Αυστηρότερες ποινές στους μαθητές για πράξεις βίας στο σχολείο, συνευθύνη των γονέων για τις πράξεις των παιδιών τους αλλά και προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, είναι μεταξύ όσων αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μπούλινγκ, το οποίο οξύνεται. Χαρακτηριστικά, ενώ το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα εκφοβιστικών ενεργειών τουλάχιστον μερικές φορές μέσα στον μήνα το 2022 μειώθηκε σε σχέση με το 2018 (23,5% από 27%), ωστόσο παρουσιάζει μεγάλη αύξηση ο αριθμός των ανηλίκων, ηλικίας από 13 έως 17 ετών, οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα του ποινικού κώδικα –αυτό υποδηλώνει τη βαρύτητα των πράξεων– κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προσοχή, επίσης για τους μαθητές: οι πρωινές «κοπάνες» θα χρεώνονται ως απουσία, ενώ απαγορεύεται η φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση στο σχολείο.
Ειδικότερα, χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη η εθνική στρατηγική και η εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, η οποία σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης με τη συμμετοχή μαθητών, οι οποίοι συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό και τον διευθυντή του Γυμνασίου κ. Δημήτρη Τσολακίδη. Οπως έχει παρουσιάσει η «Κ» (5/3/2024), το σχέδιο απαιτεί συνεργασία περισσότερων υπουργείων (Παιδείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Υγείας). Μεταξύ των μέτρων είναι τα εξής:
• Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, δηλαδή από το σχολικό έτος 2024-25, τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα στα σχολεία γίνονται αυστηρότερα. Ετσι, η διάρκεια της αποβολής μαθητή, την οποία μπορεί να επιβάλλει ο διευθυντής του σχολείου, από μία ημέρα αυξάνεται στις τρεις. Επίσης, η διάρκεια της αποβολής με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων από δύο ημέρες σήμερα αυξάνεται στις πέντε. Νέα μέτρα, τα οποία δεν προβλέπονται σήμερα είναι η αλλαγή τμήματος από τον σύλλογο διδασκόντων και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκδρομές, επίσης με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Τέλος, διευκολύνεται η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ενός μαθητή με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, καθώς πλέον θα απαιτείται απλή γνώμη συμβούλου εκπαίδευσης και χωρίς σύμφωνη γνώμη του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ). Παραμένουν φυσικά η προφορική παρατήρηση, η επίπληξη και ωριαία απομάκρυνση από την τάξη.
• Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αν μαθητής έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του, επιλαμβάνεται ο διευθυντής ή ο σύλλογος διδασκόντων για ποινή αποβολής 1-5 ημερών. Αν η παραπάνω συμπεριφορά αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο σύλλογος διδασκόντων υποχρεούται να επιβάλλει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στον μαθητή.
• Από το επόμενο σχολικό έτος αλλάζει το πλαίσιο των απουσιών των μαθητών. Συγκεκριμένα, διατηρείται το όριο των συνολικά 114 απουσιών, ενώ επανέρχεται το όριο των 50 αδικαιολόγητων απουσιών. Οι καθυστερημένες προσελεύσεις θα προσμετρούνται στις απουσίες. Η αιτιολόγηση απουσιών έως 2 συνεχόμενων ημερών θα γίνεται από γονείς, αλλά για πάνω από 2 συνεχόμενες ημέρες θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Παράλληλα, θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες των παιδιών (μέσω της εφαρμογής eParents), ενώ απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους). Το απουσιολόγιο κάθε τάξης θα ψηφιοποιηθεί, ενώ θα γίνεται αυτόματη μεταφορά των απουσιών στο ατομικό δελτίο κάθε μαθητή.
Διευκολύνεται η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ενός μαθητή με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
• Από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα εφαρμόζεται Κανονισμός εντός του σχολείου, κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του, καθώς και σε όλες τις δράσεις, εκδηλώσεις και εκδρομές, με σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα. Ο Κανονισμός θα κοινοποιείται σε γονείς και μαθητές, ώστε να γνωρίζουν κανόνες, υποχρεώσεις και συνέπειες. Οι γονείς με την εγγραφή θα υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση και θα βεβαιώνουν τη δέσμευση του παιδιού τους και τη δική τους.
• Οι γονείς θα είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση ζημιών που κάνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα.
• Θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (stop-bullying.gov.gr), στην οποία θα γίνονται αναφορές περιστατικών από μαθητές και γονείς. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ενημέρωση των γονιών για την εξέλιξη της διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού. «Η επιτυχία όλης αυτής της προσπάθειας τελικά θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά μας στη διαχείριση των περιστατικών τα οποία θα καταγγελθούν. Οταν θα γίνει η καταγγελία, μετά θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και με τον σωστό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
• Τέλος, θα γίνουν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, προγράμματα για τη διαμόρφωση σχολικής κουλτούρας σεβασμού και οριζόντια (σε όλα τα μαθήματα) εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α΄ τάξη λυκείου.
«Να δράσουμε όλοι μαζί»
«Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο πρώτα απ’ όλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί, υπάρχει. Απασχολεί όλους, όχι μόνο την πολιτεία. Απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί την Εκκλησία, τους γονείς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «όλοι μαζί πρέπει να μιλήσουμε, όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε». Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «η στήριξη που παρέχει το Ιδρυμα Ωνάση στην καμπάνια του υπουργείου Παιδείας βασίζεται στο όραμα που έχουμε για μια παιδεία που αγωνίζεται κατά του φόβου, που συνδυάζει τη γνώση με τη συμπερίληψη».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς