Λιγότερο άγχος φαίνεται να έχουν οι έφηβοι μαθητές με την τηλεκπαίδευση σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιου του Bristol.
Μία ομάδα ερευνητών στη Νοτιοδυτική Αγγλία μελέτησε την επίδραση της τηλεκπαίδευσης στην ψυχολογία των παιδιών. Η αρχική τους υποψία ήταν ότι τα παιδιά θα βίωναν περισσότερο άγχος λόγω της πανδημίας, της απομόνωσης και των αλλαγών στις καθημερινές τους συνήθειες, ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν το ακριβώς αντίθετο.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 παιδιά ηλικίας 13-14 ετών, από 17 σχολεία της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα παρεμφερούς έρευνας για την ψυχική υγεία των παιδιών που πραγματοποιήθηκε προ κορονοϊού, τον Οκτώβρη του 2019, οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
- Το 54% των κοριτσιών ένιωθε άγχος πριν την πανδημία, ποσοστό που μειώθηκε κατά 10% την περίοδο της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης.
- Αντίστοιχα, το 26% των αγοριών βίωνε άγχος πριν την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ κατά τη διάρκεια του lockdown, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 18%
- Τα ποσοστά που σχετίζονται με την κατάθλιψη των εφήβων παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα, με το ποσοστό των κοριτσιών να αυξάνεται κατά 3% και των αγοριών να μειώνεται κατά 2%.
- Το 90% των κοριτσιών και το 88% των αγοριών δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του κορονοϊού, ενώ όσον αφορά τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους, αυτές είναι πρώτον, το ενδεχόμενο να αρρωστήσει κάποιος συγγενής ή φίλος τους και δεύτερον, η ψυχολογική τους κατάσταση.
Σύμφωνα με το healthline.com που δημοσίευσε την παραπάνω έρευνα, αρκετοί από τους μαθητές δήλωσαν ότι την περίοδο της τηλεκπαίδευσης είχαν περισσότερες ευκαιρίες για να μιλήσουν με τους καθηγητές τους, δεδομένου βέβαια ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προδιαγραφές και υποδομές, ώστε η εξ αποστάσεως διδασκαλία να γίνεται με τον σωστό τρόπο.
Πηγή: mothersblog.gr