Επιλογή Σελίδας

Αποτελούν λύση ανάγκης για χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι τα κέντρα μελέτης και τα summer camps λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένες προδιαγραφές; Αυτό τονίζει σε παρέμβασή του προς το υπουργείο Παιδείας ο Συνήγορος του Πολίτη μετά τη διερεύνηση αναφορών από εργαζομένους, γονείς αλλά και φορείς σχετικά με προβλήματα λειτουργίας, υποδομής και κατάλληλης στελέχωσης τόσο των κέντρων μελέτης που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και των θερινών κατασκηνώσεων που οργανώνουν κέντρα μελέτης και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, συνήθως έως το τέλος Ιουλίου, γνωστά ως summer camps.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα κέντρα μελέτης τονίζεται ότι δεν προβλέπεται εκ του νόμου αδειοδότηση φροντιστηρίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, από το οικείο θεσμικό εκπαιδευτικό πλαίσιο δεν προκύπτει ο ορισμός και η λειτουργία κέντρων μελέτης, ούτε προβλέπεται διαδικασία χορήγησης άδειας σχετικών κέντρων. «Αποτέλεσμα είναι η ανεξέλεγκτη λειτουργία πολλών τέτοιων κέντρων σε όλη τη χώρα, στα οποία μαθητές/μαθήτριες δημοτικού περνούν ορισμένες ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά και κατά τις θερινές διακοπές τους με μη προβλεπόμενους και εποπτευόμενους όρους ασφαλείας, υγειονομικές προδιαγραφές, αλλά και προδιαγραφές κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, πιστοποίηση και προσοντολόγιο προσωπικού, όρους μεταφοράς των μαθητών/μαθητριών», αναφέρει ο Συνήγορος. Φαινομενικά ανύπαρκτοι είναι επιπλέον και οι όροι εργασίας και δήλωσής της, όσον αφορά το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, για το οποίο επίσης δεν είναι γνωστή και δεν εξασφαλίζεται η καταλληλότητα και εξειδίκευσή του αντίστοιχα με τις εκάστοτε παρεχόμενες και διαφημιζόμενες δραστηριότητες και υπηρεσίες.

Ως προς τα summer camps που υλοποιούν δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε ιδιωτικά σχολεία, η λειτουργία τους βασίζεται στον νόμο 4713/2020, που ορίζει ότι μετά το πέρας του διδακτικού ωραρίου ή και των διδακτικών ημερών τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να διοργανώνουν και άλλες, προαιρετικής παρακολούθησης, δραστηριότητες και δράσεις, ιδίως εκπαιδευτικού, μορφωτικού ή επιμορφωτικού περιεχομένου, αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, καθώς και φιλοξενίας. Ωστόσο αόριστοι και ασαφείς παραμένουν και σε αυτή την περίπτωση οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας των θερινών προγραμμάτων, αφού η θερινή δραστηριότητα δεν υπάγεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις των σχετικών νόμων.

Προβλήματα λειτουργίας, υποδομής και κατάλληλης στελέχωσης εντοπίζει ο Συνήγορος του Πολίτη μετά τη διερεύνηση αναφορών από εργαζομένους, γονείς αλλά και φορείς.

Τι απαντά το υπουργείο

Στο απαντητικό του έγγραφο το ΥΠΑΙΘΑ ενημερώνει ότι η πολιτική του ηγεσία προσανατολίζεται στο άμεσο μέλλον να ρυθμίσει κανονιστικά/νομοθετικά τα ζητήματα αδειοδότησης και λειτουργίας των κέντρων μελέτης, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προσωπικού που θα απασχολείται στις εν λόγω δομές καθώς και την εποπτεία επ’ αυτών. Ως προς τα summer camps των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αναφέρει ότι η χρήση των εγκαταστάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εκτός διδακτικού ωραρίου δεν υπόκειται στον έλεγχο του υπουργείου.

«Είναι ζήτημα ασφάλειας των παιδιών», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, Γιώργος Χριστόπουλος, που έχει «σηκώσει» επανειλημμένως το θέμα της λειτουργίας αυτών των δομών. «Γνωρίζουμε ότι οι γονείς δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους καθημερινά, γι’ αυτό εδώ και χρόνια έχουμε κάνει προτάσεις να υπάρξει ρύθμιση για το ποιοι θα εργάζονται στα κέντρα μελέτης και κυρίως να ελέγχονται τα κτίρια από κλιμάκια μηχανικών. Ξέρουμε ότι υπάρχουν κέντρα μελέτης που λειτουργούν σε ημιυπόγεια!». Οπως λέει, κάποια κέντρα μελέτης μισθώνουν λεωφορεία για να παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιοι είναι οι οδηγοί, τι άδειες έχουν κ.ο.κ. «Πολλά από αυτά τα κέντρα μάλιστα, ή ακόμα και κέντρα ξένων γλωσσών, οργανώνουν και summer camps, πηγαίνοντας τα παιδιά στη θάλασσα ή σε πισίνες». Ο ίδιος υπολογίζει ότι τα παιδιά που έχουν εγγραφεί σε κέντρα μελέτης ξεπερνούν τις 100.000.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ