Επιλογή Σελίδας

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών PANGEA. Οι φοιτητές που συμμετείχαν ήταν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών/Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο της Λιλ (Γαλλία), το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (Σουηδία) και το Πανεπιστήμιο του Minho (Πορτογαλία). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την έδρα της UNESCO για τα Γεωπάρκα στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα ακόμη εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπαίθρου που υλοποιείται στη Λέσβο, η οποία καθιερώνεται πλέον ως ένας ιδιαίτερα σημαντικός προορισμός εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς υλοποιήθηκαν πέντε πολυήμερες εκπαιδευτικές δράσεις πεδίου φοιτητών, ενώ έχει ήδη προγραμματισθεί η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων πεδίου στο Γεωπάρκο Λέσβου φοιτητών ξένων πανεπιστημίων κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν υπαίθριες ασκήσεις στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου. Μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δράσεις όμως, υλοποιήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Περιλάμβανε επίσκεψη των φοιτητών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, στο Πάρκο Πλάκας, τις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, και τις απολιθωματοφόρες θέσεις και τους γεωτόπους στην περιοχή της Άντισσας.

Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα, να επισκεφτούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και να γνωρίσουν πληροφορίες για τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου, τις χημικές και φυσικές ιδιότητές τους και τα στοιχεία που μας δίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία και εξέλιξη του Αιγαίου.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες θέσεις απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά νέα ευρήματα κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφικών εργασιών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι φοιτητές γνώρισαν τα έργα και τις παρεμβάσεις για την ανάδειξη και προστασία των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων του Απολιθωμένου Δάσους.

Επισκέφτηκαν επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και μας μαρτυρούν την εξέλιξη των φυτών στη γη. Παράλληλα γνώρισαν τα φυσικά φαινόμενα της ηφαιστειότητας και ιδιαίτερα το φαινόμενο των σεισμών και συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Η περιήγησή στο Πάρκο Πλάκας, περιλάμβανε τη γνωριμία με μοναδικά ριζικά συστήματα και εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς όπως το γιγάντιο κανελόδενδρο! Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων αλλά και γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον το οποίο φιλοξενεί σήμερα τα απολιθωμένα δέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ