Eπιστρέφουν στην κανονικότητα των μαθημάτων τους όλοι οι φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ από την προσεχή Τρίτη, έπειτα από δύο και πλέον μήνες καταλήψεων. Ο ένας μετά τον άλλον οι φοιτητικοί σύλλογοι σταματούν να κάνουν γενικές συνελεύσεις, καθώς οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις εγκαταλείπουν την κατάληψη ως μέτρο αντίδρασης κατά της θεσμοθέτησης των μη κρατικών ΑΕΙ. Επίσης, υπάρχουν συνελεύσεις που η συμμετοχή είναι ελάχιστη.
Ειδικότερα, μεταξύ όσων σχολών τελούσαν υπό κατάληψη –στην κορύφωση των κινητοποιήσεων ήταν περίπου 200– χθες στις περισσότερες είχε λήξει. Μάλιστα, οι φοιτητικοί σύλλογοι που συνεχίζουν την κατάληψη της σχολής τους θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη και προβλέπεται να επιστρέψουν στα διά ζώσης μαθήματα.
Ενδεικτικά, ολοκληρώνεται η κατάληψη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Στο ΕΜΠ, η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών είναι η μόνη που συνεχίζει, στο Αριστοτέλειο τα τμήματα Πληροφορικής, Γεωπονίας, Πολιτικών Μηχανικών, Βιολογίας, Φυσικής συνεχίζουν την κατάληψη, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πατρών μόνο το Μαθηματικό έχει ακόμη κατάληψη. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι το μόνο ίδρυμα, όλες οι σχολές του οποίου είναι κατειλημμένες. Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς ήταν το ΑΕΙ που έκλεισε τον κύκλο των καταλήψεων όλων των τμημάτων προτελευταίο, την περασμένη Τετάρτη.
Κόπωση
Προφανώς η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ από τη Βουλή αποτελεί τον βασικότερο λόγο εκτόνωσης των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Από την άλλη, είναι σαφές ότι οι φοιτητές έχουν κουραστεί και επιθυμούν να επιστρέψουν στα μαθήματά τους. Ετσι, και με βάση την κόπωση των φοιτητών, οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις δεν θα μπορούσαν να εμμείνουν σε μια σκληρή γραμμή κινητοποιήσεων αυτή την περίοδο, διότι αυτό θα τους γύριζε μπούμερανγκ ενόψει των φοιτητικών εκλογών του Μαΐου.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια οδήγησε τις αριστερές φοιτητικές παρατάξεις να αναζητήσουν άλλους τρόπους αντίδρασης στα «ιδιωτικά» ΑΕΙ, όπως τα αποκαλούν.
Άλλωστε, από την πλευρά τους οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά των μη κρατικών ΑΕΙ –«ιδιωτικών», όπως τα χαρακτηρίζουν– με άλλες μορφές. Ενδεικτικά, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) της ΚΝΕ αναφέρει ότι «γνωρίζουμε πως ο αγώνας που δίνουμε απαιτεί αντοχή και διάρκεια. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας δεν ξεκίνησε χθες ούτε θα τελειώσει αύριο. Θα συνεχίζεται με όλες τις μορφές και αιτήματα, μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, αντλώντας δύναμη από το δίκιο μας και από κάθε νέα και νέο που δεν συμβιβάζεται. Διαχρονικά πολλοί επιχείρησαν να “ξεμπερδέψουν” με το φοιτητικό κίνημα αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι φοιτητές με νέες μορφές πάλης, με νέες δράσεις, με πολύμορφες πρωτοβουλίες αποφάσισαν να οργανωθεί η ενημέρωση και η διεκδίκηση σε κάθε τμήμα, να μαζικοποιηθούν οι σύλλογοι και κατέληξαν σε νέες κινητοποιήσεις».
Ενδεικτικά, επόμενοι σταθμοί των κινητοποιήσεων του ΜΑΣ είναι η οργάνωση την Τρίτη 19.3 της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης «για τη δωρεάν φοιτητική μέριμνα και το κόστος σπουδών, οι κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των σχολών και στις γενικές συνελεύσεις τμημάτων ώστε να πάρει θέση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Επίσης προγραμμάτισαν κινητοποιήσεις στα γραφεία της εταιρείας που σχεδιάζει τη λειτουργία ιδιωτικής ιατρικής σχολής. Τι αφήνει πίσω στα πανεπιστημιακά τμήματα το δίμηνο των καταλήψεων; «Μαθήματα που δεν εξετάστηκαν κατά το περασμένο χειμερινό εξάμηνο και θα εξεταστούν στις εξεταστικές του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, και ένα κλίμα αποσυντονισμού του πανεπιστημίου και της φοιτητικής ζωής», παρατηρεί στην «Κ» ο Κυριαζής Σταματίου, φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μάλιστα, το ΜΑΣ ζητεί να πραγματοποιηθεί «εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές σε όλα τα τμήματα που η κυβέρνηση και οι διοικήσεις επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν την εξεταστική για να σταματήσουν οι αγώνες των φοιτητών».
Από την άλλη, δεν υπήρξε απώλεια όλης της εξεταστικής σε κάποιο τμήμα – σχολή, εκτός από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι διδάσκοντες της οποίας δήλωσαν ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις γίνονται με θέματα πολλαπλής επιλογής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος των νομικών γνώσεων. Τα ΑΕΙ συντάχθηκαν με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας και την απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων, οι εξετάσεις να γίνουν διαδικτυακά, ώστε να μη χαθεί η χειμερινή εξεταστική περίοδος.
«Στο έλεος του τσαμπουκά»
«Η άμεση ζημιά είναι η απώλεια της εξεταστικής», ανέφερε στην «Κ» ο Παναγιώτης Γκλαβίνης, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «από όλη αυτή την περίοδο έμεινε ένα συναίσθημα ότι είμαστε στο έλεος των ορίων του τσαμπουκά ελάχιστου αριθμού ατόμων. Τα οποία όρια τα καθορίζουν οι ίδιοι. Αυτό προκαλεί μια αβεβαιότητα σε σχέση με τη λειτουργία της σχολής και τον προγραμματισμό της. Πώς να κάνουμε μαθήματα σε φοιτητές του προγράμματος Erasmus, πώς να οργανώσουμε αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, πώς να λειτουργήσουμε με εξωστρέφεια; Νομίζω ότι από το 2007 –όταν και πάλι υπήρχαν κινητοποιήσεις επειδή η τότε κυβέρνηση είχε “κατεβάσει” νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ– έως σήμερα τίποτε δεν έχει αλλάξει. Αλλά, δυστυχώς, εκτιμώ ότι μεγάλη μερίδα φοιτητών και των οικογενειών τους δεν ενδιαφέρεται για την ορθή λειτουργία των ιδρυμάτων. Ας πούμε, μικρή ήταν η συμμετοχή των φοιτητών στις συνελεύσεις, αφήνοντας την απόφαση στις μειοψηφίες. Οι περισσότεροι ήθελαν να γίνουν διαδικτυακές εξετάσεις από τον καναπέ τους για να πάρουν το πτυχίο».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς