Δεν υπάρχουν ευθύνες σε πρύτανη, αντιπρύτανη, διοικητικό στέλεχος ή φοιτητή για τη διακοπή λειτουργίας του δικτύου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 12 Φεβρουαρίου 2024, με αποτέλεσμα τη διακοπή των εργασιών του ιδρύματος και την αναβολή των εξετάσεων. Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε στο ΕΚΠΑ, για το συμβάν που έγινε εν μέσω των φοιτητικών κινητοποιήσεων κατά της θεσμοθέτησης μη κρατικών ΑΕΙ και για το οποίο η ηγεσία του ΑΕΙ επικρίθηκε για τη στάση της απέναντι σε μειοψηφικές ομάδες.
Περιληπτικά τα γεγονότα: τη Δευτέρα 12.2 στις 9 π.μ. διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ), «ενάντια στην απόφαση της διοίκησης του ΕΚΠΑ για τη διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων, η οποία λειτουργεί στην κατεύθυνση της παρεμπόδισης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών μέσω της εργαλειοποίησης των εξετάσεων».
Στις ψηφιακές εξετάσεις το σύστημα ταυτοποίησης φοιτητών περνάει μέσα από το ΚΛΕΙΔΙ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν ενημερώσει για την κινητοποίηση από την προηγούμενη εβδομάδα. Μπροστά στον χώρο του κέντρου λειτουργίας είχαν μαζευτεί περίπου 150 άτομα, που ζήτησαν από τους αρμόδιους να «κατεβάσουν» τον σέρβερ. Εκπληξη προκάλεσε δήλωση συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ, ότι μέλος του πρυτανικού συμβουλίου του ΕΚΠΑ έδωσε τη συναίνεσή του να κατέβει ο σέρβερ.
Για το θέμα η διοίκηση του ΕΚΠΑ αποφάσισε να πραγματοποιήσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Το πόρισμα που εξέδωσε –το υπογράφει η αντιπρύτανης Σοφία Παπαϊωάννου και παρουσιάζει σήμερα η «Κ»– ορίζει μεταξύ άλλων:
• Τις υπηρεσίες του δικτύου τις διέκοψε μέσω του κεντρικού δρομολογητή ο Σπυρίδων Μπόλης, προϊστάμενος του ΚΛΕΙΔΙ, για περίπου 55 λεπτά με ιδία πρωτοβουλία και για να προστατέψει το κτίριο και τον εξοπλισμό του από εξαγριωμένα άτομα. «Το έκρινε απαραίτητο για να αποφευχθεί βίαιη εισβολή και εκτεταμένος βανδαλισμός του κτιρίου του ΚΛΕΙΔΙ με ζημιές μεγάλης κλίμακας», γράφει το πόρισμα και προτείνει όσον αφορά τον κ. Μπόλη η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.
• Για τον αντιπρύτανη Στάθη Ευσταθόπουλο, για τον οποίο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ είχε δηλώσει σε ΜΜΕ ότι έδωσε τη συναίνεσή του να κατέβει ο σέρβερ, ο κ. Μπόλης δήλωσε ότι ο αντιπρύτανης του ζήτησε «με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο να προστατέψει τις υποδομές του Πανεπιστημίου και τη λειτουργία του Κέντρου».
• Στην υπόθεση ενεπλάκη και διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμβασιούχος 19 χρόνια και συνδικαλιστής, ο οποίος κατά τα γεγονότα δήλωσε «το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε (ήταν) να βρεθούμε στο ΚΛΕΙΔΙ μπλοκάροντας όλες του τις υπηρεσίες, ώστε σήμερα τουλάχιστον να μη γίνουν οι τηλεξετάσεις». Το πόρισμα λέει ότι «οι δηλώσεις του διοικητικού υπαλλήλου αποδείχθηκε πως δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ενέργειές του. Ωστόσο, κατά πόσο και εάν οι δηλώσεις αυτές –οι οποίες αναπαρήχθησαν ευρέως από μέρος των ΜΜΕ– έπληξαν το κύρος του ΕΚΠΑ, θα το κρίνει η επιτροπή ερευνών του ιδρύματος, στην οποία εκκρεμεί το ερώτημα της καταγγελίας της σύμβασής του».
• Με στόχο την αποφυγή παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον, η διοίκηση του ΕΚΠΑ έχει εγκαταστήσει εφεδρικό σύστημα παροχής δικτύου.
Τέλος, σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Μπόλης κατέθεσε ότι μεταξύ των 150 ήταν διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές. Ωστόσο, ο κ. Μπόλης δεν αναγνώρισε κανέναν παρότι κατέβασε τον σέρβερ για να προστατέψει το ΚΛΕΙΔΙ «από εξαγριωμένα νεαρά άτομα», τα οποία λίγο αργότερα έκαναν «σοβαρή προσπάθεια με λοστό παραβίασης της πόρτας του ΚΛΕΙΔΙ». Ερώτημα παραμένει γιατί, ενώ υπήρξε ειδοποίηση για την κινητοποίηση, η ηγεσία του ΑΕΙ δεν ήταν παρούσα εκείνο το πρωινό για να βοηθήσει τον κ. Μπόλη (η σωματική ακεραιότητα του οποίου απειλήθηκε) να αντιμετωπίσει τους 150 και ίσως να ενημερώσει την αστυνομία.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς