Η επαγγελματική επιτυχία εξαρτάται από την προσωπικότητα του ατόμου, τις δεξιότητές του, αλλά μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν και οι σπουδές του. Ένα πανόραμα των ΑΕΙ στα οποία έχουν σπουδάσει 346 νέοι, επιτυχημένοι, καινοτόμοι επιχειρηματίες δείχνει ότι ένας στους δύο –το ποσοστό είναι 52%– έχει κάνει πρώτες σπουδές σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Βέβαια, εάν αναλογισθούμε τον μεγάλο αριθμό των πτυχιούχων ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ σε σχέση με όσους, λιγότερους, σπουδάζουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού, το γεγονός ότι το 48% των διακριθέντων επιχειρηματιών έχουν πρώτο πτυχίο από ξένα ΑΕΙ δείχνει πως τα δημόσια ελληνικά ΑΕΙ χρειάζεται να κάνουν βήματα. Στην εξαγωγή συμπερασμάτων ας μην αγνοούμε, επίσης, και το κοινωνικοοικονομικό προφίλ όσων έχουν επιλέξει ξένα ΑΕΙ.
Ειδικότερα, το Savy.gr –εταιρεία σύγκρισης επαγγελματικών υπηρεσιών στην Ελλάδα– ανέλυσε δεδομένα από το Fortune Greece και συγκεκριμένα τις λίστες «40 under 40» για την περίοδο 2013-2022. Κατόπιν συγκέντρωσε πάνω από 300 προφίλ Ελλήνων και Ελληνίδων επιχειρηματιών με δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, για να καταγράψει πού έχουν σπουδάσει: σε δημόσια ελληνικά ΑΕΙ ή σε ιδιωτικά του εξωτερικού.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι από τους 346 ιδρυτές επιχειρήσεων που εξετάστηκαν, πάνω από το 52% (180) έχει φοιτήσει για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε τουλάχιστον ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 48% (166) έχει φοιτήσει σε ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μάλιστα, εξειδικεύοντας το 13% εκείνων που έχουν σπουδάσει σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, έχει φοιτήσει σε δύο διαφορετικά ιδρύματα, ενώ το 2% έχει φοιτήσει σε τρία διαφορετικά ελληνικά ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τη λίστα των επιχειρηματιών που έχουν φοιτήσει σε ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεχωρίζει με ένα εντυπωσιακό 24%. Ακολουθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 19%, το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 13%, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με 12%, και το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΠΘ με 11% το καθένα. Με μονοψήφια ποσοστά έπονται τα υπόλοιπα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων της εταιρείας Savy.gr, από τους 346 ιδρυτές επιχειρήσεων που εξετάστηκαν, το 48% έχει σπουδάσει σε ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια Μακεδονίας με 5%, Δυτικής Αττικής και Θεσσαλίας με 3%, ενώ τα υπόλοιπα ΑΕΙ έχουν ποσοστό έως 2%.
Η δημοσιοποίηση της σύγκρισης σχολιάστηκε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που πρώτευσε. «Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι το ΕΜΠ αποτελεί ένα σημαντικό φυτώριο δυναμικού ανθρώπινου κεφαλαίου που διαμορφώνει αποφοίτους με γνώσεις και δεξιότητες ικανές να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος της χώρας. Ο συνδυασμός των τεχνικών γνώσεων, με δεξιότητες ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων, διοικητικές γνώσεις, αλλά και της “αίσθησης” του μηχανικού, δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα στον σύγχρονο μηχανικό στην αγορά εργασίας. Άλλωστε, το ΕΜΠ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς εκπαίδευσης και παραγωγής έρευνας όχι μόνο στον ελληνικό, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Η σύνδεση του ΕΜΠ με τον παραγωγικό ιστό της χώρας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, καθώς μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μια παραγωγική ανασυγκρότηση που θα βασίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης», ανέφερε το ίδρυμα. Από την πλευρά του ο πρύτανης του ιδρύματος, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, δήλωσε ότι «η συμβολή του ΕΜΠ στην κοινωνία και στην οικονομία με αποφοίτους που μπορούν να δημιουργήσουν νέα καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουν την έρευνα και τη γνώση που παράγεται σε αυτό, αλλά και να αναδείξουν στην πράξη τα πλεονεκτήματά τους δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αναδεικνύει τελικά τον κομβικό και πολυεπίπεδο ρόλο ενός δημόσιου πανεπιστημίου σαν το ΕΜΠ στη χώρα».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς