Πώς τα εκατοντάδες βιβλία και ο σύγχρονος εξοπλισμός που προσέφερε το Μαζί για το Παιδί εκμηδένισαν τη διαρροή μαθητών και ανέβασαν το μορφωτικό επίπεδο στο Δημοτικό Ιάσμου Ροδόπης
Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή, στον Ιασμο της ακριτικής Ροδόπης, ζωντανεύει εδώ και λίγο καιρό η φράση του Ορχάν Παμούκ: «Διάβασα ένα βιβλίο και άλλαξε όλη μου η ζωή». Μια μεγάλη δωρεά βιβλίων και η δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης έχει καταφέρει να σπάσει τα σύνορα και να ενώσει τους μαθητές ενός σχολείου όπου το 80% των παιδιών δεν έχουν ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά. Και όχι μόνο αυτό: χάρη στα βιβλία και στον εξοπλισμό του σχολείου με νέα μέσα διδασκαλίας, έχει εκμηδενιστεί η διαρροή μαθητών, κάτι που θεωρείται τεράστιο επίτευγμα σε μια περιοχή με μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις.
Ουρές έξω από τη δανειστική βιβλιοθήκη
Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν το σχολείο δέχτηκε ένα τηλεφώνημα. «Ηταν από την ένωση Μαζί για το Παιδί, οι οποίοι μας ρώτησαν τι έχουμε ανάγκη για να μας βοηθήσουν. Ζητήσαμε διαδραστικό πίνακα. Οταν έπειτα από λίγο καιρό μας είπαν ότι θα μας φέρουν τέσσερις, στην αρχή δεν το πίστευα. Είπα «πλάκα μας κάνουν; Είμαστε τόσο τυχεροί;»», λέει η διευθύντρια του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου στον Ιασμο Ροδόπης, Αναστασία Παπαχρήστου. «Τελικά, όχι μόνο ήρθαν οι πίνακες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ακολούθησε και επίσκεψη ανθρώπων της Ενωσης, οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν για τις ανάγκες του σχολείου και για το πώς μπορούν να μας βοηθήσουν». Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η δωρεά περίπου 300 βιβλίων, η οποία άλλαξε τη ζωή των μαθητών.
«Δεν μπορώ να σας πω πόσο συγκινητικό είναι να βλέπεις παιδιά που προέρχονται από χαμηλό κοινωνικοπολιτιστικό υπόβαθρο να σχηματίζουν ουρές έξω από τη βιβλιοθήκη για να δανειστούν ένα βιβλίο. Και αυτή η ουρά να συνεχίζεται και την άλλη εβδομάδα… και την άλλη εβδομάδα και πάει λέγοντας! Κάθε Πέμπτη, στο μεγάλο διάλειμμα, στέκονται έξω από την αίθουσα για να ξεφυλλίσουν τα βιβλία, να επιστρέψουν αυτό που είχαν δανειστεί και να διαλέξουν όποιο τους αρέσει. Κάποια από αυτά τα παιδιά στα σπίτια τους δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία. Ετσι, μέσα από αυτήν τη δωρεά γνωρίζουν έναν κόσμο στον οποίο δεν θα είχαν πρόσβαση – ανοίγονται γι’ αυτά νέοι ορίζοντες. Μπορεί να μην καταλάβουν όλα όσα θα διαβάσουν, όμως έχουν κάνει το βήμα. Και δεν είναι μόνο ότι έμαθαν να αγαπούν τα βιβλία αλλά και η επαφή που έχουν με την ελληνική γλώσσα, κάτι που στο δικό μας σχολείο είναι το κύριο ζητούμενο μιας που αποτελείται κατά 80 % από μαθητές που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, και συνεπώς δεν έχουν ως μητρική την ελληνική, και από μαθητές Ρομά, που μιλούν τη ρομανί στο σπίτι».
Η δωρεά αποτέλεσε τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας του Μαζί για το Παιδί να προσφέρει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης στα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ωφεληθεί 11.726 μαθητές της Θράκης.
«Οι μαθητές δεν χάνουν ούτε μία μέρα μάθημα»
«Ονειρό μου ήταν να φτιάξω ένα σχολείο διαφορετικό. Και όταν ήρθα ως διευθύντρια στο Διαπολιτισμικό Σχολείο του Ιάσμου, σκέφτηκα πως εδώ μπορούν τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά. Ετσι προσπαθήσαμε να φέρουμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών στο σχολείο. Τα παιδιά να μαθαίνουν κάνοντας κάτι που τους αρέσει. Φτιάξαμε τον δικό μας κήπο, ένα Μουσείο με παλιά σχολικά αντικείμενα, προσανατολιστήκαμε στη θετική αγωγή», λέει η Αναστασία Παπαχρήστου. Ολα αυτά εκτιμήθηκαν από το Μαζί για το Παιδί, το οποίο στη συνέχεια εξόπλισε πλήρως το εργαστήρι Φυσικής, δώρισε μουσικά όργανα, προσέφερε πλούσιο αθλητικό υλικό, συνέβαλε στη δημιουργία αίθουσας διερευνητικής διδασκαλίας με κιτ ρομποτικής και όργανα αστρονομίας, αλλά και γωνιάς διαλείμματος-ελεύθερου χρόνου και παιχνιδιού με σύγχρονα μέσα. «Ολα αυτά βοήθησαν πάρα πολύ το σχολείο μας να εκμηδενίσει τη σχολική διαρροή αφού οι μαθητές μας πλέον δεν θέλουν να χάσουν ούτε μία μέρα», λέει η Αναστασία Παπαχρήστου, «ενώ επίσης ενισχύθηκαν η ομαδικότητα και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σημάδια σχολικού εκφοβισμού».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ