Επιλογή Σελίδας

Πρόκειται για τη μελέτη COH-FIT, η οποία διεξάγεται διαδικτυακά με τη συνεργασία 200 ερευνητών από ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια 35 χωρών

Παγκόσμια μελέτη υγείας και λειτουργικότητας σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων διεξάγεται από χθες, διαδικτυακά, με στόχο να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων καραντίνας στη σωματική και ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, αλλά και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Πρόκειται για τη μελέτη COH-FIT, η οποία διεξάγεται με τη συνεργασία 200 ερευνητών από ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια 35 χωρών. Από την Ελλάδα συμμετέχει η Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εθνικούς συντονιστές τους Βασίλειο- Παντελεήμονα Μποζίκα (καθηγητή Ψυχιατρικής, διευθυντή Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΠΘ), Αγοραστό Θ. Αγοραστό (επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής, Β’ Ψυχιατρική Κλινική, ΑΠΘ), Έλενα Δραγκιώτη (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Linköping University της Σουηδίας) και Κωνσταντίνο Τσαμάκη, (ψυχίατρο, επισκέπτη ερευνητή στο King’s College του Ηνωμένου Βασιλείου).

Η μελέτη διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μεγάλου αριθμού άλλων εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Οι συμμετέχοντες κατευθύνονται στον κεντρικό ισότοπο της έρευνας www.cohfit.com όπου και εμφανίζονται οι πληροφορίες της έρευνας, μεταφρασμένες στην ελληνική γλώσσα

«Είναι μία μεγάλη, διεθνής μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του ιού COVID-19. Η μελέτη COH-FIT έχει στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων (π.χ. περιορισμός κυκλοφορίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνα) και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία του ιού COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μετά την ηλεκτρονική συγκατάθεση των συμμετεχόντων, συγκεντρώνονται ανώνυμες πληροφορίες για τρεις ηλικιακές ομάδες (ενήλικους, έφηβους και παιδιά) και σε πάνω από 25 διαφορετικές γλώσσες αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία, επάγγελμα, κατάσταση φυσικής και ψυχικής υγείας και σχετικών συμπεριφορών, καθώς και για περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού COVID-19.

σουν ηλεκτρονικά στη συμμετοχή τους στην έρευνα και να συμπληρώσουν την έρευνα COH-FIT-Εφήβων ή την πιο συνοπτική και τροποποιημένη έρευνα COH-FIT-Παιδιών. Ενήλικοι, έφηβοι και παιδιά της ίδιας οικογένειας θα αναγνωρίζονται στο σύστημα ως μία οικογενειακή ομάδα μέσω ενός κωδικού που θα πληκτρολογηθεί εκ των προτέρων από τον κύριο συμμετέχοντα. Ενήλικοι και έφηβοι/-ες (14- 17 ετών) θα χρειαστεί να αφιερώσουν περίπου 30-35 λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, ενώ παιδιά (6-13 ετών) περίπου 15-20 λεπτά.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ