Περί τους 4.500 αναμένεται να είναι οι διορισμοί στην εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος 2024-2025. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει και σε μετατροπή μεγάλου αριθμού θέσεων αναπληρωτών σε θέσεις μονίμων. Hδη έχουν συμφωνήσει τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, και απομένει να ανακοινωθεί ο αριθμός μέσα στην εβδομάδα, το νωρίτερο αύριο.
Ειδικότερα, οι 4.500 διορισμοί θα καλυφθούν από εκπαιδευτικούς με βάση τη μοριοδότησή τους (με κριτήρια τα ακαδημαϊκά προσόντα και την προϋπηρεσία), όπως αποτυπώνεται στους πίνακες αναπληρωτών. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπ. Παιδείας θα προχωρήσει στη μετατροπή θέσεων αναπληρωτών σε μόνιμες. Στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι οι θέσεις αναπληρωτών που θα μετατραπούν σε μόνιμες θα ξεπεράσουν τις 3.000.
Ωστόσο, ερώτημα είναι γιατί το υπ. Παιδείας επέλεξε να μετατρέψει θέσεις αναπληρωτών σε μόνιμες και όχι να τις καλύψει με μόνιμους διορισμούς. Για παράδειγμα, γιατί το υπουργείο δεν ανακοινώνει ότι θα διορίσει συνολικά 7.500 εκπαιδευτικούς (4.500 και τουλάχιστον 3.000); Διότι μία θέση αναπληρωτή δεν κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό όσο μία θέση μονίμου. Και αυτό γιατί οι αναπληρωτές πληρώνονται 10 μήνες έναντι 12 μηνών των μονίμων. Εάν προσθέσουμε τυχόν επιδόματα ανεργίας, στελέχη του υπουργείου Παιδείας υπολογίζουν τις ετήσιες απολαβές ενός αναπληρωτή στα 11/12 των απολαβών των διορισμένων.
Μέχρι το σχολικό έτος 2023-2024 σχεδόν το 25% των εκπαιδευτικών δούλευε στη δημόσια εκπαίδευση. Για το 2024-2025 θα διορισθούν λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε σχέση με τον αριθμό των αναπληρωτών που προσλαμβανόταν ετησίως έως τώρα, αλλά θα έχουν το πλεονέκτημα ότι θα είναι μόνιμοι. Δηλαδή, εάν την προηγούμενη σχολική χρονιά είχαν προσληφθεί 4.000 αναπληρωτές, την επόμενη θα διορισθούν 3.000 μόνιμοι (οι αριθμοί είναι τυχαίοι). Για να καλυφθεί η διαφορά θα υπάρξει εξορθολογισμός των λειτουργικών κενών, δηλαδή μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα κενά των οποίων σήμερα καλύπτονται από αναπληρωτές. Η απόφαση αυτή, όπως ανέφεραν στελέχη του υπ. Παιδείας στην «Κ», ελήφθη με δεδομένη τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού λόγω του δημογραφικού προβλήματος.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, επί του θέματος δεν υπήρξαν διαφωνίες των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς το υπ. Εσωτερικών θέλει να μειώσει τις θέσεις και το υπ. Οικονομικών το κόστος. Οσο για το υπουργείο Παιδείας, εστιάζει στη σημασία των διορισμών για το εκπαιδευτικό έργο (όχι «γυρολόγοι» αναπληρωτές, αλλά εκπαιδευτικοί σε μόνιμη θέση που συνδέονται με τους μαθητές και τους άλλους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους, και που επίσης θα αξιολογούνται).
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς