζάνι Ώρες Κομοτηνής 

Ραμαζάνι Ώρες Ξάνθης 

Ραμαζάνι Ώρες Κω

Ραμαζάνι Ώρες Ρόδου 

Πηγή: ΥΠΑΙΘΑ